Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Nutrients content in mixtures of narrow-leafed lupine and spring rye mixtures cultivated for green matter

ARTUR MAKAREWICZ

Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce

ANNA PŁAZA

Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce

BARBARA GĄSIOROWSKA

Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce

ANNA CYBULSKA

Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce


Abstract

The shortage of roughage for dairy cattle is a readon toundertake research on the cultivation of legume-cereal mixtures for the green matter. Mixing blue lupine with spring rye is recommended on poorer soils. The work presents results of studies conducted in 2010–2012 undertaken to determine the effect of the composition and harvest date on nutrients content in narrow-leafed lupine + spring rye mixtures cultivated for green matter. Two factors were examined: 1. composition of mixtures: pure sown narrow-leafed lupine, pure sown spring rye, narrow-leafed lupine 75% + spring rye 25%, narrow-leafed lupine 50% + spring rye 50%, narrow-leafed lupine 25% + spring rye 75%; harvest date: the flowering stage of narrow-leafed lupine and the flat green pod stage of narrow-leafed lupine. Blue lupine variety Zeus and spring rye variety Bojko were cultivated in the mixtures. The plant material was analysed to determine the content of total protein, crude fat, crude fibre and crude ash. Results of the chemical analyses were used to calculate nitrogen-free extract content. Regardless of the harvest date, total protein content and crude ash content were the highest in pure sown narrow-leafed lupine, crude fat content in narrow-leafed lupine and narrow-leafed lupine + spring rye mixtures, and crude fibre content and nitrogen free extract content in pure sown spring rye. Narrow-leafed lupine + spring rye mixtures harvest at the flowering stage contained more total protein, crude ash and nitrogen-free extract. On the other hand, at the stage of flat green pod of narrow-leafed lupine, the content of crude fat and crude fibre was higher.

Keywords:

legume, cereal crop, composition of mixture, harvest date, total protein

Borowiecki J., Księżak J., 1998. Ocena wartości pokarmowej mieszanek strączkowo-zbożowych jako surowca do produkcji kiszonek. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 462, 41–48.

Borowiecki J., Księżak J., Małysiak B., 1998. Przydatność wybranych odmian grochu do mieszanek z jęczmieniem i owsem przeznaczonych na kiszonkę. Pam Puł. 113, 5–13.

Borowiecki J., Księżak J., 2000. Rośliny strączkowe w mieszankach ze zbożami w produkcji pasz. Post. Nauk Rol. 2, 89–100.

Borowiecki J., Księżak J., 2001. Mieszanki grochu ze zbożami w produkcji pasz objętościowych rolnictwa zrównoważonego. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, ser. Rolnictwo 373, 35–40.

Buraczyńska D., Ceglarek F., 2009. Plon i skład chemiczny nasion mieszanek strączkowo-zbożowych. Frag. Agron. 26(3), 15–24.

Buraczyńska D., Ceglarek F., Płaza A., 2004. Wpływ składu gatunkowo-ilościowego mieszanek strączkowo-zbożowych na wydajność biomasy i jej jakość paszową. Pam Puł. 137, 17–32.

Carr P.M., Horsley R.D., Poland W.W., 2004. Barley, oat and cereal-pea mixtures as dryland forages in the Northern Great Plains. Agron. J. 96, 677–684.

Chen A., Westcott M., Neill K., Wichman D., Knox M., 2004. Row configuration and nitrogen application for barley-pea intercroping in Montana. Agron. J. 96, 1730–1738.

Ceglarek F., Buraczyńska D., Płaza A., 1994a. Plonowanie i wartość paszowa mieszanek strączkowo-zbożowych. Mat. konf. nauk. nt. „Stan i perspektywy uprawy mieszanek strączkowo-zbożowych”. AR Poznań, 2 grudnia 1994, 157–161.

Ceglarek F., Buraczyńska D., Płaza A., Bruszewska H., 1994b. Plonowanie roślin strączkowych w mieszankach z pszenżytem jarym w zależności od ich składu i terminu zbioru. Mat. konf. nauk. nt. „Stan i perspektywy uprawy mieszanek strączkowo-zbożowych”. AR Poznań, 2 grudnia 1994, 152–156.

Ceglarek F., Buraczyńska D., Płaza A., Rudziński R., 2004. Wpływ udziału komponentów mieszanek bobiku z pszenicą jarą na plon i zawartość związków chemicznych w biomasie mieszanki. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 59(3), 1139–1146.

Ceglarek F., Pala J., Brodowski H., Buraczyńska D., 1997. Plonowanie i wartość paszowa mieszanek pszenżyta jarego z łubinem żółtym. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie 175, Rolnictwo 65, 61–65.

Faligowska A., Szukała J., 2009. Wpływ terminu zbioru na skład chemiczny i plon zielonki z łubinu białego, żółtego i wąskolistnego. Frag. Agron. 26(2), 26–32.

Gałęzewski L., 2010. Competition between oat and yellow lupine plants in mixtures of these species. Part I. Intensity of competion depending on soil moisture. Acta Sci. Pol., Agricultura 9(3), 37–44.

Gąsiorowski H., Jankowski S., Kączkowski J., Kołodziejczyk P., Kowalczyk Cz., Michniewicz J., Piasecki M., Ratajczak P., 1994. Żyto. Chemia i technologia. PWRiL, 38–39.

Karadag Y., Bűyűkburc U., 2003. Effects of seed rates on forage production, seed yield and hay quality of annual legume-barley mixtures. Turk. J. Agric. For. 27, 169–174.

Kotecki A., Grzątkowska A., Steihoff-Wrześniewska A., 1997. Ocena przydatności odmian łubinu wąskolistnego do uprawy w mieszankach ze zbożami. Mat. konf. nauk. nt. „Łubin we współczesnym rolnictwie. Łubin – białko – ekologia”. ART Olsztyn, 25–27 czerwca 1997, 261–271.

Kotwica K., Rudnicki F., 2003. Komponowanie mieszanek zbóż z łubinem na gleby lekkie. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 495, 163–170.

Lithourgidis A.S., Vasilakoglou I.B., Dhima K.V., Dordas C.A., Yiakoulaki M.D., 2006. Forage yield and quality of common vetch mixtures with oat and triticale in two seeding ratios. Field Crops Res. 99, 106–113.

Podleśny J., Strobel W., Podleśna A., Kotlarz A., 2010. Wpływ terminu zbioru na plonowanie i skład chemiczny nasion zróżnicowanych odmian łubinu wąskolistnego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 550, 121–129.

Wasilewski P., 2006. Żyto jare jako komponent mieszanek zbożowych i zbożowo-strączkowych. Mat. konf. nauk. nt. „Znaczenie gospodarcze i biologia plonowania upraw mieszanych”. AR Poznań, 11–12 maja 2006, 105–106.

Published
2015-09-25



ARTUR MAKAREWICZ 
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce
ANNA PŁAZA 
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce
BARBARA GĄSIOROWSKA 
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce
ANNA CYBULSKA 
Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach ul. B. Prusa 14, 08-110 Siedlce



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2