The effect of the harvest time and drying method on the drying ratio of dandelion’s raw materials (Taraxacum officinale coll.)

Małgorzata Kuśmierz

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Doświadczalna 50a, 20–280 Lublin, Polska
https://orcid.org/0000-0002-9077-125X

Magdalena Ewelina Walasek

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Doświadczalna 50a, 20–280 Lublin, Polska
https://orcid.org/0000-0002-7085-2212

Robert Gruszecki

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Doświadczalna 50a, 20–280 Lublin, Polska
https://orcid.org/0000-0001-7108-1854


Abstract

The dandelion is a plant used in herbal medicine and the processing industry. Commercially available are dry raw materials, to obtain which various drying methods are used. The aim of the study was to determine the efficiency of the drying process of the dandelion herbal raw materials, depending on the drying method. The experimental material was obtained from two harvest times (spring, autumn) and was dried in a thermal dryer at a temperature of 35°C, in ambient conditions in the sun (greenhouse) and in the shade (attic). The conducted research showed that the drying ratio, determined by dryness coefficient (the ratio of the mass of fresh to dried raw material), depends on the type of raw material and for the dandelion it is as follows: root <herb with root <leaf <flower <inflorescence shoots according to decreasing efficiency. The dandelion raw materials obtained in autumn were characterized by higher efficiency, the root drying coefficient was lower by 2.2; herb with root by 2.0; and leaves by 1.8 compared to those harvested in spring. However, the drying of raw materials harvested in autumn in ambient conditions may be difficult due to unfavorable weather conditions at that time. The analyzed drying methods did not affect the drying ratio of the dandelion raw materials. Only for the raw material harvested in spring, thermal drying turned out to be less efficient than in both ambient conditions, in the shade and in the sun. The raw material obtained from the same field and dried in the same conditions may have different drying ratio coefficient and moisture after drying, although these differences are usually small.

Keywords:

root, herb with root, leaf, flower, moisture of raw material, dry mater

Bączek K., Węglarz Z., Kosakowska O., Pióro-Jabrucka E., Szymona J., 2017. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi – badania w zakresie określenia źródeł oraz przy-czyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępo-wania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypad-kom. SGGW w Warszawie, Warszawa.

González-Castejón M., Visioli F., Rodriguez-Casado A., 2012. Diverse biological activities of dan-delion. Nutrition Reviews, 70(9), 534–547. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00509.x

Gruszecki R., Zawiślak G., Rybiński M., Zalewska E., Walasek-Janusz M., 2020. Usychalność surowców zielarskich. Ann. Hortic. 30 (3–4), 5–21. https://doi.org/10.24326/ah.2020.3.1

Héjja M., Héthelyi É., Ferenczy A.Z., Szentgyörgyi E., 2001. Changes of the characteristics of Satureja hortensis L. herb during flowering period. Int. J. Hort. Sci., 7 (2), 56–60.

Mafruchati M., 2020. Dandelion, a pest, or a remedy? A trends analysis through big data. Syst. Rev. Pharm. 11(8), 142–145. https://doi.org/10.31838/srp.2020.8.21

Marciniuk P., Marciniuk J., Grużewska T., Głowacki Z., 2010. Rodzaj Taraxacum w Polsce. Wydawnictwo UPH, Siedlce.

Ontagodi T., Patil S.G., 2016. Drying characteristics of different corianders (Coriandrum sa-tivum L.) varieties. The Bioscan 11(1), Supplement on Agronomy, 647–650.

Polski Mniszek, 2021. https://mniszek.pl/ [dostęp: 14.12.2021].

Qaas F., Schiele E., 2001. Einfluss der Energiekosten auf die Rentabilität im Trocknungsbetrieb. Zeitschrift für Arznei – und Gewürzpflanzen 6(3), 144–145.

Schütz K., Carle R., Schieber A., 2006. Taraxacum – a review on its phytochemical and pharmaco-logical profile. J. Ethnopharmacol. 107(3), 313–323.

Sugier D., 2010. Mniszek pospolity (Taraxacum officinale coll. F.H.Wigg.). W: Kołodziej B. (red.), Poradnik dla plantatorów. Uprawa ziół. PWRiL Poznań, 312–316.

Suliman A.E., Abdelhay Y.B., Saad A.E., 2016. Drying characteristics and quality changes of moringa leaves. Misr J. Agric. Engin., 33 (3), 947–960. https://doi.org/10.21608/mjae.2016.97760

Tran H.T.T., Gigl M., Le N.P.K., Dawid C., Lamy E., 2021. In vitro effect of Taraxacum officinale leaf aqueous extract on the interaction between ACE2 cell surface receptor and SARS-CoV-2 spike protein D614 and four mutants. Pharmaceuticals 14(10), 1055. https://doi.org/10.3390/ph14101055


Published
2022-05-19



Małgorzata Kuśmierz 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Doświadczalna 50a, 20–280 Lublin, Polska https://orcid.org/0000-0002-9077-125X
Magdalena Ewelina Walasek 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Doświadczalna 50a, 20–280 Lublin, Polska https://orcid.org/0000-0002-7085-2212
Robert Gruszecki 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Doświadczalna 50a, 20–280 Lublin, Polska https://orcid.org/0000-0001-7108-1854



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2