Ocena wartości biologicznej kwiatów wybranych odmian piwonii chińskiej (Paeonia lactiflora Pall.)

ANNA STEFANIAK

Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

MONIKA GRZESZCZUK

Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin


Abstrakt

Celem doświadczenia było porównanie zawartości składników odżywczych i aktywności antyoksydacyjnej kwiatów wybranych odmian piwonii chińskiej: ‘White Sarah Bernardt’, ‘Dr. Aleksander Fleming’ i ‘Karl Rosenfield’. W płatkach kwiatów oznaczono suchą masę, popiół ogółem, błonnik surowy, białko ogółem, chlorofile, cukry, kwasowość ogólną, kwas L-askorbinowy, karotenoidy ogółem, polifenole ogółem oraz aktywność antyoksydacyjną. Spośród porównywanych odmian ‘Karl Rosenfield’ charakteryzowała się największą wartością biologiczną kwiatów ze względu na ich znaczną suchą masę, dużą zawartość popiołu ogółem, polifenoli ogółem, karotenoidów ogółem, kwasu L-askorbinowego, błonnika surowego, białka ogółem, sacharozy, znaczną kwasowość ogólną oraz aktywność antyoksydacyjną w testach DPPH, ABTS i FRAP. Kwiaty odmiany ‘Dr. Aleksander Fleming’ zawierały istotnie najwięcej chlorofilu a i chlorofilu ogółem. Największą całkowitą zawartość cukrów ogółem, cukrów redukujących i stosunek cukrów ogółem do kwasowości oznaczono w kwiatach odmian ‘White Sarah Bernardt’ i ‘Dr. Aleksander Fleming’. Kwiaty odmian ‘Karl Rosenfield’ i ‘White Sarah Bernardt’ charakteryzowały się wysoką zawartością kwasu L-askorbinowego.

Słowa kluczowe:

Paeonia lactiflora Pall., kwiaty jadalne, składniki odżywcze, antyoksydanty

Ahmad F., Tabassum N., 2013. Preliminary phytochemical, acute oral toxicity and antihepatotoxic study of roots of Paeonia officinalis Linn. Asian Pac. J. Trop. Biomed. 3(1), 64–68.

Ahmad F., Tabassum N., Rasool S., 2012. Medicinal uses and phytoconstituents of Paeonia officinalis. Int. Res. J. Pharm. 3(4), 85–87.

Bown D., 2014. Encyclopedia of Herbs. The Royal Horticultural Society.

Chen G-L., Chen S-G., Xie Y-Q., Chen F., Zhao Y-Y., Luo C-X., Gao Y-Q., 2015. Total phenolic, flavonoid and antioxidant activity of 23 edible flowers subjected to in vitro digestion. J. Funct. Foods 17, 243–259.

Chew K.K., Khoo M.Z., Ng S.Y., Thoo Y.Y., Wan Aida W.M., Ho C.W., 2011. Effect of ethanol concentration, extraction time and extraction temperature on the recovery of phenolic compounds and antioxidant capacity of Orthosiphon stamineus extracts. Int. Food Res. J. 18, 1427–1435.

Choi H.S., Seo H-S., Kim J.H., Um J.Y., Shin Y.C., Ko S-G., 2012. Ethanol extract of Paeonia suffruticosa Andrews (PSE) induced AGS human gastric cancer cell apoptosis via fas-dependent apoptosis and MDM2-p53 pathways. J. Biomed. Sci. 19, 1–12.

Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., 2008. Roślinne surowce kosmetyczne. MedPharm Polska, Wro-cław.

Deyuan H., Kaiyu P., Turland N.J., 2001. Paeoniaceae. Flora China 6, 127–132.

Filipiak K., Wilkos S., 1995. Statistical calculations. Description of system AWAR. IUNG Puławy, R324, 1–52.

Gabryszewska E., 2010. The effects of glucose and growth regulators on the organogenesis of Paeonia lactiflora Pall. in vitro. J. Fruit Ornam. Plant Res. 18(2), 309–320.

Garzón G.A., Wrolstad R.E., 2009. Major anthocyanins and antioxidant activity of Nasturtium flowers (Tropaeolum majus). Food Chem. 114, 44–49.

Grzeszczuk M., Stefaniak A., Pachlowska A., 2016. Biological value of various edible flower spe-cies. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 15(2), 109–119.

He D-Y., Dai S-M., 2011. Anti-inflammatory and immunomodulatory effects of Paeonia lactiflora Pall., a traditional Chinese herbal medicine. Front. Pharmacol. 2, 1–5.

ISO 750:1998. Fruit and vegetable products – Determination of titratable acidity.

Jin Y.S., Xuan Y.H., Jin Y.Z., Chen M.L., Tao J., 2013. Biological activities of herbaceous peony flower extracts. Asian J. Chem. 25, 3835–3838.

Kim H.J., Chang E.J., Cho S.H, Chung S.K., Park H.D., Choi S.W., 2002. Antioxidative activity of resveratrol and its derivatives isolated from seeds of Paeonia lactiflora. Biosci. Biotechnol. Biochem. 66(9), 1990–1993.

Klepacka M., 1996. Analiza żywności. Fundacja „Rozwój SGGW”, Warszawa.

Kumaran A., Karunakaran R.J., 2007. In vitro antioxidant activities of methanol extracts of five Phyllanthus species from India. Food Sci. Technol. 40, 344–352.

Li A-N., Li S., Li H-B., Xu D-P., Xu X-R., Chen F., 2014. Total phenolic contents and antioxidant capacities of 51 edible and wild flowers. J. Funct. Foods 6, 319–330.

Li C., Du H., Wang L., Shu Q., Zheng Y., Xu Y., Zhang J., Zhang J., Yang R., Ge Y., 2009. Flavonoid composition and antioxidant activity of tree peony (Paeonia Section Moutan) yellow flowers. J. Agric. Food Chem. 57, 8496–8503.

Lichtenthaler H.K., Wellburn A.R., 1983. Determination of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochem. Soc. Trans. 603, 591–592.

Lim T.K., 2014. Edible medicinal and non medicinal plants. Flowers. Springer Science+Business Media, Dordrecht, vol. 8, 559–596.

Liu P., Shao X.Q., Ding Y.F., Liu X.D., Wang T.L., Wang X.R., 2014. Comparison of nutrient contents in petals of different herbaceous peony cultivars. North. Hortic. 1, 151–153.

Newerli-Guz J., 2016. Uprawa roślin zielarskich w Polsce. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Agrobiz. 18(3), 268–274.

Paeonia sp., 2002. Alternative Medicine Review Monographs, 287–292.

Papandreou V., Magiatis P., Chinou I., Kalpoutzakis E., Skaltsounis A.L., Tsarbopoulos A., 2002a. Volatiles with antimicrobial activity from the roots of Greek Paeonia taxa. J. Ethnopharmacol. 81, 101–104.

Papandreou V., Magiatis P., Kalpoutzakis E., Skaltsounis A.L., Harvala C., 2002b. Paeonicluside, a new salicylic glycoside from the Greek endemic species Paeonia clusii. Verlag Z. Naturforsch. 57(3–4), 235–238.

Petrova I., Petkova N., Ivanov I., 2016. Five edible flowers – valuable source of antioxidants in human nutrition. IJPPR 8(4), 604–610.

Pogroszewska E., Hetman J., Poniewozik M., Denisow B., Rysiak K., 2017. Charakterystyka roślin z rodzaju Paeonia L. w Ogrodzie Botanicznym UMCS w Lublinie. Część I. Fazy fenologiczne. Ann. Hortic. 27(1), 47–63.

Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C., 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. Med. 26, 1231–1237.

Rop O., Mlcek J., Jurikova T., Neugebauerova J., Vabkova J., 2012. Edible flowers – a new promising source of mineral elements in human nutrition. Molecules 17, 6672–6683.

Sang T., Crawford D.J., Stuessy T.F., 1997. Chloroplast DNA phylogeny, reticulate evolution, and biogeography of Paeonia (Paeoniaceae). Am. J. Bot. 84 (9), 1120–1136.

Soare L.C., Ferdes M., Stefanov S., Denkova Z., Nicolova R., Denev P., Ungureanu C., 2012. Antioxidant and antimicrobial properties of some plant extracts. Rev. Chim. 6(4), 432–434.

Stefaniak A., Grzeszczuk M., 2015. Charakterystyka wybranych gatunków roślin ozdobnych o kwiatach jadalnych. Annales UMCS, sec. EEE, Horticultura 25(4), 63–73.

Titchmarsch A. (red.), 1993. A–Z of popular garden plants. Treasure Press, London.

Voon H.C., Rajeev B., Karim A.A., Rosma, A., 2013. Composition of tree peony (Paeonia suffruticosa) and Chinese apple flower (Malus spp.) buds. Int. Food Res. J. 20(3), 1173–1179.

Wojdyło A., Oszmiański J., Czemerys R., 2007. Antioxidant activity and phenolic compounds in 32 selected herbs. Food Chem. 105, 940–949.

Weixing L., Shunbo Y., Cui H., Hua Y., Tao J., Zhou C., 2017. Nutritional evaluation of herbaceous peony (Paeonia lactiflora Pall.) petals. Emir. J. Food Agric. 29(7), 518–531.

Wu S.H., Wu D.G., Chen Y.W., 2010. Chemical constituents and bioactivities of plants from the genus Paeonia. Chem Biodivers 7(1), 90–104.

Xiong L., Yang J., Jiang Y., Lu B., Hu Y., Zhou F., Mao S., Shen C., 2014. Phenolic compounds and antioxidant capacities of 10 common edible flowers from China. J. Food Sci. 79(4), 517–525.

Yu N., 2011. The senescence physiology and regulation of herbaceous Peony and analysis of nutrition and health components in petals of main varieties of Peony. Master Thesis, Henan Normal University.

Zhang Y., Zhou R., Zhou F., Cheng H., Xia B., 2014. Total glucosides of peony attenuates 2,4,6-trinitrobenzene sulfonic acid/ethanol-induced colitis in rats through adjustment of Th1/Th2 cytokines polarization. Cell Biochem. Biophys. 68, 83–95.

Zhou S-L., Zou X-H., Zhou Z-Q., Liu J., Xu C., Yu J., Wang Q., Zhang D.-M., Wang X.-Q., Ge S., Sang T., Pan K-Y., Hong D-Y., 2014. Multiple species of wild tree peonies gave rise to the ‘king of flowers’, Paeonia suffruticosa Andrews. Proc. R. Soc. B 281, 20141687, DOI: doi.org/10.1098/rspb.2014.1687.

Pobierz

Opublikowane
2017-12-20



ANNA STEFANIAK 
Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
MONIKA GRZESZCZUK 
Katedra Ogrodnictwa, Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin



Licencja

Przesyłając artykuł do publikacji, autor oświadcza, że posiada pełnię autorskich praw majątkowych oraz osobistych do utworu, a jego opublikowanie nie naruszy praw osób trzecich. Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób. 

Przesłanie przez autora artykułu do publikacji w czasopiśmie „Annales Horticulturae” traktowane będzie jako udzielenie licencji do eksploatacji praw autorskich do artykułu na zasadach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) 


Inne teksty tego samego autora