Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Effect of nitrogen levels and sowing density on the yield and banking quality of spelt wheat (Triticum aestivum. ssp. spelta ) cv. Rokosz

GRAŻYNA PODOLSKA

Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy

JADWIGA ROTHKAEHL

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ul. Rakowiecka 36, Warszawa 02-532

WOJCIECH GÓRNIAK

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ul. Rakowiecka 36, Warszawa 02-532

SYLWIA STĘPNIEWSKA

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ul. Rakowiecka 36, Warszawa 02-532


Abstract

The aim of this research was to obtain information about the yield and backing quality of a new Polish variety of spelt cv. Rokosz under different nitrogen fertilization and the sowing density. The study was conducted in 2006–2009 in the ODR Szepietowo, village Kolanica, voivodeship podlaskie. The first factor was the sowing density. Three levels were considered: 400, 500, 600 grains m-2. The second factor was the dose of nitrogen. 4 levels were considered: (control), 40, 80, 120 kg N ha-1. A significantly higher yield and better quality were obtained using the sowing at 500 seeds per 1 m2. Nitrogen positively affects the grain yield and the baking quality: the amount of protein, gluten content, sedimentation rate, rheological properties of dough, while negatively affecting the gluten index. The most profitable values of quality were obtained using nitrogen at 80 and 120 kg N ha-1.

Keywords:

Triticum aestivum ssp. spelta, nitrogen level, sowing density, grain yield, backing

Andruszczak S., Kwiecińska-Poppe E., Kraska P., Pałys E., 2011. Yield of winter cultivars of spelt wheat (Triticum aestivum ssp. spelta L). cultivated under diversified conditions of mi- neral fertilization and chemical protection. Acta Sci. Pol., Agricultura 10(4) 2011, 5–14.

Bepirszcz K, Budzyński W., 2011a. Plonowanie Triticum aestivum ssp. vulgare i ssp. spelta w zależności od poziomu agrotechniki. Mat. konf. „Hodowla, uprawa i wykorzystanie pszenicy orkisz w warunkach zmian klimatu”, 28–29 czerwca, IUNG Puławy, 3–5.

Bepirszcz K, Budzyński W., 2011b. Wartość technologiczna ziarna Triticum aestivum ssp. vulgare i ssp. spelta w zależności od poziomu agrotechniki. Mat. konf. „Hodowla, uprawa i wykorzystanie pszenicy orkisz w warunkach zmian klimatu”, 28–29 czerwca, IUNG Puławy, 6–8.

Biel W., Hury G., Maciorowski R., Kotlarz A., Jaskowska I., 2010. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na skład chemiczny ziarna dwóch odmian orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta). Acta Sci. Pol., Zootechnica 9 (4), 5–14.

Capouchová I., 2001. Technological quality of spelt (Triticum spelta L.) from ecological growing system. Sci. Agric. Bochem. 32, 307–322.

Castagna R., Minoia C., Porfiri O., Rocchetti G., 1996. Nitrogen level and seeding rate effects on the performance of hulled wheats (Triticum monococcum L., T. dicoccum Schübler and T. spelta L.) evaluated in contrasting agronomic environments. J. Agron. Crop Sci. 176, 173–181.

Ceglińska A., 2003. Technological value of spelt and common wheat hybrid. EJPAU, Food Sci. Technol. 6, 1–7, www.ejpaumedia.

Gálová Z., Knoblochová H., 2001. Biochemical characteristics of five spelt wheat cultivars (Triticum spelta L.). Acta Fytotech. Zootech. 4, 85–87.

Kohajdova Z., Karovicova J., 2008. Nutritional value and baking applications of spelt wheat. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 7 (3), 5–14.

Krawczyk P., Ceglińska A., Izdebska K., 2008. Porównanie właściwości reologicznych ciasta i jakości pieczywa otrzymanego z mąki orkiszu i pszenicy zwyczajnej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (59), 141–151.

Lacko-Bartošova M., Otepka P., 2001. Evaluation of chosen yield components of spelt wheat cultivars. J. Cent. Eur. Agric. 2 (3–4), 279–284.

Makowska A., Obuchowski W., Adler A., Sulewska H., 2008. Charakterystyka wartości przemiałowej i wypiekowej wybranych odmian orkiszu. Fragm. Agron. 25, 1 (97), 228–239.

Marconi E., Carcea M., Schiavone M., Cubadda R., 2002. Spelt (Triticum spelta L.) pasta quality: combined effect of flour properties and drying conditions. Cereal Chem. 79, 634–639.

Mikos M., Podolska G., 2012. Bread-maikng quality of old common bread (Triticum aestivum ssp. vulgare L.) and spelt (Triticum aestivum ssp. spelta L.) wheat cultivars. J. Food Agric. Environ. 10, (374),221–224.

Podolska G., Mikos M., 2010. Wady i zalety pszenicy orkisz. Wieś Jutra 4 (141), 21–22.

Podolska G., Wyzińska M., Antoniak M., Zasada A., 2011. Kształtowanie się poziomu plonowania i cech struktury plonu pszenicy Triticum spelta, Triticum durum i Triticum aestivum w zależności od dawki azotu i niedoboru wody w glebie. Mat. konf. „Hodowla, uprawa i wykorzystanie pszenicy orkisz w warunkach zmian klimatu”, 28–29 czerwca, IUNG Puławy, 4–35.

PN-ISO 7971-2:1998. Ziarno zbóż. Oznaczanie gęstości w stanie zsypnym, zwanej „masą hektolitra”. Metoda rutynowa.

PN-ISO 2171:1994. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie popiołu całkowitego.

PN-EN ISO 3093:2007. Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina. Oznaczanie liczby opadania metoda Hagberga-Pertena.

PN-EN ISO 20483:2007. Ziarno zbóż i nasiona roślin strączkowych – Oznaczanie zawartości azotu i przeliczanie na zawartość białka – Metoda Kjeldahla.

PN-A-74041:1977. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie ilości i jakości glutenu.

PN-EN ISO 21415-2:2008. Pszenica i mąka pszenna – Ilość glutenu. Część 2: Oznaczanie glutenu mokrego za pomocą urządzeń mechanicznych.

PN-A-74042:1993. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe – Oznaczanie glutenu mokrego za pomocą urządzeń mechanicznych.

PN-ISO 5529:2007 Wheat – Determination of the sedimentation index – Zeleny test.

PN-ISO 7973:2001. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe – Oznaczanie lepkości mąki – Metoda z zastosowaniem amylografu.

PN-ISO 5530-4:2004. Mąka pszenna – Fizyczne właściwości ciasta – Oznaczanie właściwości reologicznych za pomocą alweografu.

PN-ISO 5530-1:1999. Mąka pszenna – Fizyczne właściwości ciasta – Oznaczanie wodo-chłonności i właściwości reologicznych za pomocą farinografu.

Rachoń L., Szumiło G., Kurzydłowska I., 2013. Wpływ intensywności technologii produkcji na jakość ziarna pszenicy zwyczajnej, twardej, orkiszu i jednoziarnistej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 68 (2), 61–68.

Rachoń L., Szumiło G., Stankowski S., 2011. Porównanie wybranych wskaźników wartości technologicznej pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare), twardej (Triticum durum) i orkiszowej (Triticum aestivum ssp. spelta). Fragm. Agron. 28 (4), 52–59.

Rüegger A., Winzeler H., 1993. Performance of spelt (Triticum spelta L.) and wheat (Triticum aestivum L.) at two different seeding rates and nitrogen levels under contrasting environmental conditions. J. Agron. Crop Sci. 170, 289–295.

Sulewska H., 2004. Wpływ wybranych zabiegów agrotechnicznych na plonowanie i skład chemiczny ziarna formy ozimej orkiszu pszennego (Triticum aestivum ssp. spelta). Pam. Puł. 135, 285–293.

Sulewska H., Koziara W., Panasiewicz K., Ptaszyńska G., 2008. Plonowanie dwóch odmian ozimych orkiszu pszennego w zależności od terminu i ilości wysiewu w warunkach środkowej Wielkopolski. J. Res. Appl. Agric. Engin. 53 (4), 85–91.

Trajer M, Mieczkowski M., 2010. Rozwój rynku pszenicy orkisz w świetle koniunktury na żywność ekologiczną. Biul. Inf. ARR 7 (229), 34–37.

Troccoli A., Codianni P., 2005. Appropriate seeding rate for einkorn, emmer, and spelt grown under rained condition in southern Italy. Eur. J. Agron. 22, 293–300.

Zieliński H., Ceglińska A., Michalska A., 2008. Bioactive compounds in spelt bread. Eur. Food Res. Technol. 226, 537–544.

Published
2015-04-10



GRAŻYNA PODOLSKA 
Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy
JADWIGA ROTHKAEHL 
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ul. Rakowiecka 36, Warszawa 02-532
WOJCIECH GÓRNIAK 
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ul. Rakowiecka 36, Warszawa 02-532
SYLWIA STĘPNIEWSKA 
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego ul. Rakowiecka 36, Warszawa 02-532



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)