Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 12 No. 1-2 (2013)

Artykuły

Balance of heat loss in refrigerated truck body as the basis for proper selection of refrigeration unit

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2013.1-2.3
Submitted: April 29, 2022
Published: 2013-06-30

Abstract

The article describes refrigerated transport trucks based on the Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs and on the Means of Transport Used for Such Carriage (ATP). A simple methods for choosing the refrigeration unit were discussed, stating that using for this purpose tables containing only the ranges of transport temperature and size of the trailers can lead to errors. The components of heat losses balance of refrigerated trailers are presented. It was found that the heat loss through the insulation body depends primarily on the temperature difference between the air outside of the body wall and the air inside the cargo space and on the quality of the insulation. The effect of solar radiation and fruits and vegetables respiration heat as well as the impact of door opening time during unloading of the transported goods on the heat transfer were discussed. Article completed a summary with analysis of errors possible to commit when creating the heat balance of refrigerated trailers.

References

  1. Anonim, 2002. A word from the director. Refrigerated transport: what’s new? Int. J. Refrigeration. 25, 501–503, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140700702000294.
  2. ASHRAE, 2001. Fundamentals. American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers, Atlanta.
  3. Bieńczak K., Stachowiak A., Tyczewski P., Zwierzycki W., 2005. Dobór samochodowych agregatów chłodniczych. Chłodn. Klimat. 11, 57–61.
  4. Bogucki W., 1996. Umowa ATP a krajowy i międzynarodowy drogowy transport chłodniczy. Mat. konf. „Transport żywności na średnie i dalekie odległości”. Warszawa, 145–154.
  5. Cengel Y.A., 2007. Heat & mass transfer: a practical approach. Tata McGraw-Hill Education.
  6. Gaziński B. (red.), 2013. Technika chłodnicza dla praktyków: przechowalnictwo żywności. Wyd. II. Systherm, Poznań.
  7. Górzyński J., 1996. Przemysłowe izolacje cieplne. Wyd. SORUS, Poznań.
  8. Kaleta A., Wojdalski J., 1995. Technika i gospodarka cieplna. Pytania testowe, wybrane tablice, wykresy i zastosowania w rolnictwie i przetwórstwie żywności. Wyd. SGGW, Warszawa.
  9. Krala L., Gałązka-Czarnecka I., Irzyniec Z., 2010. Wrażliwość wiśni mrożonych na fluktuacje temperatury składowania. Chłodnictwo 5, 50–55.
  10. Meinel, A.B., Meinel, M.P., 1976. Applied solar energy: an introduction. Addison Wesley Publishing, Reading.
  11. Pacyna I., Głogowski W., Schnotale J., 1999. Badanie stabilności eksploatacyjnej izolacji termicznej komór chłodniczych w pojazdach samochodowych. Chłodnictwo 4, 14–16.
  12. Rummel S., 2001. Zimno w plastiku. Ciężarówki 1(20).
  13. Sawicki J., 2009. Materiały termoizolacyjne przeznaczone do wysokich temperatur. Izolacje 14(6), 50–55.
  14. Smykla M., Warczak W., 2001. Izolacje chłodnicze oparte na systemach poliuretanowych spienianych wodą – część 1. Chłodnictwo 3, 30–35.
  15. Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów. Dz.U. nr 49 poz. 254, 1984.
  16. Zwierzycki W., Bieńczak K., 2006. Pojazdy chłodnicze w transporcie żywności. Systherm Serwis.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 

You may also start an advanced similarity search for this article.