Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
W doświadczeniu oceniano wpływ wodnych wyciągów ze słomy pszenicy ozimej na energię i zdolność kiełkowania oraz początkowy wzrost siewek Triticum aestivum L. (odmiany Turnia i Olivin) i Triticum spelta L. (odmiany Schwabenkorn i Spelt I.N.Z.). Wodne wyciągi sporządzono z 2, 4 i 8 g słomy na 100 ml wody destylowanej. Ziarniaki wysiewano do szalek na podłożu z bibuły filtracyjnej i podlewano codziennie wyciągiem o odpowiednim stężeniu. Obiekt kontrolny stanowiły szalki podlewane w tym samym czasie wodą destylowaną. Wraz ze wzrostem stężenia wodnych wyciągów ze słomy pszenicy ozimej obserwowano istotne zmniejszenie energii i zdolności kiełkowania testowanych odmian. Wyciągi o wyższym stężeniu w istotnie większym stopniu skracały długość korzeni zarodkowych pszenicy zwyczajnej i pszenicy orkisz. Jednocześnie podlewanie siewek wyciągiem sporządzonym z 2 g słomy na 100 ml wody destylowanej stymulowało wzrost pierwszego liścia w porównaniu z pozostałymi stężeniami i obiektem kontrolnym. Biorąc pod uwagę energię i zdolność kiełkowania porównywanych odmian, najbardziej wrażliwa na wodne wyciągi ze słomy pszenicy ozimej była pszenica orkisz odmiany Spelt I.N.Z.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.