Quality analysis of silages made from beet pulp using a baler for shredded material
Edmund Dulcet
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w BydgoszczyPiotr Doroszewski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w BydgoszczyJerzy Kaszkowiak
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w BydgoszczySylwester Borowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w BydgoszczyRoksana Rama
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w BydgoszczyRobert Bujaczek
Politechnika KoszalińskaJerzy Chojnacki
Politechnika KoszalińskaAbstract
The construction and the operation principle of a baler made by a Norwegian company Orkel (MP 2000 Compactor model) was presented. An assessment of the quality obtained from sugar beet pulp silage prepared using the above-mentioned press. Been analyzed in the scale silage Fliege-Zimmer highest rated very good. This corresponds to the quality of silage in long silo bags. It was found that on the domestic market there isn’t this kind of machinery for sugar, sugar beet growers, farms with dairy cows or beef cattle.
Keywords:
balers for shredded material, beet pulp, silageReferences
Amours L. D., Savoie P., 2005. Density profile of corn silage in bunker silos. Can. Biosystems Eng. 47, 221–228.
AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th., Assos. Offic. Anal. Chem., Darlington, Wirginia, USA.
Doroszewski P.A., 2009. Efektywność stosowania dodatków kiszonkarskich w konserwacji zielonek z mieszanki motylkowato-trawiastej oraz z całych roślin kukurydzy. Rozprawy nr 136, Wyd. UTP, Bydgoszcz.
Dulcet E., Kaszkowiak J., Ledochowski P., 2008. Zakiszanie wysłodków buraczanych w belach cylindrycznych. Inżynieria Roln. 4(102), 241–248.
Dulcet E., Ledochowski P., 2007. Technologia zakiszania wysłodków buraczanych w postaci bel cylindrycznych owiniętych folią. J. Res. Appl. Agric. Eng. 52(3), 37–39.
Dulcet E., 2001. Nowoczesne techniki zbioru zielonek i metody ich zakiszania. Wyd. ATR, Bydgoszcz
Klonowski D., Dulcet E., 2004. Ocena metod i technik zakiszania wysłodków buraczanych. ATR, Bydgoszcz.
Magazyn informacyjny technologii Ag – Bag, 7, 2007, 2008.
McDonald P., Henderson A.R., Heron S.J.E., 1991. The biochemistry of silage. Chalcombe Publications, Bucks.
Mikołajczak J., (red.), 2006. Żywienie bydła. Wyd. ATR, Bydgoszcz.
Muck R., Savoie P., Holmes B., 2004. Laboratory assessment of bunker silo density, Part I: Alfalfa and grass. Appl. Eng. Agric. 20(2), 157–164.
Nowak J., 2010. Maszyny do formowania bel cylindrycznych z materiałów rozdrobnionych i sypkich. Technika Roln. Ogrod. Leś., 3, 10–12.
Nowak J., Karaś M., 2006. Badania technologii zbioru słomy i siana. Post. Nauk Rol. 1, 101–110.
Pahlow G., 2004. Erfahrungen mit Mikroorganismen in der Silierung. Mikrobiologie und Tierernährung. 20. Hülsenberger Gespräche, Lübeck, 85–93.
Purwin C., 2007. Jakość kiszonek z traw i mieszanek traw z roślinami motylkowymi produkowanych prasami zwijającymi. Rozprawy i monografie. Wyd. UWM, Olsztyn, 11–15.
Purwin C., Łaniewska-Trokenheim Ł., Warmińska-Radyko I., Tywończuk J., 2006 Jakość kiszonek – aspekty mikrobiologiczne, zdrowotne i produkcyjne. Medycyna Wet. 62(8), 865–869.
Shito H., Yamana N., Shibuya Y., Takahashi K., 2006. Review. Development of the roll baler for chopped material. Jap. Agric. Res. Quarterly, 40(3), 233–237.
Sun Y., Buescher W., Lin J., Schulze Lammers P., Ross F., Maack C., Cheng Q., Sun W., 2010.
An improved penetrometer technique for determining bale density. Biosystems Eng. 105, 273–277.
Wilkinson J.M., 2005.Silage. Chalcombe Publications, Lincoln.
Winnicki S., Domagalski Z., Pleskot R., 2009. Ekspertyza. Technika w zakresie konserwacji, przechowywania i zadawania pasz dla bydła. IBMER, s. 4–8, Poznań.
Wyss A., 2003. Silierung von Apfel – und Birnentrester. Agrarforschung, 10(3), 104–109.
Żurawska M., Kamieniarz J., 2007. Technologie zagospodarowania wysłodków prasowanych. Burak cukrowy, 4, 25–29.
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Politechnika Koszalińska
Politechnika Koszalińska
License
Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0 (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.