Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 2 Nr 1 (2003)

Artykuły

Zależność między liczbą cebulek powietrznych w baldachu macierzystym czosnku strzałkującego (Allium sativum L.) a cechami morfologicznymi i jakością wyrosłych z nich roślin

DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2003.1.2
Przesłane: 31 marca 2022
Opublikowane: 2003-06-30

Abstrakt

Celem prowadzonych badań było określenie zależności między liczbą cebulek powietrznych w baldachu macierzystym a plonem i cechami morfologicznymi roślin potomnych czosnku ozimego (strzałkującego). Jako materiału sadzeniowego użyto cebulek powietrznych występujących w różnej liczbie w macierzystych baldachach kwiatostanowych (sklasyfikowanych w sześciu grupach liczących: 1-5, 6-10, 11-15, 16-20, 21-25 i 26-30 sztuk w baldachu). Doświadczenia założono jesienią 1998 i 1999 roku, badania agrotechniczne prowadzono w latach 1999 i 2000 w Gospodarstwie Doświadczalnym - Felin AR w Lublinie. W wyniku przeprowadzonych badań i uzyskanych wyników można wnioskować, iż liczba cebulek powietrznych w baldachu macierzystym miała istotny wpływ na badane cechy biometryczne wyrosłych z nich roślin, tj.: wysokość roślin, liczbę liści, masę roślin, masę cebul i plon ząbków, a także masę baldachów kwiatostanowych i plon cebulek powietrznych.

Bibliografia

Ang-Lee M., Moss J., Yuan Hunsu., 2001. Herbal medicines and perioperative care. JAMA, J. Am. Medic. Assoc. 286, 2, 208–216.
Dyduch J., 1993. Cebulki powietrzne czosnku jako materiał rozmnożeniowy w świetle doniesień literaturowych. Mat. Konf. „Biologia i agrotechnika czosnku”. AR Lublin 21 października 1993, 39–57.
Dyduch J., Najda A., 2001. Wpływ dorodności cebulek powietrznych czosnku strzałkującego (Allium sativum L.) na cechy morfologiczne i jakość wyrosłych z nich roślin. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, sec. EEE, 9, 295–299.
Dyduch J., Nurzyńska-Wierdak R., 1993. Wpływ wielkości cebulek powietrznych i terminu ich sadzenia na wybrane cechy roślin i plon czosnku. Mat.. Konf. „Biologia i agrotechnika czosnku”. AR Lublin 21 października 1993, 99–107.
Jenderek M., 1998. Rozmnażanie generatywne czosnku (Allium sativum L.). Zesz. Nauk. AR Kraków, Sesja Naukowa, 1, 57, 141–145.
Journal of Herbal Pharmacotherapy TM: innovations in clinical & applied evidence-based herbal medicinals. 2001. J. Herb. Pharmacotherapy 1, 1, 99.
Maidment D., Dembny Z., Watts D. 2001. The antibacterial activity of 12 Allium agains Escherichia coli. Nutrition & Food Science 31, 4/5, 238–241.
Morbidoni L., Arterburn J., Young V., Mullins D., Mulrow C., Lawrence V., 2001. Garlic: its history and adverse effects. J. Herb. Pharmacotherapy 1, 63–83.
Orłowski M., Kołota E., 1984. Wpływ niektórych zabiegów na plon czosnku. Cz. I. Wpływ wielkości ząbków na wysokość i jakość plonu czosnku. Biul. Warzwn. 27, 147–163.
Orłowski M., Rekowska E., Dobromilska R., 1994. The effect on the yield of garlic (Allium sativum L.) of autumn and spring planting using different methods of seedstalk trimming. Fol. Hort. 6, 2, 79–89.
Tsao ShyhMing, Yin MeiChin. 2001. In-vitro antimicrobial activity of four diallyl sulphides occurring naturally in garlic and Chinese leek oils. J. Medic. Microbiology 50, 7, 646–649.
Usha K., Saroja S. 2001. Antitubercular potential of selected plant materials. J. Medic. Arom. Plant Sci. 22/23, 182–184.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.