Abstrakt
Celem pracy było określenie wpływu wybranych metod utrwalania oraz czasu przechowywania na zawartość przeciwutleniaczy w owocach tarniny (Prunus spinosa L.). Utrwalone owoce przechowywano przez 13 i 26 tygodni bez dostępu światła w temperaturze pokojowej (próby liofilizowane i suszone konwekcyjnie) oraz w temperaturze –20°C (próby mrożone). Wykazano, że zarówno sposób utrwalania, jak i czas przechowywania istotnie wpływały na zawartość polifenoli (antocyjanów, flawonoidów, polifenoli ogółem) oraz właściwości przeciwutleniające (siła redukcji jonów Fe3+) owoców tarniny. W miarę upływu czasu przechowywania notowano zmniejszenie zawartości antocyjanów we wszystkich wariantach utrwalania. W przypadku owoców mrożonych po 26 tygodniach przechowywania odnotowano wzrost zawartości flawonoidów (o 12,5%), polifenoli ogółem (o 48%) oraz zdolności do redukcji jonów żelaza (o 55%). W owocach suszonych po upływie tego okresu odnotowano zmniejszenie zawartości antocyjanów, wzrost zawartości polifenoli i siły redukcji. Największe wartości ocenianych parametrów po upływie założonego czasu przechowywania wykazano w liofilizatach.
Bibliografia
- Adamczak A., Forycka A., Buchwald W., 2015. Skład herbatek owocowych dostępnych na polskim rynku artykułów spożywczych. Post. Fitoter. (16)4, 216−222.
- Banaś A., Korus A., 2016. Właściwości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni. Med. Rodzin. 19 (3), 158–162.
- Benzie I.F.F., Strain I.J., 1996.The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a Measure of “Antioxidant Power”: The FRAP Assay. Anal. Biochem. 239(1), 70–76.
- Czajkowska K., Kowalska H., 2017. Metody wytwarzania przekąsek owocowych wzbogacanych w składniki naturalne. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 110–115.
- Farmakopea Polska VI, 2002. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa, 390–393.
- Hoppe H.A., 1975. Drogenkunde. Vol. 1. Angiospermen. Walter de Gruyter, Berlin, 882.
- Horbowicz M., 2006. Wpływ przechowywania na zawartość kwercetyny w suszonej i mrożonej szalotce. Acta Agrobot. 59, 2, 175–182.
- Ibarz A., 1996. Rheological behaviour of sloe (Prunus Spinosa) fruit juices. J. Food Engin. 27, 423-430. DOI: 10.1016/0260-8774(95)00024-0.
- Karabela M., 2012. Śliwka w kompot i nie tylko... Panacea 4, 41, 23–25.
- Kwaśniewska-Karolak I., Krala L., 2016. Zmiany zawartości i aktywności związków biologicznie czynnych w czerwonej porzeczce podczas zamrażalniczego przechowywania. Chłodnictwo 51, 1–2, 39–43.
- Michalska A., Łysiak G., 2014. Przydatność do suszenia owoców śliw uprawianych w Polsce w aspekcie przemian związków bioaktywnych i tworzących się produktów reakcji Maillarda. Żywn. Nauka Technol. Jakość 6(97), 29–38. DOI: 10.15193/ZNTJ/2014/97/029-038.
- Misiak M., Irzyniec Z., 2009. Wpływ temperatury i czasu przechowywania na zawartość polifenoli i właściwości przeciwutleniające liofilizowanej aronii. Zesz. Nauk. Chem. Spoż. Biotechnol. 73, 73–81.
- Nowak D., Nienautowska A., 2017. Wpływ warunków liofilizacji na właściwości suszonego przecieru z owoców dzikiej róży. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 60–65.
- Olesińska K., Wilczyński K., Kałwa K., 2018. The effect method of preservation on selected bioactive compounds and antioxidant activity in blackthorn fruits (Prunus spinosa L.). Agron. Sci. 73(3), 45–54. DOI: 10.24326/as.2018.3.5.
- Palczewska W., Owczarek A., 2002. Tarnina – zapomniany surowiec farmaceutyczny. Wiad. Ziel. 44(5), 12.
- Patthamakanokporn O., Puwastien P., Nitithamyong A., Sirichakwal P.P., 2008. Changes of antioxidant activity and total phenolic compounds during storage of selected fruits. J. Food Comp. Anal. 21(3), 241–248, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2007.10.002.
- Piątkowska E., Kopec A., Leszczyńska T., 2011. Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (77), 24–35.
- Piekut J., Dec D., Zyskowska A., 2016. Zmiany zawartości związków fenolowych w wybranych roślinach przyprawowych pod wpływem procesu mrożenia. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 32–35.
- Pobrzeżny J., Wszelaczyńska E., 2013. Wpływ metod konserwacji na wybrane cechy jakościowe owoców i warzyw znajdujących się w handlu detalicznym. Inż. Apar. Chem. 52(2), 92–94.
- Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2006. Aktywność przeciwrodnikowa związków fenolowych zawartych w suszu jabłkowym. Żywn. Nauka Technol. Jakość 2(47) Supl., 280–289.
- Sadowska A., Dybkowska E., Rakowska R., Hallmann E, Świderski F., 2017. Ocena zawartości składników bioaktywnych i właściwości przeciwutleniających proszków wyprodukowanych metodą liofilizacji z wybranych surowców roślinnych. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (113), 59–75. DOI: 10.15193/zntj/2017/113/211.
- Senderski M.E., 2017. Prawie wszystko o ziołach. Poradnik. Podkowa Leśna, 592–593.
- Sikorski Z.E., 2002. Chemia żywności. Składniki żywności. WNT, Warszawa, 155–164.
- Singelton V.L., Rossi J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphoturgstic acid reagents. Am. J. Enol. Viticult. 1(16), 44−58.
- Syamaladevi R.M., Sablani S.S., Tang J., Powers J., Swanson B.G., 2011. Stability of anthocyanins in frozen and freeze-dried raspberries during long-term storage: in relation to glass transition. J. Food Sci. 76(6), E414-21. DOI: 10.1111/j.1750-3841.2011.02249.x.
- Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4, 41S, 5–28.
- Ścibisz I., Kalisz S., Mitek M., 2010. Termiczna degradacja antocyjanów owoców borówki wysokiej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 5 (72), 56–66.
- Tryzno E., Śledź M., Witrowa-Rajchert D., 2015. Wpływ warunków przechowywania na wybrane właściwości liofilizowanych malin. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 581, 113–122.
- Węglarz Z., 2010. Projekt rozwojowy nr R12 068 03, 2010. Przydatność wybranych populacji dziko rosnących roślin leczniczych z rodziny różowatych dla przemysłu zielarskiego, ze szczególnym uwzględnieniem występujących w nich związków fenolowych i sterolowych. SGGW, Warszawa, 112–117.
- Wilczyński K., Panasiewicz M., Olesińska K., Kaława K., 2018. Wybrane zagadnienia dotyczące mrożenia owoców w aspekcie zmian jakościowych surowca. Inż. Przetw. Spoż. 1 (25), 26–31.
- Wojdyła T., Wichrowska D., Rolbiecki R., Rolbiecki S., Weltrowska-Medzinska B., 2007. Zawartość wybranych składników chemicznych w dyni makaronowej świeżej po zbiorach i po przechowywaniu oraz konserwowanej – w zależności od nawadniania i odmiany. Żywn. Nauka Technol. Jakość 3 (52), 82–89.
- Wrolstad R.E., 1993. Color and pigment analyses in fruit products. Stat. Bull. 624, 1–17.
Downloads
Download data is not yet available.
-
SEBASTIAN BALANT,
SEBASTIAN GÓRSKI,
AGNIESZKA NAJDA,
MAGDALENA WALASEK,
Ekstrakty roślinne zawierające związki fenolowe i ich aktywność antyoksydacyjna
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Barbara Skwaryło-Bednarz,
Agnieszka Jamiołkowska,
Ismet Yildirim ,
Anna Krzepiłko,
Marek Kopacki,
Elżbieta Patkowska,
Ocena aktywności katalazy i właściwości antyoksydacyjnych gleb położonych na terenie otuliny Roztoczańskiego Parku Narodowego w zależności od ich użytkowania
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
-
Elżbieta Wielgosz,
Adam Szember,
Analiza struktur organizacji i działalności niektórych stowarzyszeń agroturystycznych w Polsce
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
KATARZYNA OLESIŃSKA,
KAMIL WILCZYŃSKI,
KLAUDIA KAŁWA,
Wpływ metody konserwacji owoców śliwy tarniny (Prunus spinosa L.) na zawartość wybranych substancji czynnych oraz aktywność przeciwutleniającą
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 3 (2018)
-
ARKADIUSZ TELESIŃSKI,
MIROSŁAW ONYSZKO,
MARTYNA ŚNIOSZEK,
MACIEJ PŁATKOWSKI,
MICHAŁ STRĘK,
Oddziaływanie napropamidu na wybrane właściwości antyoksydacyjne koszyczków nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 4 (2017)
-
Ewa Makarska,
Monika Michalak,
Aktywność przeciwutleniająca kwasów fenolowych jęczmienia jarego
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
Jan Koper,
Joanna Lemanowicz,
Janusz Igras,
Wpływ nawożenia na aktywność fosfatazy i zawartość wybranych frakcji fosforu
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
Barbara Gąsiorowska,
Artur Makarewicz,
Wpływ warunków i okresu przechowywania na straty przechowalnicze bulw ziemniaka jadalnego
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
Mirosław Orzechowski,
Sławomir Smólczyński,
Paweł Sowiński,
Zasobność mad żuławskich w makroelementy ogólne i przyswajalne
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 3 (2004)
-
Jan Zuba,
Romuald Domański,
Analiza struktur organizacji i działalności niektórych stowarzyszeń agroturystycznych w Polsce
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.