Drying ratio of herbal raw materials

Robert Gruszecki

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,20–950 Lublin, ul. Akademicka 15
http://orcid.org/0000-0001-7108-1854

Grażyna Zawiślak

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,20–950 Lublin, ul. Akademicka 15
http://orcid.org/0000-0002-4332-8394

Michał Rybiński

MRherba Michał Rybiński, 17–200 Hajnówka, ul. Kłosowa 14

Ewa Zalewska

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,20–950 Lublin, ul. Akademicka 15
http://orcid.org/0000-0001-7445-9808

Magdalena Walasek-Janusz

Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,20–950 Lublin, ul. Akademicka 15
http://orcid.org/0000-0002-7085-2212


Abstract

Drying of herbal raw materials is the basic method of their preservation, and the efficiency of this process determines the drying rate. The aim of the presented work was to collect and preliminary analysis the drying ratio coefficients included in publications in the field of herbalism, so that it would constitute an impulse for further research in this area. The reported drying ratio of herbal raw materials often differs, which may result from the differences in the characteristics of the compared raw materials before and after drying (flowers–inflorescences, bark free, rubbed or not, with or without seeds). These differences may also result from the unequal degree of drying of the raw material and place of their collection. The drying ratio of raw material has a significant importance for herbal practice because it enables the determination of the demand for the herbal raw material and the rational management of limited and valuable plant resources, especially those obtained from the wild. The efficiency of the drying process, although largely dependent on the dry weight of the raw material, is also modified by other factors, e.g. the method of preparing the raw material, the method of drying. The explanation of these dependencies is important both for practice and the herbal science.

Keywords:

rhizome, root, flower, leaf, fruit, herb

Arun G.C., Pun S., Devkota S., Ghimire K., 2019. Diagnostic study of ginger market access for Eastern and Western region of Nepal. Turk. J. Agric. – Food Sci. Technol., 7(3), 479–486. DOI: https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i3.479–486.2153

Bączek K., Węglarz Z., Kosakowska O., Pióro–Jabrucka E., Szymona J. 2017. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi – badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopusz-czonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. SGGW w Warszawie, Warszawa.

Cybulska H., Janicka H., Wiszniewski J., Wysocka A., 1950. Uprawa i zbiór ziół. PWRiL, Warszawa.

Dobrea D.I., Trotus E., Naie M., Mirzan O., Lupu C., Buburuz A.A., 2017. The influence of the nutrition space on the herb and seed yields at Moldavian dragonhead (Dracocephalum mol-davica L.) in A.R.D.S. Secuieni pedoclimatic conditions. Lucr. Stiin. – ser. Agronomie, 60, 91–96.

Gruszecki R, Rybiński. M., 2018. Skup surowców zielarskich ze stanu naturalnego na terenie gminy Hajnówka. Annales Horticulturae, 28(2), 15–23. DOI: http://dx.doi.org/10.24326/ah.2018.2

Héjja M., Héthelyi É., Ferenczy A.Z., Szentgyörgyi E., 2001. Changes of the characteristics of Satureja hortensis L. herb during flowering period. Int. J. Hort. Sci., 7(2), 56–60.

Karpała Z., Miński Z., Tumiłowicz H., Tyszyńska D., 1958. Poradnik zielarski dla plantatorów. Wyd. Przemysłu Lekarskiego i Spożywczego, Warszawa.

Kwaśniewska J., Mikołajczyk K., 1973. Wszyscy zbieramy zioła. Wyd. Katalogów i Cenników, Warszawa.

Kwiatkowski W., 1986. Warunki suszenia i usychalność surowców zielarskich. W: Ogrodnictwo w tabelach, red. N. Krusze. PWRiL, Warszawa, 492–495.

Motyka J., Panycz T., 1936. Rośliny lecznicze i przemysłowe w Polsce. Opis, uprawa, zbiór, handel. Książnica, Lwów – Warszawa.

Müller J., Heindl A., 2006. Drying of medicinal plants. In: Medicinal and aromatic plants – agricul-tural, commercial, ecological, legal, pharmacological and social aspects, red. Bogers R.J., L.E.Craker, D. Lange. Springer, Berlin–Heidelberg–New York–London–Paris–Tokyo, 237–252.

Ontagodi T., Patil S.G., 2016. Drying characteristics of different corianders (Coriandrum sativum L.) varieties. The Bioscan 11(1), Supplement on Agronomy, 647–650, www.thebioscan.in

Qaas F., Schiele E., 2001. Einfluss der Energiekosten auf die Rentabilität im Trocknungsbetrieb. Zeitschrift für Arznei– und Gewürzpflanzen, 6(3), 144–145.

Rumińska A. (red.) 1984. Poradnik plantatora ziół. PWRiL, Poznań.

Suliman A.E., Abdelhay Y.B., Saad A.E., 2016. Drying characteristics and quality changes of moringa leaves. Misr J. Agric. Engin., 33(3), 947–960. DOI: 10.21608/mjae.2016.97760

Świejkowski L., Woszczyński S., Struś W., 1950. Towaroznawstwo zielarskie. Wyd. Polskiego Związku Zielarskiego, Kraków.

Urbaniak M., 1952. Leśne surowce zielarskie. PWRiL Warszawa.


Published
2021-02-15



Robert Gruszecki 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,20–950 Lublin, ul. Akademicka 15 http://orcid.org/0000-0001-7108-1854
Grażyna Zawiślak 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,20–950 Lublin, ul. Akademicka 15 http://orcid.org/0000-0002-4332-8394
Michał Rybiński 
MRherba Michał Rybiński, 17–200 Hajnówka, ul. Kłosowa 14
Ewa Zalewska 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,20–950 Lublin, ul. Akademicka 15 http://orcid.org/0000-0001-7445-9808
Magdalena Walasek-Janusz 
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,20–950 Lublin, ul. Akademicka 15 http://orcid.org/0000-0002-7085-2212



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3