The effect of the level and form of Fe on the quality of femur bones in broiler chickens

MAŁGORZATA KWIECIEŃ

Institute of Animal Nutrition and Bromatology, Faculty of Biology and Animal Breeding University of Life Sciences, Akademicka 13, 20-950 Lublin



Abstract

Badania miały na celu określenie wpływu podawania żelaza w postaci chelatów glicynowch na parametry fizykochemiczne, morfometryczne i wytrzymałościowe kości piszczelowych kurcząt brojlerów. 200 jednodniowych kogutków Ross 308 podzielono na 4 grupy, w 5 powtórzeniach, po 10 kurcząt w każdej. Do mieszanek dodawano Fe w formie nieorganicznej (FeSO4) i organicznej (Fe-Gly), w ilości 100% lub 50% całkowitego zapotrzebowania składnika rekomendowanego dla kurcząt brojlerów Ross 308. Po uboju wyizolowane kości udowe zważono, zmierzono i zamrożono do dalszej analizy mechanicznej. Za pomocą aparatu Instron (model 3369) określono maksymalną siłę sprężystą (Wy) i moment gnący siły maksymalnej (Wf) kości. Właściwości geometryczne kości (wtórny moment bezwładności – Ix, pole przekroju poprzecznego – A, średnia względna grubość ścian – MRWT) oraz wskaźniki korowe (grubość warstwy korowej – GWK, wskaźnik korowy – WK, powierzchnia korowa – PK, wskaźnik powierzchni korowej – WPK) określono na podstawie pomiarów zewnętrznej i wewnętrznej średnicy horyzontalnej i wertykalnej przekroju poprzecznego trzonu kości w miejscu złamania. Odtłuszczone i wysuszone do stałej masy kości poddano mineralizacji w piecu muflowym i oznaczono zawartość składników mineralnych. Dodatek Fe-Gly w dawce rekomendowanej zwiększył masy kości (g⋅100 g-1 masy ciała) o 17,3% w porównaniu z grupą otrzymującą FeSO4 w ilości 20 mg⋅kg-1. Dodatek Fe-Gly spowodował istotne zwiększenie zawartości Ca i Zn w kościach udowych kurcząt. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, że Fe-Gly może być użyty jako alternatywa FeSO4, a zastosowanie 20 mg·kg-1 Fe w postaci związków glicynowych nie powodowało pogorszenia jakości kości.


Abdallah A.G., El-Husseiny O.M., Abdel-Latif K.O., 2009. Influence of some dietary organic mineral supplementations on broiler performance. Int. J. Poult. Sci. 8(3), 291–298.

Andrews N.C., 2002. Metal transporters and disease. Curr. Opin. Chem. Biol. 6, 181–186.

AOAC, 2000. Official methods of analysis. Intern. 17th ed. AOAC Inter., Gaithersburg, MD, USA.

Aviagen, 2013. Ross 308 BROILER. Nutrition Specification. On-line: en.aviagen.com.

Banks K.M., Thompson K.L., Rush J.K., Applegate T.J., 2004. Effects of copper source on phosphorus retention in broiler chicks and laying hens. Poult. Sci. 83, 990–996.

Bao Y.M., Choct M., Iji P.A., Bruerton K., 2007. Effect of organically complexed copper, iron, manganese, and zinc on broiler performance, mineral excretion, and accumulation in tissues. J. Appl. Poult. Res. 16, 448–455.

Bruno L.D.G., Luquetti B.C., Furlanb R.L., Macarib M., 2007. Influence of early qualitative feed restriction and environmental temperature on long bone development of broiler chickens. J. Therm. Biol. 32, 349–354.

Close W.H., 1999. Organic minerals for pigs: an update. In: Lyons, T.P., Jacques, K.A. (eds.), Biotechnology in the feed industry. Nottingham University Press, Nottingham, UK, pp. 51–60.

Close W.H., 1998. The role of trace mineral proteinates in pig nutrition. In: Lyons, T.P., Jacques K.A. (eds.), Biotechnology in the feed industry. Nottingham University Press, Nottingham, UK, pp. 469–483.

Ettle T., Schlegel P., Roth X., 2008. Investigations on iron bioavailability of different sources and supply levels in piglets. J. Anin. Phys. Anim. Nutr. 92, 1, 30–45.

Feng J., Ma W.Q., Xu Z.R., He J.X., Wang Y.Z., Liu J.X., 2009. The effect of iron glycine chelate on tissue mineral levels, fecal mineral concentration, and liver antioxidant enzyme activity in weanling pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 150, 106–113

Feng J., Ma W.Q., Xu Z.R., Wang Y.Z., Liu J.X., 2007. Effects of iron glycine chelate on growth, haematological and immunological characteristics in weaning pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 134, 261–272.

Ferretti J.L., Capozza R.F., Mondelo N., Montuori E., Zanchetta J.R., 1993a. Determination of femur structural properties by geometric and material variables as a function of body weight in rats. Evidence of sexual dimorphism. Bone, 14, 256–270.

Ferretti J.L., Capozza R.F., Mondelo N., Montuori E., Zanchetta J.R., 1993b. Interrelationships between densitometric, geometric and mechanical properties of rat femora: inferences concerning mechanical regulation of bone modeling. J. Bone Miner. Res. 8, 1389–1395.

Gfeller R.W., Messonnier S.P., 2004. Iron. In: Handbook of small animal toxicology and poisonings. Mosby, St. Louis, 202–204.

Lieu P.T., Heiskala M., Peterson P.A., Yang Y., 2001. The roles of iron in health and disease. Mol. Aspects Med. 22, 1–87.

Makarski B., Zadura A., 2006. Effect of copper supplementation in various chemical forms on the utilization of mineral components and on the health status of turkeys. Pol. J. Nat. Sci. Suppl. 3, 459–465.

Männer K., Simon O., Schlegel P., 2006. Effects of different iron, manganese, zinc and copper sources (sulfates, chelates, glycinates) on their bioavailability in early weaned piglets. In: M. Rodehutscord (ed.). 9. Tagung Schweine- und Geflügelernährung, Universität HalleWittenberg, Germany.

Mikulski D., Jankowski J., Zduńczyk Z., Wróblewska M., Mikulska M., 2009. Copper balance, bone mineralization and the growth performance of turkeys fed diet with two types of Cu supplements. J. Anim. Feed Sci. 18, 677–688.

Oscar P., Ashmead H.D., 2001. Effectuveness of treatment of iron-deficiency anemia in infants and young children with ferrous bis-glycinate chelate. Nutrition 17, 381–384.

Papanikolaou G., Pantopoulos K. 2005. Iron metabolism and toxicity. Toxicol. Appl. Pharmacol. 202, 199–211.

PN-76/R-64781. Pasze. Oznaczenie zawartości fosforu.

Predieri, G., Elviri L., Tegoni M., Zagnoni I., Cinti E., Biagi G., Ferruzza S., Leonardi G., 2005. Metal chelates of 2-hydroxy-4-methylthiobutanoic acid in animal feeding. Part 2: Further characterizations, in vitro and in vivo investigations. J. Inorg. Biochem. 99, 627–636.

SAS Institute SAS/STAT User’s Guide release 9.1.3. Cary, NC, Statistical Analysis System Institute, license 86636.

Studziński T., Matras J., Grela E.R., Valverde Piedra J.L., Truchliński J., Tatara M.R., 2006. Minerals: functions, requirements, excessive intake and toxicity. In: Biology of Nutrition in Growing Animals. Eds. R. Mosenthin, J. Zentek, T. Żebrowska, Elsevier, 4, 81–134.

Vieira S.L., 2008. Chelated minerals for poultry. Rev. Bras. Cienc. Avic. 10(2), 73–79.

Wang Z., Cerrate S., Coto C., Yan F., Waldroup P.W., 2007. Evaluation of MINTREX® copper as a source of copper in broiler diets. Int. J. Poult. Sci. 6(5), 308–313.

Yu B., Huang W.J., Chiou P.W., 2000. Bioavailability of iron from amino acid complex in weanling pigs. Anim. Feed Sci. Technol. 86, 39–52.

Published
2014-02-05



MAŁGORZATA KWIECIEŃ 
Institute of Animal Nutrition and Bromatology, Faculty of Biology and Animal Breeding University of Life Sciences, Akademicka 13, 20-950 Lublin



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)