Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

The effect of magnesium and nitrogen on the quality parameters of winter wheat yield

STANISŁAW CHWIL

Department of Agricultural and Environmental Chemistry, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 15, 20-950 Lublin


Abstract

The aim of the study was to determine the influence of foliar and soil magnesium fertilisation at two levels of nitrogen fertilisation, 74 and 114 kg N ha-1, on basic quality parameters of winter wheat yield. Four magnesium fertilisation objects were used: 1. the control without magnesium application, 2. foliar-applied 5% MgSO4 7 H2O + Wuxal top N, 3. foliar-applied 5% MgSO4 7 H2O, 4. soil-applied MgSO4 7 H2O. The studies demonstrated a favourable effect not only of nitrogen, but also magnesium, on the major part of the analysed quality traits. From particular magnesium fertilisation objects, the best effects were achieved by the soil application of magnesium, weaker effects after foliar application, in particular in the measures combined with foliar fertiliser Wuxal top N.

Keywords:

raw protein, protein biological yield, gluten, foliar magnesium fertilisation, removal of magnesium

Biskupski A., 1991. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie oraz zawartość białka ogólnego w ziarnie zbóż ozimych. Frag. Agron., 4(32), 84–90.

Borysewicz J., Budzyński W., Dubis B., 2006. Wpływ nawożenia azotem na plon i technologiczną jakość wybranych odmian pszenicy ozimej. Druga Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż”, 18–19 października, Puławy, 9–10.

Chwil S., 2000. Wpływ intensywności nawożenia mineralnego na plon pszenicy ozimej oraz zawartość magnezu w glebie i roślinie. Biul. Magnezol. 5(4), 278–283.

Chwil S., 2001. Wpływ dolistnego i doglebowego stosowania magnezu na wielkość i strukturę plonu pszenicy ozimej. Biul. Magnezol. 6(2), 118–124.

Jaśkiewicz B., 2004. Organizacyjno-ekonomiczne uwarunkowania zbóż jakościowych w różnych regionach Polski. VIII Konferencja Naukowa IUNG „Jakość Towarowych Surowców Roślinnych Wyzwaniem dla Nauki i Praktyki Rolniczej, 31 maja – 1 czerwca, Puławy 2004, 45–46.

Komosa A., 1990. Wpływ niektórych właściwości chemicznych roztworów oraz stanu odżywienia roślin na skuteczność nawożenia dolistnego pomidora szklarniowego., Rozpr. Nauk. 210, Wyd. AR Poznań, 109 ss.

Krauze A., Bowszysz T., Witalis M., 1999. Wpływ nawożenia magnezem na wartość odżywczą ziarna pszenicy. Biul. Magnezol. 4(1), 111–115.

Marcinkowski T., 1995. Magnez w łańcuchu troficznym gleba–roślina–bydło mleczne. Wiad. Inst. Mel. Użyt. Ziel., 18(3), 83–97.

Michałojć Z., Szewczuk C., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph., 85, 9–17.

Podolska G., Grabiński J., 2004. Możliwości kształtowania cech jakościowych zbóż chlebowych poprzez zabiegi agrotechniczne. VIII Konferencja Naukowa IUNG „Jakość Towarowych Surowców Roślinnych Wyzwaniem dla Nauki i Praktyki Rolniczej, 31 maja – 1 czerwca, Puławy, 107–112.

Soral-Śmietana M., Świgoń A., Markiewicz K., 2001. Eksperymentalny produkt z mąki pszennej o obniżonej zawartości sodu a wzbogacony w wapń i magnez. Biul. Magnezol. 6(2), 165–175.

Świgoń A., Soral-Śmietana M., Markiewicz K., 2000. Complexin of calcium, magnesium and zinc with wheat polymers and their in vitro enzyme susceptibility. Ist International IUPAC Symposium, 9-11 October, Warszawa, 75–76.

Szewczuk C., Michałojć Z., 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph. 85, 19–29.

Wójcik P., 1998. Pobieranie składników mineralnych przez części nadziemne roślin z nawożenia pozakorzeniowego. Post. Nauk Roln. 1, 49–64.

Download

Published
2009-06-19



STANISŁAW CHWIL 
Department of Agricultural and Environmental Chemistry, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 15, 20-950 Lublin



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)