THE EFFECT OF APPLE MASH PRETREATMENT ON THE RHEOLOGICAL PROPERTIES AND JUICES EXTRACT
Kamil Wilczyński
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieZbigniew Kobus
Rafał Nadulski
Abstract
The aim of the study was to determine the rheological properties and extract of apple juices. Two varieties of apple were used: Idared and Golden Delicious. The measurements were made using rotational rheometer from Brookfield Engineering Laboratories: model LVDV-II + PRO using spindle working in the range from 20 to 90 rpm/min, changed every 10 rpm/min. Temperature during test was of 21°C. Additionally the soluble solid content in juice was determined. The results showed that freezing and thawing treatment of pulp changed the rheological behaviour of apple juice for both varieties. There was no influence of enzymatic liquefaction on rheological behaviour of obtained apple juice
Keywords:
viscosity, apple juice, pretreatment, rheological propertiesReferences
Gasik, A., Mitek, M.M., Ginalski, Z., Krysztoforski, M.A., Lesisz, J.T., Sałata, B., Sazońska, B., Śliwa, A. (2012). Przetwórstwo owoców na poziomie gospodarstwa. Centrum Doradztwa Rol-niczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, s. 80.
Gruda, Z., Postolski, J. (1999). Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa.
Krokida, M.K., Maroulis, Z.B., Saravacos, G.D. (2001). Rheological properties of fluid fruit and vegetable products: Compilation of literature data. Internat. J. Food Propert., 4(2), 179–200.
Kuczyński, A.P. (2006). Studia nad dynamiką brązowienia i jej wykorzystania w ocenie świeżości miąższu jabłek. Acta Agroph. Rozpr. Monogr., 5(138), 1–145.
Lewicki, P.P., (2006). Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa.
Nadulski, R., Zawiślak, K., Panasiewicz, M., Strzałkowska, K. (2013). Intensyfikacja procesu tłoczenia soków z wybranych warzyw korzeniowych z zastosowaniem techniki mrożenia. Inż. Rol., 1(141), 133–141.
Nadulski, R., Zawiślak, K., Strzałkowska, K., Piekarski, D., Starek, A. (2012). The influence of thermal processing on the course of pressing juice from beetroot. Teka Kom. Mot. Energ. Agri-cult., 12(1), 163–167.
Oszmiański, J. (2002). Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. WAR, Wrocław.
Telis-Romero, J., Telis, V.R.N., Yamashita, F. (1999). Friction factors and rheological properties of orange juice. J. Food Engin., 40, 101–106
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
License
Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0 (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.