Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 67 No. 3 (2012)

Articles

Evaluation of energetic effectiveness of seed lentil (Lens culinaris Medic.) production

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2012.3.7
Submitted: May 11, 2019
Published: 2012-09-04

Abstract

The investigations were carried out comparing different production technologies of the seeds of two edible lentil varieties, Tina and Anita. It was found out that the production technology level had a significant influence on the yield as well the energetic value of the yield. The highest index of energy efficiency in Tina cultivar was obtained in the technology where there was the highest energy input whereas in the case of Anita it was the technology where there was a middle energy input.

References

  1. Anuszewski R., 1987. Metoda oceny energochłonności produktów rolniczych (MET). Zag. Ekon. Rol., 4, 16–26.
  2. Artyszak A., Kucińska K., 2005. Zmiany nadwyżki bezpośredniej w produkcji fasoli na suche nasiona po rozszerzeniu Unii Europejskiej. Stow. Ekonom. Rol. i Agrobiznesu. Rocz. Nauk. SERiA 7(1), 7–9.
  3. Borówczak F., Grześ S., 2005. Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy grochu siewnego. Mat. Konf. „Efektywne i bezpieczne technologie produkcji roślinnej”, IUNG Puławy, 151–152.
  4. Bujak K., Frant M., Harasim E., 2010. Efektywność energetyczna produkcji roślinnej w płodozmianie 4-polowym w zależności od uproszczeń w uprawie roli i poziomu nawożenia mineralnego. Acta Agrophysica, 15(1), 23–31.
  5. Dobek T., 2006. Efektywność ekonomiczna i energetyczna technologii produkcji soi w warunkach Polski. Inż. Rol., 12, 109–116.
  6. Dobek T., Dobek M., Wojciechowska J., 2009. Ekonomiczne i energetyczne aspekty produkcji soi w warunkach polskiego rolnictwa. Inż. Rol., 6, 37–43.
  7. Klepacki B., 1990. Organizacyjne i ekonomiczne uwarunkowania postępu technologicznego w gospodarstwach indywidualnych. Wyd. SGGW, Warszawa.
  8. Kopeć B., 1987. Intensywność organizacji w rolnictwie polskim w latach 1960–1980. Rocz. Nauk. Rol., 84(1), 7–28.
  9. Księżak J., Kuś J., 2005. Plonowanie bobiku w różnych systemach produkcji roślinnej. Annales UMCS, Sec. E, Agricultura, 40, 195–204.
  10. Księżak J., Lenartowicz W., Ufnowska J., 1998. Efektywność ekonomiczna wybranych technologii produkcji nasion grochu. Rocz. AR Poznań, Rolnictwo, 52, 5–11.
  11. Nalborczyk E., 1993. Biologiczne uwarunkowania produktywności roślin strączkowych. Fragm. Agron., 4, 147–150.
  12. Prusiński J., 2006. Plonowanie fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.) w zależności od intensywności technologii uprawy. Cz. II. Rolnicza i ekonomiczna ocena zastosowanych technologii. Acta Sci. Pol., Agricultura. 5(2), 77–88.
  13. Szwejkowska B., 2004. Wpływ sposobu uprawy na plonowanie grochu siewnego. Fragm. Agron., 3, 120–126.
  14. Szwejkowska B., Bielski S., 2007. Comparison of energetical and economical effectiveness of different technologies of pea production. Pol. J. Natur. Sci., (3), 373–382.
  15. Szwejkowska B., Bielski S., 2010. Ocena energetyczna produkcji nasion grochu pastewnego (Pisum sativum L.). Annales UMCS, Sec. E, Agricultura, 4, 50–56.
  16. Wielicki W., 1989. Analiza efektywności energetycznej w rolnictwie. Post. Nauk Rol., 1, 69–86.
  17. Wójcicki Z., 1983. Problemy materiałochłonności produkcji rolniczej. Rocz. Nauk Rol., 2, 41–59.
  18. Zaremba W., 1986. Energetyka w systemie eksploatacji sprzętu rolniczego. PWRiL, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.