Abstract
The aim of the research was to compare the production and economic effects of two winter rye production technologies. The study was based on the results of field experiments carried out in two growing seasons (2018/2019 and 2019/2020). This experiments were carried out at the Agricultural Experimental Station in Wielichowo, belonging to the Institute of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute in Pulawy (Poland). The conducted research made it possible to determine the economic efficiency indicators for winter rye depending on the production technology used (intensive and integrated). The technologies differed in the degree of consumption of the means of production. Two varieties of winter rye were selected for the study: ‘KWS Bono’ (hybrid variety) and ‘Horyzo’ (population variety). The conducted research shows that the intensity level of winter rye production technology had a significant impact on the yield of the varieties. It was also shown that the level of production intensity determined the amount of direct costs, as well as the profitability of production in a given technology. The lowest production costs were found with the integrated technology, when sowing the population variety of rye – ‘Horyzo’. It was found that despite the higher grain yields using the intensive technology, the integrated technology proved to be more cost-effective.
References
- Dropka D., 2004. Efektywność energetyczna zróżnicowanej uprawy przedsiewnej na przykładzie pszenżyta ozimego. Ann. UMCS. Sec. E 59(4), 2071–2077.
- Dropka D., Korsak-Adamowicz M., Starczewski J., Paluszkiewicz J., 2013. Ocena ekonomiczna monokulturowej uprawy żyta jarego. Fragm. Agron. 30(1), 20–26.
- Grabiński J., 2015. Efekty produkcyjne i ekonomiczne intensywnej i integrowanej technologii pro-dukcji pszenicy ozimej i jęczmienia jarego. Roczn. Nauk. SERiA 17(6), 95–99.
- Jaśkiewicz B., 2015. Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta ozimego w warunkach różnego udziału zbóż w strukturze zasiewów. Pol. J. Agron. 23, 11–17.
- Jaśkiewicz B., Sułek A., 2018. Ocena ekonomiczna technologii produkcji pszenżyta ozimego o różnym poziomie intensywności. Roczn. Nauk. SERiA 20(5), 69–73.
- Korbas M., Mrówczyński M., 2009. Integrowana produkcja pszenicy ozimej i jarej. IOR-PIB, Poznań.
- Krasowicz S., 2009. Możliwości rozwoju różnych systemów rolniczych w Polsce. Roczn. Nauk Rol. 96(4), 110–121.
- Kuś J., Jończyk K., Kawalec A., 2007. Czynniki ograniczające plonowanie pszenicy ozimej w różnych systemach gospodarowania. Acta Agrophys. 10(2), 407–417.
- Nasalski Z., Sadowski T., Rychcik B., Rzeszutek I., 2004. Porównanie efektywności uprawy jęcz-mienia ozimego i jarego w stanowisku po ziemniaku. Acta Sci. Pol. Agricultura 3(1), 99–106.
- Nieróbca P., Grabiński J., Szeleźniak E., 2008. Wpływ intensywności technologii uprawy zbóż w płodozmianie zbożowym na efektywność produkcyjną i ekonomiczną. Acta Sci. Pol. Agri-cultura 7(3), 71–80.
- Podolska G., Kukuła S., Pawłowska J., Krasowicz S., Nieścior E., 1996. Ocena technologii uprawy pszenicy ozimej o różnym poziomie nakładów. Pam. Puł. 107, 16–26.
- Podolska G., Sułek A., 2012. Wpływ intensywności uprawy na plon i cechy struktury plonu odmian pszenicy ozimej. Pol. J. Agron. 11, 41–46.
- Skarżyńska A., 2011. Skala produkcji rolniczych działalności produkcyjnych a ich opłacalność. Roczn. Nauk Rol. SERiA G, 98(1), 7–21.
- Sułek A., Nieróbca P., Podolska G., 2016. Ocena ekonomiczna technologii produkcji pszenicy ozimej o różnym poziomie intensywności. Roczn. Nauk. SERiA 18(2), 256–260.
- Szmigiel A., Oleksy A., Kołodziejczyk M., 2006. Porównanie opłacalności różnych grup użytkowych pszenicy ozimej w zależności od poziomu agrotechniki. Pam. Puł. 142, 525–535.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Wiesław Wojciechowski,
Danuta Parylak,
The effect of plowed down stubble crop on potato yielding in specific crop rotations
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
BARBARA HELENA SAWICKA,
PARISA ZIARATI,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
DOMINIKA SKIBA,
Nutraceuticals in food and pharmacy. A Review
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 4 (2019)
-
ARTUR MAKAREWICZ,
ANNA PŁAZA,
BARBARA GĄSIOROWSKA,
ANNA CYBULSKA,
Nutrients content in mixtures of narrow-leafed lupine and spring rye mixtures cultivated for green matter
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 3 (2015)
-
Wanda Wadas,
Possibility of increasing early crop potato yield with foliar application of silicon
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 2 (2022)
-
AGNIESZKA ZIERNICKA-WOJTASZEK,
Climatic conditions for the development of agrotourism during winter months in the lowland areas of Poland
,
Agronomy Science: Vol. 68 No. 3 (2013)
-
ZDZISŁAW WYSZYŃSKI,
BEATA MICHALSKA-KLIMCZAK,
SONIA KAMIŃSKA,
JOANNA LEŚNIEWSKA,
Evaluation of winter triticale cultivation technology in production plantations in Łódź Voivodship
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 1 (2017)
-
Andrzej Woźniak,
Leszek Rachoń,
Spring barley response to tillage systems and crop residues
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 1 (2022)
-
Anna Nowak,
Rafał Wnuczek,
Market determinants of profitability in sugar beet production - a case study
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
-
JOANNA KURUS,
Consecutive effect of field fallowing on rye weed infestation
,
Agronomy Science: Vol. 65 No. 1 (2010)
-
Krystyna Zarzecka,
Agnieszka Ginter,
Marek Gugała,
Iwona Mystkowska,
Economic aspects of edible potato cultivation depending on the method of plantation protection against weeds
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.