Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 9 Nr 4 (2010)

Artykuły

NUTRIENTS CONTENTS IN SWEET BASIL (Ocimum basilicum L.) HERB DEPENDING ON CALCIUM CARBONATE DOSE AND CULTIVAR

Przesłane: 27 stycznia 2021
Opublikowane: 2010-12-31

Abstrakt

Basil, cultivated as a medicinal and seasoning plant, has strict requirements as to climate, as well as soil fecundity and humidity. The herb harvested during flowering period, contains, besides valuable essential oil, plant dye, vitamins and mineral components. The undertaken studies were aimed at analyzing the contents of macro and microelements in the herbs of two basil cultivars (‘Kasia’ and ‘Wala’), depending on the doses of calcium carbonate – 6 and 12 g·dm-3 substratum. The total nitrogen contents was on quite an even level – from 5.23 to 5.43% d.m. A significant effect of the examined cultivar was reported upon the N-total contents, whereas the calcium carbonate dose did not differentiate the content of this component in a plant. Significant effects of calcium fertilizer dose and cultivar were reported upon potassium and calcium contents in basil herb. The double dose of CaCO3 caused the decrease of potassium and calcium amounts in the plant. Higher concentrations of K and Ca were found in the herb of ‘Kasia’ than ‘Wala’ cultivar. Higher zinc, manganese and copper contents were found in plants of ‘Wala’ cultivar, as compared to plants of ‘Kasia’ cultivar. Doubling the dose of calcium carbonate caused the decrease of manganese, copper and iron concentrations in basil herb, as compared to a single dose. Only as to zinc no such response was reported. The concentrations of nutrients in the examined substratum was differentiated depending on the analyzed factors.

Bibliografia

Golcz A., Politycka B., Seidler-Łożykowska K., 2006. The effect of nitrogen fertilization and stage of plant development on the mass and quality of sweet basil leaves (Ocimum basilicum
L.). Herba Pol., 52, 1/2, 22–30.
Golcz A., Seidler-Łożykowska K., Kozik E., Mieloszyk E., 2007. Zawartość mikroskładników w surowcach wybranych gatunków roślin zielarskich z upraw ekologicznych. Rocz. AR Pozn.
383, Ogrodnictwo 41, 477–481.
Golcz A., Seidler-Łożykowska K., 2008. Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.). Wyd. UP, Poznań.
Leonard S., Hardin K., Leklem J., 2001. Vitamin B content of species. J. Food Comp. Anal. 14(2), 163–167.
Martyniak-Przybyszewska B., 2001. Rośliny przyprawowe. Wyd. UWM, Olsztyn.
Nowak B., 2000. Leksykon roślin uprawnych i użytkowych. Wiedza Powszechna, Warszawa.
Nowosielski O., 1988. Zasady opracowywania zaleceń nawozowych w ogrodnictwie. PWRiL, Warszawa.
Nurzyńska-Wierdak R., 2001. Analiza zawartości i składu chemicznego olejku dwóch form bazylii wonnej (Ocimum basilicum L.). Annales UMCS, Sect. EEE 9 suppl., 189–193.
Őzcan M., 2004. Mineral contents of some plants used as condiments in Turkey. Food Chem. 84, 437–440.
Őzcan M., Arslan D., Űnver A., 2005. Effect of drying methods on the mineral content of basil (Ocimum basilicum L.). J. Food Eng. 69, 375–379.
Őzcan M.M., Akbulut M., 2007. Estimation of minerals, nitrate and nitrite contents of medicinal and aromatic plants used as Spice, condiments and herbal tea. Food Chem. 106, 852–858.
Seidler-Łożykowska K., 2004. Introduction of new Polish cultivars of sweet basil (Ocimum basilicum L.) to cultivation. 3rd Conf. on medicinal and aromatic plants of southeast European
countries. Nitra, 64.
Seidler-Łożykowska K., Kozik E., Golcz A., Mieloszyk E., 2006. Zawartość makroelementów i olejku eterycznego w surowcach wybranych gatunków roślin zielarskich z upraw ekologicznych.
J. Res. Appl. Agric. Eng. 51(2), 161–163.
Seidler-Łożykowska K., Mordalski R., Kucharski W., Golcz A., Kozik E., Wójcik J., 2009. Economic and qualitative value of the Raw material of chosen species of medicinal plants from
organic farming. Part II. Yield and quality of sweet basil herb (Ocimum basilicum L.). Acta Sci. Pol., Agricultura 8(3), 29–35.
Suchorska-Orłowska J., Jadczak D., Brzostowska-Żelechowska D., 2006. Zawartość niektórych mikroskładników w wybranych gatunkach ziół. Folia Hortic. Supl. 2, 174–180.
Węglarz Z., 2006. Zróżnicowanie roślin leczniczych a ich jakość. Folia Hort., Supl. 1, 30–37.
White P.J., Broadley M.R., 2003. Calcium in plants. Ann. Bot. (Lond.) 92, 487–511.
Witoszyńska T., Jendryczko A., 1994. Rośliny lecznicze naturalnym źródłem mikroelementów. Wiadomości Zielarskie 4, 8–9.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.