The effect of potassium fertilizer kind and calcium on salinity, yielding and biological value selected vegetable species
Karolina Pitura
Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 LublinZenia Michałojć
Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 LublinLidia Nowak
Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 LublinAbstract
W doświadczeniu szklarniowym analizowano wpływ rodzaju nawozu potasowego (K2SO4, KCl, KNO3) na tle trzech dawek węglanu wapnia (5, 10 i 15 g CaCO3 · dm-3) na koncentrację soli w podłożu, plonowanie oraz wartość biologiczną plonu jarmużu i selera naciowego. Stwierdzono istotnie większe stężenie soli w podłożu spod uprawy jarmużu po zastosowaniu chlorku i siarczanu potasu niż po zastosowaniu saletry potasowej oraz mniejszych dawek węglanu wapnia. W podłożu spod uprawy selera naciowego zależności tych nie potwierdzono. Wykazano istotny wpływ rodzaju nawozu potasowego na masę roślin. Największą masą odznaczały się rośliny jarmużu po zastosowaniu KCl, natomiast selera naciowego po zastosowaniu K2SO4. Wzrastające dawki węglanu wapnia korzystnie wpływały na wielkość plonu oraz zawartość białka w obydwu badanych gatunkach roślin. Największą zawartość witaminy C stwierdzono w świeżej masie jarmużu po zastosowaniu saletry potasowej, najmniejszą po zastosowaniu chlorku potasu. Zależność ta została potwierdzona również w selerze naciowym.
Keywords:
jarmuż, seler naciowy, nawozy potasowe, węglan wapnia, plon, zasolenie, witamina CKatedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Leszczyńskiego 58, 20-068 Lublin
License
Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.
When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)