Quality and quantitative of the yield of Dracocephalum moldavica L. Part II. Seeds

AGNIESZKA NAJDA

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy, 20-069 Lublin, ul. Kr. St. Leszczyńskiego 58

STANISŁAW KWIATKOWSKI

Katedra i Zakład Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych, Uniwersytet Medyczny, 20-093 Lublin, ul. Chodźki 1

TADEUSZ WOLSKI

Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy, 20-069 Lublin, ul. Kr. St. Leszczyńskiego 58; Katedra i Zakład Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych, Uniwersytet Medyczny, 20-093 Lublin, ul. Chodźki 1

KAZIMIERZ GŁOWNIAK

Katedra i Zakład Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych, Uniwersytet Medyczny, 20-093 Lublin, ul. Chodźki 1



Abstract

In the presented study, the quality and quantitative of the yield of fruits (seeds) of Dracocephalum moldavica depending on the botanical form, as well as the mass of seeds per plant and marketable yield of seeds, was determined. It has been concluded that the significant influence on the amount of the Dracocephalum moldavica’s yield had its botanic form. In laboratory experiments, the sowing value of seeds (humidity, MTS, energy and germination ability) and the capacity of mucus, protein and fatty oil, has been assessed.

Keywords:

Lamiaceae, sowing value of seeds, energy, germination ability, protein, fatty oil

Budantzev A.L., Shavarda A.L., 1986. Kchimicieskij sostav i poleznyje svoistva vidov roda Dracocephalum L. fłory USSR. Rastiteln’yje Resursy, 22(4), 550–561.

Cabral L.C., Serna-Saldivar S.O., Tinksley A.M., Weber C.W., 1995. Effects of dehulling, cooking and storage conditions on protein quality and digestibility of soybeans. Arch. Latinoam. Nutr., 45, 41–45.

Červenka M., Ferákowá V., Háber M., Kresánek J., Paclová L., Peciar V., Šomšák L., 1988. Świat roślin, skał i minerałów. PWRiL, Warszawa, 222, 294, 340.

Charłampowicz Z., 1966. Analiza przetworów z owoców, warzyw i grzybów. WPLS, Warszawa, 115–120.

Dastmalchi K., Dorman H.J., Kosar M., Hiltunen R., 2007. Chemical composition and antioxidative activity of Moldavian balm (Dracocephalum moldavica L.) extracts. LWT – Food Sci. Technol., 40, 1655–1663.

Duczmal K., Tucholska H., 2000. Nasiennictwo. PWRiL, Poznań, 310–311.

Farmakopea Polska V., 1990. PZWL, Warszawa.

Farmakopea Polska VI., 2002. PTF, Warszawa.

Hanczakowski P., Szymczyk B., Kwiatkowski S., Wolski T., 2009. Skład i wartość pokarmowa białka nasion pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.). Rocz. Nauk. Zootech., 36(1), 55–61.

Holst B., Williamson G., 2004. A critical review of the bioavailability of glucosinolates and related compounds. Nat. Prod. Rep., 21, 425–447.

Katayama M., Wilson L.A., 2008. Utilization of soybeans and their components through the development of textured soy protein foods. J. Food Sci., 73, 158–164.

Pĕnkova I., Sýkora M., 1990. Kyselina γ-linolenova – orientačni screening možnỳch zdroju [ά-linolenic acid – an orientational screenig of possible sources]. Českoslvenska Farmacie, 39(7), 320–322.

Rao S., Abdel-Reheem M., Bhella R., Mc Cracken C., Hildebrand D., 2008. Characteristics of high alpha-linolenic acid accumulation in seed oils. Lipids, 43, 749–755.

Szafer W., Kulczyński S., Pawłowski B., 1988. Dracocephalum L., pszczelnik. Rośliny polskie. PWN, Warszawa, t. I i II, 571–572.

Szklanowska K., 1963. Pszczelnik mołdawski jako roślina olejo- i olejkodajna. Tłuszcze i środki piorące, 7(1), 25–26.

Szklanowska K., 1966. Wpływ terminów siewu na wartość użytkową nasion pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.). Annales UMCS, sec. E, 21(6), 131–138.

Wolski T., Kwiatkowski S., Dyduch J., Najda A., 2005. Wpływ terminu siewu i sposobu uprawy na plon kwiatostanów i owocostanów dwu form pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.). Mat. V Ogólnopol. Konf. Nauk. „Biologia kwitnienia roślin i alergie pyłkowe”. Lublin, 9–10 listopada 2005, 66.

Wolski T., Kwiatkowski S., Dyduch J., Najda A., 2006. Wpływ terminu siewu i sposobu uprawy na masę kwiatostanów i nasion dwu form pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.). Acta Agrobot., 59(1), 497–506.

Wolski T., Kwiatkowski S., Gliński Z., 2004. Pszczelnik mołdawski (Dracocephalum moldavica L.) roślina miododajna i lecznicza. Annales UMCS, sec. DD, 49(7), 57–66.

Published
2011-12-29



AGNIESZKA NAJDA 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy, 20-069 Lublin, ul. Kr. St. Leszczyńskiego 58
STANISŁAW KWIATKOWSKI 
Katedra i Zakład Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych, Uniwersytet Medyczny, 20-093 Lublin, ul. Chodźki 1
TADEUSZ WOLSKI 
Katedra Warzywnictwa i Roślin Leczniczych, Uniwersytet Przyrodniczy, 20-069 Lublin, ul. Kr. St. Leszczyńskiego 58; Katedra i Zakład Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych, Uniwersytet Medyczny, 20-093 Lublin, ul. Chodźki 1
KAZIMIERZ GŁOWNIAK 
Katedra i Zakład Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych, Uniwersytet Medyczny, 20-093 Lublin, ul. Chodźki 1



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)