Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 67 Nr 3 (2012)

Artykuły

Ocena energetyczna produkcji nasion soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medic.)

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2012.3.7
Przesłane: 11 maja 2019
Opublikowane: 04-09-2012

Abstrakt

Badaniami objęto dwie odmiany soczewicy jadalnej Tina i Anita. W uprawie stosowano zróżnicowaną technologię produkcji nasion. Badania wykazały, że rodzaj zastosowanej technologii produkcji miał istotny wpływ na wysokość plonu soczewicy, a tym samym na wartość energetyczną plonu. Najwyższy wskaźnik efektywności energetycznej odnotowano u odmiany Tina w technologii wysokonakładowej, natomiast u odmiany Anita w technologii średnionakładowej.

Bibliografia

  1. Anuszewski R., 1987. Metoda oceny energochłonności produktów rolniczych (MET). Zag. Ekon. Rol., 4, 16–26.
  2. Artyszak A., Kucińska K., 2005. Zmiany nadwyżki bezpośredniej w produkcji fasoli na suche nasiona po rozszerzeniu Unii Europejskiej. Stow. Ekonom. Rol. i Agrobiznesu. Rocz. Nauk. SERiA 7(1), 7–9.
  3. Borówczak F., Grześ S., 2005. Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy grochu siewnego. Mat. Konf. „Efektywne i bezpieczne technologie produkcji roślinnej”, IUNG Puławy, 151–152.
  4. Bujak K., Frant M., Harasim E., 2010. Efektywność energetyczna produkcji roślinnej w płodozmianie 4-polowym w zależności od uproszczeń w uprawie roli i poziomu nawożenia mineralnego. Acta Agrophysica, 15(1), 23–31.
  5. Dobek T., 2006. Efektywność ekonomiczna i energetyczna technologii produkcji soi w warunkach Polski. Inż. Rol., 12, 109–116.
  6. Dobek T., Dobek M., Wojciechowska J., 2009. Ekonomiczne i energetyczne aspekty produkcji soi w warunkach polskiego rolnictwa. Inż. Rol., 6, 37–43.
  7. Klepacki B., 1990. Organizacyjne i ekonomiczne uwarunkowania postępu technologicznego w gospodarstwach indywidualnych. Wyd. SGGW, Warszawa.
  8. Kopeć B., 1987. Intensywność organizacji w rolnictwie polskim w latach 1960–1980. Rocz. Nauk. Rol., 84(1), 7–28.
  9. Księżak J., Kuś J., 2005. Plonowanie bobiku w różnych systemach produkcji roślinnej. Annales UMCS, Sec. E, Agricultura, 40, 195–204.
  10. Księżak J., Lenartowicz W., Ufnowska J., 1998. Efektywność ekonomiczna wybranych technologii produkcji nasion grochu. Rocz. AR Poznań, Rolnictwo, 52, 5–11.
  11. Nalborczyk E., 1993. Biologiczne uwarunkowania produktywności roślin strączkowych. Fragm. Agron., 4, 147–150.
  12. Prusiński J., 2006. Plonowanie fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.) w zależności od intensywności technologii uprawy. Cz. II. Rolnicza i ekonomiczna ocena zastosowanych technologii. Acta Sci. Pol., Agricultura. 5(2), 77–88.
  13. Szwejkowska B., 2004. Wpływ sposobu uprawy na plonowanie grochu siewnego. Fragm. Agron., 3, 120–126.
  14. Szwejkowska B., Bielski S., 2007. Comparison of energetical and economical effectiveness of different technologies of pea production. Pol. J. Natur. Sci., (3), 373–382.
  15. Szwejkowska B., Bielski S., 2010. Ocena energetyczna produkcji nasion grochu pastewnego (Pisum sativum L.). Annales UMCS, Sec. E, Agricultura, 4, 50–56.
  16. Wielicki W., 1989. Analiza efektywności energetycznej w rolnictwie. Post. Nauk Rol., 1, 69–86.
  17. Wójcicki Z., 1983. Problemy materiałochłonności produkcji rolniczej. Rocz. Nauk Rol., 2, 41–59.
  18. Zaremba W., 1986. Energetyka w systemie eksploatacji sprzętu rolniczego. PWRiL, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.