Probiotics in the prevention and therapy in children in parents’ opinion
ANNA LITWIŃCZUK
Pracownia Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Regionalnych Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinSYLWIA BANCIAROWSKA
Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna w Radomiu ul. Wodna 13/21, 26-600 RadomAbstract
A survey conducted among parents of children up to the age of 6 (most were respond- ents with higher education) showed that over 80% of those surveyed had given probiotics to their children, mainly during antibiotic treatment or diarrhoea. The highest percentage of children had received them for the first time before the age of one year. The vast majority of the parents sur- veyed knew what probiotics are but had difficulty specifying what determines their effectiveness. The most frequently selected response to the question regarding their main source of information about probiotics was ‘doctor or pharmacist’.
Keywords:
probiotics, children, importance, importance for prevention and treatmentReferences
Cichy W., Ignyś I., 2006. Probiotyki i prebiotyki w pediatrii. MATIO 2 (32), 6–9.
Favier C.F., de Vos W.M., Akkermans A.D., 2003. Development of bacterial and bifidobacterial communities in feces of newborn babies. Anaerobe 9 (5), 2019–2029.
FAO/WHO, 2002. Report of a Joint FAO/WHO Working Group on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. London, Ontario, Canada, 30 April – 1 May 2002.
Fuller R., 1989. Probiotics in man and animal. J. Appl. Bacteriol. 66, 365–378.
Grzymisławski M., Stankowiak-Kulpa H., Włochal M., 2010. Celiakia – standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku. Forum Zaburzeń Metabol. 1 (1), 12–21.
Jańczewska I, Domżalska-Popadiuk I., 2014. Znaczenie kolonizacji bakteryjnej przewodu pokar- mowego noworodków donoszonych urodzonych drogą cięcia cesarskiego. Ann. Acad. Med. Gedan. 44, 99–104.
Kamińska E., 2012. Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania probiotyków na podstawie badań klinicznych przeprowadzonych u dzieci. Med. Wieku Rozwoj. 16 (3), 240–251.
Kaźmierska A., 2014. Probiotyki – recepta na zdrowie? Kosmos. Probl. Nauk Biol. 63 (3), 455–472.
Litwińczuk A., Dawidowska D., Litwińczuk Z., 2015. Czynniki warunkujące wiedzę rodziców na temat przyczyn i możliwości zapobiegania alergii pokarmowej dzieci. Żyw. Człow. Metab. 42 (2), 5–12.
Lutyńska A., Augustynowicz E., Wietrzyk A., 2012. Problemy stosowania suplementów diety zawierających probiotyki. Probl. Higieny Epidemiol. 93 (3), 493–498.
Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., 2010a. Probiotyki – historia i mechanizmy działania. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (71), 5–19.
Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J., 2010b. Probiotyki – efekty zdrowotne. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (71), 20–36.
Pluta A., 2005. Probiotyk spożywczy – jakie musi spełniać wymagania? Żywność dla zdrowia 2, 12.
Socha J., Madaliński K., Stolarczyk A., 2000. Probiotyki w chorobach przewodu pokarmowego i ich działanie immunomodulujące. Pediatr. Współcz. Gastroenterol. Hepatol. Żyw. Dziecka 3 (1), 137–140.
Szałek E., Kaczmarek Z., Grześkowiak E., 2010. Wykorzystanie probiotyków we współczesnej farmakoterapii pediatrycznej. Farm. Pol. 66 (3), 168–172.
Pracownia Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Regionalnych Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna w Radomiu ul. Wodna 13/21, 26-600 Radom
License
From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works 4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.