Ekonomiczne aspekty konserwacji pasz objętościowych na przykładzie łąk trwałych i przemiennych

Adam Radkowski

Akademia Rolnicza w Krakowie

Maciej Kuboń

Akademia Rolnicza w Krakowie


Abstrakt

Praca obejmuje analizę czterech technologii konserwacji pasz na łące trwałej i przemiennej. Porównano produkcję siana na powierzchni łąki i na ostwiach oraz kiszonki sporządzone w silosie przejazdowym oraz w dużych cylindrycznych belach owijanych folią. W wyniku przeprowadzonych badań polowych i laboratoryjnych określono straty składników organicznych i mineralnych wynikłe z technologii konserwacji oraz zastosowanych zabiegów agrotechnicznych. Efektem końcowym było wyliczenie kosztów zbioru w poszczególnych technologiach konserwacji pasz.

Słowa kluczowe:

łąka, technologia, konserwacja, siano, kiszonka, straty składników pokarmowych, koszty

Borowiec F., 1987. Optymalizacja wykorzystania pasz produkowanych na użytkach zielonych w warunkach górskich. Zesz. Nauk. AR Kraków, Rozpr. hab. 121.

Kadzik Z., 1998. Sporządzanie kiszonek z traw podsuszonych. Mat. szkol., ODR w Nawojowej.

Michna G., Gross F., 1986. Straty przy suszeniu siana in situ i możliwości ich ograniczenia. Wiad. Mel. i Łąk. 4, 110–114.

Moraczewski R., 1996. Kiszenie traw jako konieczność gospodarcza. Przegl. Hod. l, 15–17.

Muzalewski A., 2003. Koszty eksploatacji maszyn. IBMER, Warszawa.

Ostrowski R., 1991. Zależność między zawartością surowych składników pokarmowych a koncentracją energii netto w sianie z traw. Rocz. Nauk. Zoot. Monogr. i Rozprawy. 29. 251–262.

Radkowski A., 2003. Oceny różnych technologii zbioru i konserwacji pasz z użytków zielonych. Praca doktorska. Kraków.

Roszkowski A., 1979. Mechanizacja zbioru i konserwacji pasz zielonych. PWRiL, Warszawa.

Wróbel B., 1998. Produkcja pasz na użytkach zielonych a straty składników pokarmowych. Mat. z konf. w Muszynie 25–27.11.1997, 75–80.

Wróbel B., 2001. Ocena różnych technologii zbioru i zakiszania runi łąkowej w aspekcie jakości i wartości pokarmowej kiszonek. Pam. Pul. 125, 209–214.

Zastawny J., 1993. Wartość pokarmowa różnie konserwowanych pasz objętościowych z użytków zielonych w świetle badań chemicznych i zootechnicznych. Wyd. IMUZ, Rozpr. hab.

Pobierz

Opublikowane
2006-12-31



Adam Radkowski 
Akademia Rolnicza w Krakowie
Maciej Kuboń 
Akademia Rolnicza w Krakowie



Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora