Przedplonowe nawozy zielone a zawartość witaminy C i białka w buraku ćwikłowym

Romualda Jabłońska-Ceglarek

Akademia Podlaska w Siedlcach

Robert Rosa

Akademia Podlaska w Siedlcach


Abstrakt

Badano wpływ następczy przedplonowych nawozów zielonych na zawartość witaminy C i białka w korzeniach buraka ćwikłowego. Stosowano dwie formy użytkowania przedplonów - całą biomasę i resztki pozbiorowe. Buraki uprawiano w trzecim roku po nawożeniu organicznym. Najbogatsze w witaminę C były buraki uprawiane po mieszance wyki z owsem i peluszką oraz po owsie. Przyoranie całej biomasy roślin przedplonowych wpływało korzystniej na zawartość białka w burakach, niż przyoranie samych resztek pozbiorowych.

Słowa kluczowe:

nawozy zielone, nawozy organiczne, przedplony, burak ćwikłowy, witamina C, białko

Bochniarz A., 1998. Znaczenie międzyplonów cierniskowych w dobrej praktyce rolniczej w świetle literatury. Dobre praktyki w produkcji rolniczej. IUNG Puławy, K (15/I), 21–29.
Doruchowski W., 1997. Kierunki hodowli warzyw do przetwórstwa. Produkcja warzyw do przetwórstwa. Mat. Konf. IW Skierniewice, 3–12.
Dzienia S., 1990. Wpływ międzyplonów na niektóre właściwości gleby i plonowanie roślin. Mat. semin. nauk. Międzyplony we współczesnym rolnictwie. Szczecin, 5 kwietnia 1990, 27–34.
Elkner K., Rumpel J., 1993. Wpływ nawożenia i zmianowania na jakość owoców pomidora do przetwórstwa. Mat. konf. O lepszą jakść produktów ogrodniczych. IW Skierniewice, 132–134.
Franczuk J., 1998. Wpływ poplonów letnich na wybrane elementy wartości odżywczej kapusty głowiastej białej. Mat. konf. Efektywność stosowania nawozów w uprawach ogrodniczych. Lublin 8–9 czerwca 1998, 168–171.
Franczuk J., 2000. Zmiany zawartości witaminy C w cebuli odmiany Wolska w zależnoci od rodzaju nawożenia organicznego. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 71, 87–90.
Hansen E. M., Djurhuus J., 1997. Nitrate leaching as influenced by soil tillage catch crop. Soil Till. Res. 41, 203–219.
Hellwig A., Buczak E., 1973. Wpływ mieszanek wieloletnich motylkowych z trawami w płodozmianie warzywnym na plony warzyw i właciwości gleby. Biul. Warzyw. 15, 71–103.
Jabłońska-Ceglarek R., Rosa R., Franczuk J., 2000. Wpływ nawozów zielonych w formie roślin przedplonowych oraz obornika na wybrane elementy wartości odżywczej kapusty głowiastej białej odmiany Amager. Annales UMCS, S. EEE, 8, Supplementum, 49–54.
Jabłońska-Ceglarek R., Zaniewicz A., Franczuk J., Wadas W., 1994: Sideral fertilizers applied in the form of summar cath crops in the cultivation of white cabbage. Part III. Effect of fertilization with cath crops and straw as compered to farmyard manure and only mineral fertilization on the nutritive value of white cabbage. Sci. Pap. ATU Siedlce Veget. Plants. 41, 30–41.
Kaniszewski S., Elkner K., Rumpel J., 1987. Effect of nitrogen fertilization and irrigation on yield, nitrogen status in plants and fruits of direct seed tomatoes. Acta Hort. 200, 195–202.
Kozik E., 1998. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plon oraz zawartość cukrów i kwasu askorbinowego w siedmiu odmianach sałaty. Efektywność stosowania nawozów w uprawach ogrodniczych. Mat. konf. AR Lublin, 93–96.
Körschens M., 1989. Humusgehelt – Humusbilanz-N-Nachlieterung. Feldwirdtschaft, 30, 8, 368–369.
Körschens M., Scholz S., 1979. Binfluse der Gründüngung auf Boden und Brtrag. Feldwirschaft Jg. 20, 9, 415–416.
Kryńska W., Martyniak B., 1978. Wartość odżywcza kapusty wczesnej i pomidorów uprawianych na terenie falistym. Rocz. Nauk Roln. Ser. A, 103 (4), 79–92.
Kunicki E., 1996. Wpływ formy i sposobu aplikacji nawozu azotowego na wysokość i jakość plonu brokułu. Mat symp. Nowe rośliny i technologie w ogrodnictwie. Poznań 17–19 września 1996, 192–195.
Ku J., 1998. Dobra praktyka rolnicza w gospodarce płodozmianowej i uprawie roli. Dobre praktyki w produkcji rolniczej. IUNG Puławy, K (15/I), 279–300.
Nurzyński J., 1973. Wpływ makro- i mikroskładników na niektóre wskaźniki wartości odżywczej kapusty białej i jarmużu. Cz. II. Wpływ na zawarto witaminy C, karotenów i węglowodanów. Rocz. Nauk Roln. Ser. A, t. 99, 17–99.
Osińska M., 2000. Burak ćwikłowy (w:) Polowa uprawa warzyw. Red. Orłowski M. Brasika, Szczecin, 277–284.
Romanov V., 1970. Predsestrenniki i urodzaj. Kartofel i Owości 9, 27.
Startek L., 1979. Zawartość witaminy C oraz suchej masy w niektórych warzywach kapustnych w zależności od poziomu nawożenia mineralnego. Zesz. Nauk. AR Szczecin 77, 3–15.
Venter F., 1983. Der Nitratgehalt in Chinakohl (Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.). Gartenbauwiss. 48 (1), 9–12.
Zaniewicz A., 1992. Poplony letnie i słoma – rzadko stosowane w warzywnictwie formy nawożenia organicznego. Rozprawa doktorska. Arch. AR w Lublinie.
Pobierz

Opublikowane
2002-06-30



Romualda Jabłońska-Ceglarek 
Akademia Podlaska w Siedlcach
Robert Rosa 
Akademia Podlaska w Siedlcach



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.


Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>