Abstract
The aim of the study was to analyse the influence of selected factors on the level of milk performance traits of imported and home-bred Montbéliarde cows. The data being the basis for the scientific description consisted of 13,788 records of test-day milking, and milk yield and chemical composition in 1,178 lactations. Yield per lactation was analysed according to the origin of the cows, distinguishing two groups, i.e. imported (brought from France as heifers in their 7th–8th month of pregnancy) and home-bred (born and reared in Poland), however, the averages for milk production traits in milking trials were analysed taking into account the origin of cows, and age during the first calving, calving season and subsequent lactation. It was found that the content of fat and lactose in milk decreased with the subsequent lactation. In home-bred cows also protein content and fat/protein ratio declined in subsequent lactations. Imported Montbéliarde cows exceeded the home-bred in fat and dry matter content in milk in all age ranges during the first calving. Moreover, they produced milk with higher protein content but it concerned only those whose first calvings were dated no later than 1,038 days old. Milk of imported cows (regardless of the level of analysed factors) characterized by a higher energy value than milk of home-bred cows.
References
Barłowska J., Litwińczuk Z., Król J., Topyła B., 2004. Właściwości fizyko-chemiczne i zawartość składników mineralnych w mleku krów w okresie żywienia letnio-zimowego. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 74, 27–31.
Czerniawska-Piątkowska E., 2000. Użytkowość mleczna krów w kolejnych laktacjach i wydajność w zależności od genotypu. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 51, 93–97.
Gnyp J., Kowalski P., Tietze M., 2005. Wpływ niektórych czynników na częstotliwość występowania krów o różnej liczbie komórek somatycznych w mleku w laktacji pełnej w stadach województwa lubelskiego. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica 23, 15–22.
Gołębiewski M., Brzozowski P., 2008. Comparison of dairy performance of Montbeliarde and Black-And-White cows housed in the same environmental conditions. Ann. Anim. Sci. 8 (1), 3–11.
Górska A., Mróz B., Rymuza K., Dębska M., 2006. Zmiany zawartości białka i tłuszczu w mleku krów czarno-białych i czerwono-białych w zależności od stadium laktacji i pory roku. Rocz. Nauk. PTZ 2 (1), 113–114.
Januś E., Borkowska D., 2005. Zmiany kondycji krów oraz dziennej wydajności i składu mleka w przebiegu laktacji. Rocz. Nauk. PTZ 1 (1), 75–83.
Januś E., Borkowska D., 2011. Wpływ wybranych czynników na wartość energetyczną mleka krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej oraz montbeliarde. Żywn. Nauka Technol. Jakość 5 (78), 141–149.
Januś E., Borkowska D., Piątek D., 2013. Ocena wpływu wybranych czynników na skład chemiczny mleka wysoko wydajnych krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej i montbeliarde. Med. Weter. 69 (6), 378–382.
Krężel-Czopek S., Sawa A., 2008. Wpływ wieku przy pierwszym wycieleniu na efekty użytkowania krów. Rocz. Nauk. PTZ 4 (1), 23–31.
Litwińczuk A., Barłowska J., Król J., Sawicka W., 2006. Porównanie składu chemicznego i zawartości mocznika w mleku krów czarno-białych i simentalskich z okresu żywienia letniego i zimowego. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica 24, 67–68.
Ludwiczuk K., Brzozowski P., Zdziarski K., 2001. Wpływ wybranych czynników na wydajność mleczną, zawartość komórek somatycznych i skład chemiczny mleka pozyskiwanego od krów rasy c.b. oraz mieszańców rasy c.b. i h.f. o różnym udziale genów bydła rasy h.f. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 55, 123–131.
Pecka E., Tumanowicz J., 2010. Czynniki warunkujące wydajność krów, skład mleka i jego jakość. Bydło 1, 68–71.
Piwczyński D., Mroczkowski S., Skarwecka M., 2001. Wpływ kolejności i miesiąca laktacji oraz sezonu wycielenia na cechy mleczności krów. Zesz. Nauk Prz. Hod. 59, 197–205.
Pilarska M., 2014. Wpływ pory roku i kolejnej laktacji na wydajność krów i parametry fizykochemiczne mleka. Wiad. Zoot. 52 (2), 3–12.
PFHBiPM, 2015. Wyniki oceny wartości użytkowej krów mlecznych za rok 2014. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Warszawa.
PFHBiPM, 2016. Wyniki oceny wartości użytkowej krów mlecznych za rok 2015. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Warszawa.
Résultats de contrôle laitier des especes bovine, caprine et ovine 2015. Institut de l’Elevage. France, on line: http\\:www.idele.fr.
Salamończyk E., 2013. Cow’s milk quality and energy value during different lactation stages. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 12 (3), 303–310.
Sawa A., Bogucki M., Cieślak M., 2000. Wpływ wybranych czynników pozagenetycznych na związek pomiędzy liczbą komórek somatycznych a cechami mleczności krów. Rocz. Nauk. Zootech., supl. 6, 112–117.
Subnel A.P.J., Meijer R.G.M., Van Straalen W.M., Tamminga S., 1994. Efficiency of milk protein in the DVE protein evaluation system. Livest. Prod. Sci. 40, 215-224.
Szewczuk M., Chociłowicz E., Bartosiewicz R. 2015. Effect of age at first calving on the yield and composition of simmental cows` milk. Zesz. Nauk. UP we Wrocławiu, Biol. Hod. Zwierz. 79 613, 63–69.
Tomaszewski A., Hibner A., Zachwieja A., Tesyna E., Chladek G., 2007. Zmiany w zawartości tłuszczu i białka w mleku krów wysoko wydajnych. Med. Weter. 63 (7), 850–853.
Twardoń J., Dejneka G.J., Dejneka J., Raułuszkiewicz S., Samborski Z., 2001. Wpływ stresu na niektóre parametry płodności krów. Prz. Hod. 12, 4–6.
Walstra P., Jennes R., 1984. Dairy chemistry and physics. Wiley & Sons, New York, pp. 358.
Ziemiński R., Adamski M., Krym J., Czarnik U., Zabolewicz T., Walawski K., 2004. Wydajność i skład mleka krów wysoko wydajnych w zależności od zawartości komórek somatycznych i kolejnej laktacji. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 74, 209–215.
Downloads
Download data is not yet available.