Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań było porównanie efektów produkcyjnych i ekonomicznych dwóch technologii produkcji żyta ozimego. Podstawę opracowania stanowiły wyniki przeprowadzonych w dwóch sezonach wegetacyjnych (2018/2019 i 2019/2020) eksperymentów polowych. Eksperymenty te były prowadzone w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Wielichowie, należącym do Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Przeprowadzone badania pozwoliły na określenie wskaźników efektywności ekonomicznej dla żyta ozimego w zależności od zastosowanej technologii produkcji (intensywna i integrowana). Technologie różniły się między sobą stopniem zużycia środków produkcji. Do badań wybrano dwie odmiany żyta ozimego: ‘KWS Bono’ (odmiana mieszańcowa) i ‘Horyzo’ (odmiana populacyjna). Z przeprowadzonych badań wynika, że poziom intensywności technologii produkcji żyta ozimego miał istotny wpływ na plonowanie badanych odmian. Wykazano również, że poziom intensywności produkcji decydował o wielkości kosztów bezpośrednich, a także o opłacalności produkcji w danej technologii. Najniższe koszty produkcji stwierdzono przy technologii integrowanej, wysiewając odmianę populacyjną żyta – ‘Horyzo’. Stwierdzono, że pomimo wyższych plonów ziarna przy zastosowaniu technologii intensywnej, technologia integrowana okazała się bardziej opłacalna.
Bibliografia
- Dropka D., 2004. Efektywność energetyczna zróżnicowanej uprawy przedsiewnej na przykładzie pszenżyta ozimego. Ann. UMCS. Sec. E 59(4), 2071–2077.
- Dropka D., Korsak-Adamowicz M., Starczewski J., Paluszkiewicz J., 2013. Ocena ekonomiczna monokulturowej uprawy żyta jarego. Fragm. Agron. 30(1), 20–26.
- Grabiński J., 2015. Efekty produkcyjne i ekonomiczne intensywnej i integrowanej technologii pro-dukcji pszenicy ozimej i jęczmienia jarego. Roczn. Nauk. SERiA 17(6), 95–99.
- Jaśkiewicz B., 2015. Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta ozimego w warunkach różnego udziału zbóż w strukturze zasiewów. Pol. J. Agron. 23, 11–17.
- Jaśkiewicz B., Sułek A., 2018. Ocena ekonomiczna technologii produkcji pszenżyta ozimego o różnym poziomie intensywności. Roczn. Nauk. SERiA 20(5), 69–73.
- Korbas M., Mrówczyński M., 2009. Integrowana produkcja pszenicy ozimej i jarej. IOR-PIB, Poznań.
- Krasowicz S., 2009. Możliwości rozwoju różnych systemów rolniczych w Polsce. Roczn. Nauk Rol. 96(4), 110–121.
- Kuś J., Jończyk K., Kawalec A., 2007. Czynniki ograniczające plonowanie pszenicy ozimej w różnych systemach gospodarowania. Acta Agrophys. 10(2), 407–417.
- Nasalski Z., Sadowski T., Rychcik B., Rzeszutek I., 2004. Porównanie efektywności uprawy jęcz-mienia ozimego i jarego w stanowisku po ziemniaku. Acta Sci. Pol. Agricultura 3(1), 99–106.
- Nieróbca P., Grabiński J., Szeleźniak E., 2008. Wpływ intensywności technologii uprawy zbóż w płodozmianie zbożowym na efektywność produkcyjną i ekonomiczną. Acta Sci. Pol. Agri-cultura 7(3), 71–80.
- Podolska G., Kukuła S., Pawłowska J., Krasowicz S., Nieścior E., 1996. Ocena technologii uprawy pszenicy ozimej o różnym poziomie nakładów. Pam. Puł. 107, 16–26.
- Podolska G., Sułek A., 2012. Wpływ intensywności uprawy na plon i cechy struktury plonu odmian pszenicy ozimej. Pol. J. Agron. 11, 41–46.
- Skarżyńska A., 2011. Skala produkcji rolniczych działalności produkcyjnych a ich opłacalność. Roczn. Nauk Rol. SERiA G, 98(1), 7–21.
- Sułek A., Nieróbca P., Podolska G., 2016. Ocena ekonomiczna technologii produkcji pszenicy ozimej o różnym poziomie intensywności. Roczn. Nauk. SERiA 18(2), 256–260.
- Szmigiel A., Oleksy A., Kołodziejczyk M., 2006. Porównanie opłacalności różnych grup użytkowych pszenicy ozimej w zależności od poziomu agrotechniki. Pam. Puł. 142, 525–535.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Cezary Trawczyński,
Małgorzata Szczepanek,
Dominika Boguszewska-Mańkowska,
Milena Pietraszko,
Elżbieta Wszelaczyńska,
Jarosław Pobereżny,
Katarzyna Gościnna,
Magdalena Tomaszewska-Sowa,
Grzegorz Lemańczyk,
Karol Lisiecki,
Morphological and agronomic features of potato cv. Gardena highly resistant to Phytophthora infestans (Mont.) de Bary depending on the nitrogen dose
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Andrzej Woźniak,
Grain yield, grain quality and weed infestation of winter wheat after various previous crops
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Jolanta Bojarszczuk,
The assessment of production organization of farms conducting animal production in Lubelskie and Podlaskie voivodeships
,
Agronomy Science: ONLINE FIRST
-
Mariola Wróbel,
Anna Jaroszewska,
Cezary Podsiadło,
Magdalena Sobolewska,
The selected agrotechnical factors affecting the occurrence of black grass Alopecurus myosuroides in winter wheat crops in north-western Poland
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 3 (2023)
-
Marek Niewęgłowski,
Mateusz Olizaruk,
Opłacalność produkcji brokułu włoskiego na przykładzie indywidualnego gospodarstwa rolnego
,
Agronomy Science: Tom 80 Nr 1 (2025)
-
Andrzej Woźniak,
Wpływ praktyki rolniczej na plonowanie i zachwaszczenie pszenżyta ozimego
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
Alicja Sułek,
Adam Harasim,
Plonowanie i efekty ekonomiczne produkcji pszenicy ozimej i jarej w stanowisku po buraku cukrowym
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 2 (2022)
-
BOGUSŁAWA JAŚKIEWICZ,
Wpływ zmianowania i technologii produkcji na plonowanie wybranych odmian pszenżyta ozimego
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
Janusz Prusiński,
Magdalena Borowska,
Edward Majcherczak,
Wpływ uprawy roli pod przedplon i nawożenia N mineralnym na plonowanie pszenżyta ozimego (× Triticosecale sp. Wittmack ex A. Camus 1927)
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
LESZEK RACHOŃ,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
TOMASZ CEBULAK,
Przydatność ziarna jarej pszenicy zwyczajnej, twardej i orkiszowej do produkcji pieczywa w zależności od intensywności technologii produkcji
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 2 (2020)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.