Wpływ liczby świń w kojcu na ich zachowanie się w początkowym okresie tuczu

Małgorzata Ormian

Katedra Zarządzania Rozwojem Regionalnym, Wydział Zarządzania i Marketingu Politechniki Rzeszowskiej

Maria Ruda

Zakład Produkcji Zwierzęcej, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego



Abstract

The thesis presents a picture of pigs’ behaviour in numerically different groups in the first three weeks of fattening. It took longer for piglets in a pigsty of 10 heads to take food and water, and they showed more so-called other behaviours. The animals in a numerically larger pigsty spent more time digging in the bedding. The formation of the herd hierarchy lasted 72 hours, whereas in a group of 20 heads it lasted as long as 168 hours. In the first group 20% of the animals assumed a dominating position, 50% were central individuals, and 30% were marginal individuals. But in the second group only 5% of the animals were the dominating ones and 10% of them were marginal.


B r y a n t M. J., E w b a n k R.: Some effects of stocking rate and group size upon agonistic behaviour in groups of growing pigs. Brit. Vet. J., 128, 64–70, 1972.
C e n a M.: Przyczyny i skutki koncentracji zwierząt gospodarskich. Przegl. Hod., 16, 13–15, 1975.
D y r c z S., P a l k a M., P i l a r c z y k A.: Wpływ składu grupy warchlaków w kojcu na ich zachowanie się i produkcyjność w tuczu. Rocz. Nauk. Zoot., 14, 185–197, 1987.
G r u d n i e w s k a B.: Praktyczne znaczenie badań etologicznych w chowie świń. Biul. Nauk. AR–T Olsztyn 1, 53–69, 1986.
K l o c e k C., N o w i c k i J., K a l i n o w s k a B., K o c z a n o w s k i J.: Obserwacje nad tworzeniem hierarchii w grupach warchlaków o różnym składzie. Zesz. Nauk. AR Wrocław, 405, 131–135, 2001.
K l o c e k C., K a l i n o w s k a B.: Praktyczne aspekty wykorzystania typowych sposobów zachowania świń – hierarchia stadna. Trz. Chl., 10, 24–26, 2002.
M a r d a r o w i c z L., T y m c z y n a L., R ą c z k i e w i c z J.: Behawioralne problemy w chowie świń. Med. Wet., 9, 525–530, 1979.
M e e s e G. B., E w b a n k R.: The establishment and nature of the dominance hierarchy in the domesticated pig. Anim. Behav., 21, 326–334, 1973.
P e j s a k Z.: Wpływ wielkości grupy zwierząt i sposobu utrzymania oraz żywienia na efektywność tuczu. Trz. Chl., 11, 98–101, 1999.
R a k B., K a p e l a ń s k i W., B y k o w s k i B.: Zachowanie się warchlaków i tuczników w warunkach fermy typu Gi-Gi. Biul. Inf. AR-T Olsztyn, 22, 76–87, 1987.
R a k B., M i c h a l s k a G., N o w a c h o w i c z J.: Ocena zachowania się warchlaków w fermie typu Bydgoskiego w Konstantowie. Zesz. Nauk. AT-R Bydgoszcz, Zoot., 185, 7–14, 1993.
W a l c z a k J.: Reakcja rosnących świń na różne systemy utrzymania na podstawie wskaźników etologicznych i fizjologicznych. Praca doktorska, IZ Kraków, 1999.

Published
2006-12-31



Małgorzata Ormian 
Katedra Zarządzania Rozwojem Regionalnym, Wydział Zarządzania i Marketingu Politechniki Rzeszowskiej
Maria Ruda 
Zakład Produkcji Zwierzęcej, Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)