Abstrakt
Pszenżyto jest cennym zbożem paszowym o wysokiej wartości odżywczej ziarna. Celem badań było określenie wpływu zróżnicowanego udziału zbóż w strukturze zasiewów, w warunkach różnej technologii, na zawartość składników pokarmowych w ziarnie wybranych trzech odmian pszenżyta ozimego. W warunkach monokultury zbożowej ziarno pszenżyta zawierało więcej węglowodanów i włókna surowego, natomiast przy 75-procentowym udziale zbóż w strukturze zasiewów – białka ogółem, tłuszczu i popiołu surowego. Przy intensywnej technologii produkcji stwierdzono w ziarnie pszenżyta więcej białka ogółem i węglowodanów, natomiast mniej tłuszczu surowego. Zawartość popiołu i włókna surowego nie zależała od technologii produkcji. Ziarno odmian ‘Fredro’ i ‘Alekto’ średnio z lat 2012/2013, 2014/2015 i 2015/2016 zawierało podobną ilość węglowodanów, mniej ich było w ziarnie odmiany ‘Cerber’, u której jednocześnie było najwięcej popiołu surowego. Zawartość włókna surowego w ziarnie była niższa u odmian ‘Cerber’ i ‘Fredro’ niż u odmiany ‘Alekto’. Opady wpłynęły na koncentrację zawartości węglowodanów i popiołu w ziarnie pszenżyta ozimego. Przy mniejszej sumie opadów i wyższej średniej temperaturze miesięcznej otrzymano wyższą zawartość białka ogólnego, tłuszczu surowego i włókna surowego w ziarnie.
Bibliografia
- Buraczyńska D., Ceglarek F., 2009. Plonowanie pszenżyta ozimego w zależności od przedplonu. Fragm. Agron. 26(1), 9–18.
- Brzóska F., Śliwiński B., 2011. Jakość pasz objętościowych w żywieniu przeżuwaczy i metody jej oceny. Cz. I. Charakterystyka pasz objętościowych i mierniki jej jakości. Wiad. Zoot. 2, 11–23.
- Dennett A.L., Trethowan R.M., 2013. Milling efficiency of triticale grain for commercial flour production. J. Cereal Sci. 57, 527_530. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2013.03.002
- Djekic V., Mitrovic S., Milovanovic M., Djuric N., Kresovic B., Tapanarova A., Djermanovic V., Mitrovic M., 2011. Implementation of triticale in nutrition of non-ruminant animals. Afric. J. Biot. 10(30), 5697–5704. https://doi.org/10.5897/AJB10.986
- Domska D., Koc J., Procyk Z., Rogalski L., Rytelewski A., 1997. Porównanie wpływu zróżnicowanych dawek nawożenia azotem na zawartość białka i jego jakość w ziarnie pszenżyta, pszenicy i żyta uprawianych w północno-wschodniej Polsce. Zesz. Nauk. AR Szczecin, Rolnictwo 75(175), 91–97.
- Janowska-Miąsik E., 2015. Reakcja polskich odmian pszenżyta ozimego na wybrane elementy agrotechniki. Wyd. Uniw. Rzeszowski. Praca doktorska, 1–139.
- Jaśkiewicz B., Jasińska M., 2019. Zawartość makroelementów w ziarnie pszenżyta ozimego w zależności od wybranych elementów agrotechniki. Pol. J. Agron. 37, 16–21. https://doi.org/10.26114/pja.iung.379.2019.37.03
- Jaśkiewicz B., 2015. Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta ozimego w warunkach różnego udziału zbóż w strukturze zasiewów. Pol. J. Agron. 23, 11–17.
- Jaśkiewicz B., Grabiński J., Ochmian I., 2018. Productivity of winter triticale depending on type of tillage in crop rotation. Proceedings of 17th International Scientific Conference „Engineering for Rural Development”, Jelgava, Latvia, 23–24.05, 491–496. https://doi.org/10.22616/ERDev2018.17.N075
- Jaśkiewicz B., Szczepanek M., 2016. Crop management and variety have influence on alkylresolcinol content in triticale grain. Acta Agr. Scan., Sect. B, Soil Plant Sci. 66(7), 570–574. https://doi.org/10.1080/09064710.2016.1201139
- Jaśkiewicz B., Szczepanek M., 2018. Amino acids content in Triticale grain depending on meteorological, agrotechnical and genetic factors. Latvia University of Life Sciences and Technologies, Proceeding of 24th International Scientific Conference, Jelgava, Vol. 2, 28–35. https://doi.org/10.22616/rrd.24.2018.047
- Korbas M., Mrówczyński M., 2011. Metodyka integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego. IOR, Poznań, 1–189, https://www.ior.poznan.pl/plik,1549,metodyka-integrowanej-ochrony-pszenzyta-ozimego-i-jarego-dla-producentow-pdf-wersja-booklet-ksiazeczka-do-zszycia-na-srodku-strony.pdf [dostęp 5.02.2020]
- Kozak M., Samborski S., Rozbicki J., Mądry W., 2007. Winter triticale grain yield, a comparative study of 15 genotypes. Acta Agr. Scand., Sect. B – Soil Plant Sci. 57, 263–270. https://doi.org/10,1080/09064710600931230
- Rahn C.R., 2000. Nitrogen and field production of vegetable crops. Acta Hortic. 533, 361–370. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2000.533.44
- Samborski S., Gozdowski D., Rozbicki J., 2008. Wpływ nawożenia azotem na jakość ziarna odmian tradycyjnych i krótkosłomych pszenżyta ozimego. Fragm. Agron. 1(97), 372–390.
- Tohver M., Kann A., Tӓht R., Mihhalevski A., Hakman J., 2005. Quality of triticale cultivars suitable for growing and bread-making in northern conditions. Food Chem. 89, 125–132. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.01.079
- Zając T., Szafrański W., Gierdziewicz M., Pieniek J., 2006. Plonowanie pszenżyta ozimego uprawianego po różnych przedplonach. Fragm. Agron. 23(2), 174–184.
Downloads
Download data is not yet available.
-
MAREK ĆWINTAL,
SYLWESTER GOLIASZ,
KRZYSZTOF BARTOSZEK,
Wpływ mikroelementów (B, Mo) oraz biostymulatora i atraktanta na plony zielonej i suchej masy koniczyny białej z odrostu po zbiorze nasion
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
ARTUR MAKAREWICZ,
ANNA PŁAZA,
BARBARA GĄSIOROWSKA,
Skład chemiczny bulw ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
JAN BUCZEK,
RENATA TOBIASZ-SALACH,
DOROTA BOBRECKA-JAMRO,
Skuteczność stosowania pełnych i zredukowanych dawek herbicydów w pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. I. Plonowanie
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
DARIUSZ JASKULSKI,
JOANNA PIASECKA,
Zachwaszczenie zbóż ozimych w stanowisku po zbożach jarych i ugorze
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 4 (2009)
-
Hanna Klikocka,
Aneta Jarosz-Angowska,
Anna Nowak,
Barbara Skwaryło-Bednarz,
Ocena bezpieczeństwa żywnościowego Polski na tle produkcji rolniczej w latach 2010–2020
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
HELENA ŁABUDA,
HALINA BUCZKOWSKA,
AGNIESZKA NAJDA,
Stan produkcji fasoli konsumpcyjnej w Polsce w latach 2004–2017 oraz właściwości prozdrowotne nasion (Phaseolus ssp.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Anna Płaza,
Robert Rudziński,
Rafał Górski,
Plon i zawartość białka ogółem w mieszankach łubinu wąskolistnego z pszenżytem jarym uprawianych na zieloną masę w rolnictwie zrównoważonym
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
BEATA SZWEJKOWSKA,
STANISŁAW BIELSKI,
Ekonomiczna efektywność produkcji nasion soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medic.)
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 1 (2012)
-
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Leszek Rachoń,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Magdalena Szydłowska-Tutaj,
Piotr Lewko,
Andrzej Woźniak,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. II. Wartość technologiczna ziarna
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.