Testing and assessment of the possibility of using shredded poaceae cereal grains for energy purposes

Izabela Piasecka

Zakład Systemów Technicznych, Instytut Technik Wytwarzania, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz

Paweł Knozowski

Zakład Systemów Technicznych, Instytut Technik Wytwarzania, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz

Paulina Ropińska

Katedra Biogeochemii i Gleboznawstwa, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz

Andrzej Tomporowski

Zakład Systemów Technicznych, Instytut Technik Wytwarzania, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz

Piotr Ignaszak Ignaszak

Katedra Biogeochemii i Gleboznawstwa, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz



Abstract

The use of renewable energy sources brings great benefits. The interest in biomass is growing, because conventional energy significantly burdens the environment, and the resources of fossil fuels are rapidly decreasing. Excess cereal grains or grains that do not meet quality requirements can be used to produce energy. For this reason, the aim of the study was to conduct research and evaluation of the use of poaceae seed grains for energy purposes. Following seeds of cereals have been subjected for testing: wheat, rye, triticale, barley and oats. Samples of cereal grains were grinded at a multi-roller mill using three different sets of rollers (number of grooves on rollers: 154, 310 and 440). The obtained material was subjected to granulometric analysis using digital image processing and energy verification for crushing purposes, and then calcined in a laboratory furnace to obtain combustion parameters. Due to the implementation of the abovementioned research, the possibility of using poaceae seed grains for energy purposes was assessed and it was established which of the biomass types in question has the best parameters.



Published
2018-11-30



Izabela Piasecka 
Zakład Systemów Technicznych, Instytut Technik Wytwarzania, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz
Paweł Knozowski 
Zakład Systemów Technicznych, Instytut Technik Wytwarzania, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz
Paulina Ropińska 
Katedra Biogeochemii i Gleboznawstwa, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz
Andrzej Tomporowski 
Zakład Systemów Technicznych, Instytut Technik Wytwarzania, Wydział Inżynierii Mechanicznej, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz
Piotr Ignaszak Ignaszak 
Katedra Biogeochemii i Gleboznawstwa, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz



License

Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0  (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.