Abstrakt
W produkcji ogrodniczej poszukuje się składu podłoża, które zapewnia utrzymanie w środowisku korzeni optymalnych właściwości fizycznych, głównie powietrznych i wodnych. W celu modyfikacji podłoża mona stosować dodatki syntetyczne zwane hydrożelami lub sorbentami. Wprowadzane do gleby poprawiają warunki wzrostu i rozwoju roślin. Współdziałając z odpowiednimi warunkami klimatyczno-glebowymi posiadają możliwość oddziaływania na skład chemiczny warzyw. W badaniach przeprowadzonych w latach 2000–2001 oceniano wpływ wprowadzenia do ziemi inspektowej różnego rodzaju sorbentów oraz terminu uprawy na zawartość niektórych składników w liściach sałaty masłowej odmiany ‘Charlene’ uprawianej w tunelu foliowym. Zastosowano następujące sorbenty: Ekosorb potasowy, Akryel sodowy, Akryel potasowy, Akryel sodowo-potasowy. Drugim czynnikiem doświadczenia był termin uprawy sałaty – wiosenny (kwiecień–maj) oraz jesienny (wrzesień–październik). W wyniku przeprowadzonych dwuletnich badań stwierdzono istotne oddziaływanie obu czynników na poziom zawartości niektórych składników w liściach sałaty głowiastej masłowej odmiany ‘Charlene ’. Zawartość kwasu L-askorbinowego była uzależniona od zastosowanego sorbentu. W pierwszym roku badań gromadzeniu witaminy C sprzyjał Akryel sodowo-potasowy (14,2 mg%), a w drugim Akryel sodowy (12,5 mg%). Rośliny rosnące w okresie wiosennym nagromadziły więcej cukrów ogółem w 2000 roku o 1,51%, a w 2001 o 0,68% w porównaniu z terminem jesiennym. Sałata uprawiana w terminie jesiennym charakteryzowała się wysokim poziomem azotanów – średnio 2944,3 mg N-NO3 ·kg w.m -1 .
Bibliografia
Borowski E., Michałek S., 1998. Wpływ dodatku hydrożeli produkcji krajowej do podłoża torfowego na plon i jakość sałaty żywionej N-NO3 lub N-NH4 . Cz. II. Zawartość w liściach wybranych substancji organicznych i mineralnych. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska. Sec. EEE. 6, 117–127.
Górecki R., Kowalczyk W., Nowosielski O., 1993. Wpływ supersorbentów na plon i stan odżywienia u sałaty odm. Syrena w uprawie doniczkowej. Mat. Konf. „25-lecie Wydziału Ogrodn. AR Kraków”, 12 lutego, 29–32.
Hetman J., Martyn W., Szot P., 1998. Możliwości wykorzystania hydrożeli w produkcji pod osłonami. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 461, 31–45.
Horbowicz M., Saniewski M., 2000. Likopen i inne karotenoidy – występowanie i wartość biologiczna. Mat. Konf. „Wartość biologiczna roślin ogrodniczych w nawiązaniu do wymagań rynku europejskiego”. Kraków. 12–13.09.2000, 13–18.
Kozik E., Ruprik B., 2000. Skład chemiczny sałaty uprawianej w różnych podłożach przy wzrastającym nawożeniu azotem. Rocz. Akad. Roln. w Poznaniu. CCCXXIII. I. 31, 351–355.
Kulka K., Rejowski A. 1998. Biochemia. ART, Olsztyn.
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., 1998. Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Instytut Żywnoci i Żywienia im. prof. dra med. A. Szczygła, 446.
Lista odmian roślin warzywnych. 1996. CBORU, Słupia Wielka.
Prugar J., Prugarowa A., 1985. Dusicany w zelenine. Priroda. Akademia Nauk SSSR, Moskwa Rozporządzenie Min. Zdrowia i Opieki Społecznej (476) z 8 października 1993 r. Dz.U. nr 104. 1993. Dopuszczalne zawartości azotanów mg Na-NO3 ·kg .m. -1 , 1795–1796.
Rożek S., 2000. Czynniki wpływające na akumulację azotanów w plonie warzyw. Mat. Konf. „Wartość biologiczna roślin ogrodniczych w nawiązaniu do wymagań rynku europejskiego”. Kraków. 12–13.09.2000, 19–31.
Sady W., Rożek S., Myczkowski J., 1995. Effect of different forms of nitrogen on the quality of lettuce yield. Acta Hort. 401, 409–416.
Sikorski Z. E., 1994. Chemiczne funkcjonowanie właściwości składników żywności. WNT. Warszawa. Stępowska A., Michalik H., 1996. Wpływ warunków uprawy na zawartość azotanów w sałacie masłowej (Lactuca sativa L.) pod osłonami. Now. Warz. 29, 19–25.
Wasilewska I., 1999. Uprawa sałaty pod osłonami i w polu. Hortpress Sp. z o.o. Warszawa.
Wierzbicka B., 2001. The effect of cultivation methods and cultivar on yield and chemical composition of lettuce in field culture. Scientific Works of the Lithuanian Institute of Horticulture and Lithuanian University of Agriculture. Babtai (Litwa). Horticulture and Vegetable Growing. 20 (3), 2, 74–82.
Downloads
Download data is not yet available.