Wpływ warunków składowania kolb kukurydzy cukrowej na właściwości mechaniczne ziarna
Ignacy Niedziółka
Akademia Rolnicza w LublinieMariusz Szymanek
Akademia Rolnicza w LublinieAbstrakt
W pracy przeanalizowano wpływ warunków składowania kolb kukurydzy cukrowej na właściwości mechaniczne ziarna. Badania zasadnicze poprzedzono określeniem charakterystyki materiału roślinnego. Testy cięcia, penetracji i ściskania ziarna przeprowadzono na uniwersalnej maszynie Instron 6022. Umożliwiła ona wyznaczenie wartości sił i energii cięcia, penetracji oraz ściskania ziarna. Pomiary przeprowadzono przy prędkości przemieszczania głowicy 50 mm/min i jej obciążeniu 100 N. Badane kolby składowano przez 48 godzin w chłodni (0–3°C), w pomieszczeniu zamkniętym (18–22°C) oraz w środowisku wodnym. Uzyskane wyniki badań odnoszono do wyników dla próby kontrolnej, którą stanowiły kolby poddane testom bezpośrednio po ich zbiorze. Analiza wyników badań wykazała, że warunki składowania wpłynęły istotnie na zmniejszenie wartości cech mechanicznych ziarna i poboru energii w przypadku cięcia i penetracji oraz na ich wzrost w przypadku ściskania. Jest to szczególnie ważne w procesie odcinania ziarna od rdzeni kolb i jego dalszej obróbce.
Słowa kluczowe:
kukurydza cukrowa, kolby, ziarno, składowanie, właściwości mechaniczneBibliografia
Felczyński K., Bąkowski J., Michalik H., 1999. Czynniki wpływające na jakość plonu i wartość odżywczą kukurydzy cukrowej. Ogrodnictwo 3, 18–21.
Hanna H.Y., Story R.N., Adams A.J., 1988. Effects of sweet corn production practices on yield and other characteristics. HortScience 23(5), 824.
Inglett G.E., 1970. Corn: Culture, Processing, Products.
Niedziółka I., Szymanek M., Rybczyński R., 2002. Energochłonność procesu cięcia ziarna kukurydzy cukrowej. Inż. Roln. 6, 347–351.
PN-ISO 6540, 1994. Kukurydza – oznaczenie wilgotności (rozdrobnionego i całego ziarna).
Stewart B., Chevis P., Pereira C., 1997. Peroxidase isoforms of corn kernels and corn on the cob: Preparation and characteristics. Lebensm. Wiss. Technol. 30, 192–201. DOI: https://doi.org/10.1006/fstl.1996.0165
Waligóra H., 2002. Nowe odmiany kukurydzy cukrowej. Kukurydza rośliną przyszłości. Poradnik dla producentów, 80–82.
Warzecha R., 2003. Kukurydza cukrowa. Agro Serwis 15 (272), 14–15. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-322-81160-8_2
Watson S.A., Ramstad P.E., 1994. Corn: Chemistry and Technology. Am. Assoc. Cer. Chem., Inc. Chap. 14, 431–446.
Akademia Rolnicza w Lublinie
Akademia Rolnicza w Lublinie
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.