Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 32 Nr 2 (2014)

Articles

Analiza zmian opłacalności produkcji świń rasy polskiej białej zwisłouchej oraz puławskiej w gospodarstwie rodzinnym w latach 2010–2012

Przesłane: sierpnia 7, 2019
Opublikowane: 2014-10-17

Abstrakt

Celem pracy było porównanie opłacalności produkcji świń dwóch ras – polskiej białej zwisłouchej oraz puławskiej – utrzymywanych w gospodarstwie rodzinnym. W analizie uwzględniono wskaźniki użytkowości rozpłodowej loch, parametry wartości tucznej i rzeźnej. Dane obejmowały produkcję tuczników w gospodarstwie w latach 2010–2012. Przeprowadzane analizy wskazują, że opłacalność produkcji tuczników pbz względem tuczników rasy puławskiej była zmienna. Wykazano, że niezależnie od okresu produkcji tuczników uzyskano niższy dochód od loch rasy puławskiej niż od loch rasy polskiej białej zwisłouchej. Na taki wynik miały wpływ m.in. niższe wskaźniki rozrodu loch rasy puławskiej oraz większe zużycie paszy, mniejsze przyrosty i mniejsza zawartość mięsa w tuszy tuczników od nich pozyskanych.

Bibliografia

  1. Bogdzińska M., 2010. Badania molekularne i cytogenetyczne w ocenie cech użytkowości rozrodczej loch ras pbz i wbp. Rozprawy 141, WU UTP, Bydgoszcz.
  2. Dowgiałło Z., Mandecki S., 1983. Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa.
  3. Gajewczyk P., Madejek-Świątek E., Potyrała A., 2010. Wyniki użytkowości rozpłodowej i odchowu prosiąt, uzyskane w przeciętnych warunkach chowu od loch Najma i mieszańców (wbp ×pbz). Zesz. Nauk. UP Biol. Hod. Zwierz. 577, 145–153.
  4. Główny Urząd Statystyczny, 2014. Pogłowie trzody chlewnej według stanu w końcu listopada 2013 roku. Warszawa.
  5. Pejsak Z., 2012. Przyczyny gwałtownego spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Trz. Chlew. 50 (3), 12–16.
  6. Pepliński B., 2013. Wpływ opłacalności produkcji żywca wieprzowego na zmiany pogłowia trzody chlewnej w Polsce. Analiza Regionalna. Rocz. Ekon. Rol. Rozw. Obsz. Wiej. 100 (2), 75–87.
  7. Radwan A., Wadoń A., 2009. Production and economic diversification of pig-keeping family farms with different arable land area. J. Agribus. Rural Dev. 3(13), 187–195.
  8. Rynek Wieprzowiny, 2013. Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej, MRiRW, Departament Rynków Rolnych, www.minrol.gov.pl.
  9. Rynek Pasz, 2011. Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej. MRiRW, Departament Rynków Rolnych, www.minrol.gov.pl.
  10. Rynek Pasz, 2012. Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowe. MRiRW, Departament Rynków Rolnych, www.minrol.gov.pl.
  11. Seremak-Bulge J., 2006. Rynkowe uwarunkowania produkcji wieprzowiny. Modele produkcji trzody chlewnej w Polsce. Instytut Zootechniki, Warszawa, 53–66.
  12. Szyndler-Nędza M., 2006. Rola i znaczenie rodzimych ras świń oraz możliwości ich ochrony w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013. Wiad. Zoot. 44 (4), 9–14.
  13. Tyra M., 2012. Zależności pomiędzy cechami użytkowości tucznej a zawartością tłuszczu śródmięśniowego (IMF) w mięśniu najdłuższym grzbietu krajowej populacji świń. Rocz. Nauk. Zoot. 39(2), 189–201.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 5 > >> 

Podobne artykuły

<< < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.