Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Estimation of changesot microelement contents in cereals as influence of calcium and magnesium soil application

Jadwiga Błaziak




Abstract

Badania oparto na doświadczeniu wazonowym w hali wegetacyjnej. Materiałem glebowym był utwór pyłowy wodnego pochodzenia, o odczynie bardzo kwaśnym. Czynnikami doświadczenia były: kontrola (bez nawożenia) oraz CaO, CaO + MgO i MgSO4. 7H2O, zastosowane według 1 kwasowości hydrolitycznej. Roślinami testowymi były jęczmień jary i owies. Zboża zebrane z obiektu kontrolnego wykazywały wysoką zawartość żelaza, manganu i cynku. Wapnowanie i magnezowanie spowodowało znaczne obniżenie zawartości mikroelementów w roślinach, a szczególnie Mn o 25–90% oraz Zn o 15–60% i Fe o 15–40%. Wpływ CaO i CaO + MgO na obniżenie zawartości mikroelementów w zbożach był podobny. W przypadku owsa nastąpił spadek do zawartości niskich. Siarczan magnezu miał znacznie mniejszy wpływ.



Published
2007-06-04



Jadwiga Błaziak 



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.