Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych w różnych odmianach brokułów (Brassica oleracea var. Italica)

Marta Zalewska-Korona





Abstrakt

The volatile compounds of five cultivars of broccoli (Lord F1, Grandeur, Chevalier F1, SVR 1140, SR 1141) were analysed by GC/MS method. Five compounds: sulphoraphane, sulphoraphane nitrile, 1-H-indole-3-acetonitrile, 3-beta-ergost-5-en-3-ol and iberin were recognized.
Lord F1 variety was the best and it had the highest content of volatile compounds. Blanching caused a lower level of volatile compounds. The comparison of the amount of volatile substances allows to evaluate the effect of cultivation on the usefulness of different varieties of vegetables for processing and facilitates the selection of the best method of processing or preservation. 


Pobierz

Opublikowane
10-12-2004



Marta Zalewska-Korona 



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.