Effect of cultivar on the quantity and quality of the Hamburg parsley (Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill var. tuberosum (Bernh.) Mart. Crov.) yield in the Lublin region. Part I. Yield of roots

Robert Gruszecki





Abstract

In the study the quality and quantity on the yield of fifteen Hamburg parsley cultivars were assessed. The mean total yield obtained from cultivars ‘Berlińska PNE’ (20.9 t·ha–1) and Alba’(20.4 t·ha–1) was the highest. However, the highest marketable yield was collected from ‘Kaśka’ (13.4 t·ha–1) and ‘Gazela’ (13.0 t·ha–1) cultivars. Cultivar ‘Gazela’ was characterized by the highest share of Ist class roots (80.4%) in the marketable yield. The main part of the nonmarketable yield consisted of small roots (<20 mm of diameter), but the share of bifurcated roots was also high. The highest share in the non-marketable yield of small roots was obtained from ‘Alba’ (61.2%), and that of bifurcated roots from ‘Brandenburska’ (62.9%). The share of diseases affected roots in the nonmarketable yield was the highest in cv. ‘Hamburska’ (32.9%), and the lowest in cv. ‘Aroma’ (11.5%). The root length was from 13.3 cm (‘Bubka) to 17.0 cm (‘Gazela’). The marketable root weight ranged from 34.9 g (‘Bubka’) to 69.9 g (Hamburska’).

Keywords:

Hamburg parsley, cultivars, yield, quality of roots

Bąkowski J., Michalik H., Umięcka L. 1994. Wpływ terminu siewu i zbioru na jakość pietruszki korzeniowej i jej przechowywanie. Biul. Warz. XLI, 157–167.
Błażewicz M., Kęsik T. 1991. Wpływ głębokości siewu oraz zastosowania substancji zmniejszających zaskorupienie gleby na wschody, wzrost i plony pietruszki. Mat Konf. Ogólnopolskiego Zjazdu Hodowców Roślin Warzywnych, Kraków 5–6 lutego 1991 r., 115–118.
Błażewicz-Woźniak M. 1998a. Wpływ czynników agrotechnicznych na wschody, wzrost i plonowanie pietruszki korzeniowej, uprawianej na glebie zlewnej o nietrwałej strukturze. Część III. Plon korzeni i jego struktura. Ann. UMCS sect. EEE, VI, 73–87.
Błażewicz-Woźniak M. 1998b. Wpływ czynników agrotechnicznych na wschody, wzrost i plonowanie pietruszki korzeniowej, uprawianej na glebie zlewnej o nietrwałej strukturze. Część III. Cechy jakościowe korzeni. Ann. UMCS sect. EEE, VI, 89–101.
Robak J. 2006. Ochrona warzyw przed chorobami w integrowanym i ekologicznym systemie uprawy w Polsce. Nowości Warz., 42, 49–64.
Gruszecki R. 2004. Effect of cultivar on early yield of parsley grown from the late summer sowing. Folia Hort., 16/2, 27–32.
Gruszecki R. 2005. Ocena wybranych odmian pietruszki korzeniowej uprawianych w warunkach Lubelszczyzny [w:] Zmienność genetyczna i jej wykorzystanie w hodowli roślin ogrodniczych. Wyd. ISK Skierniewice, 107–111.
Gruszecki R. 2006. Ocena wybranych cech biometrycznych kilku odmian pietruszki korzeniowej uprawianej z siewu późnojesiennego. Folia Hort. supl., 1, 156–160.
Kęsik T. 1997. Wpływ niektórych czynników agrotechnicznych na plony warzyw korzeniowych. Mat. konf. nt. „Doskonalenie technologi produkcji roślin warzywnych” Olsztyn, 24–25 czerwca, 127–130.
Nawrocki J. 2000. Ocena zdrowotności kilku odmian pietruszki korzeniowej. Zesz. Nauk. AR Kraków, 364, 349–352.
Polska Norma PN-R-75370. 1996. Pietruszka korzeniowa.

Published
2007-12-15



Robert Gruszecki 



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.