Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

The effect of different row spacing and sowing amount on the development and yielding of soybean (Glycine max (L.) Merrill). Part III. Economic aspects of seed production

Małgorzata Gniadzik-Zasańska

Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu pl. Grunwaldzki 24A, 50-365 Wrocław, Polska
https://orcid.org/0009-0002-3248-7936

Prof. dr hab. Marcin Kozak

Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, pl. Grunwaldzki 24 A, 50-363 Wrocław
https://orcid.org/0000-0003-0715-6844

Anna Wondołowska-Grabowska

Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu pl. Grunwaldzki 24A, 50-365 Wrocław, Polska
https://orcid.org/0000-0002-6180-4593


Abstract

In Poland, the production of soybean seeds fluctuates significantly from year to year due to the instability of yields and variable profitability of cultivation. The aim of the research was to determine the profitability of soybean (Glycine max (L.) Merrill) production under the influence of different row spacing and the increasing number of sown seeds per 1 m2. The cost-effectiveness analysis was carried out on the basis of research results from a field experiment carried out in 2015–2017 on the experimental fields of the Institute of Agroecology and Plant Production of the University of Environmental and Life Sciences in Wrocław. Field studies were carried out on the different row spacing (15 cm, 30 cm) and sowing amount (50, 70, 90 pcs.) on the 1 m2. Own research showed that the direct costs incurred for the cultivation of soybean for seeds were shaped by the varied number of sown seeds per 1 m2, but did not depend on the row spacing used. The largest share in the structure of direct costs was the total cost of tillage operations and the cost of seed purchase, which depended on the variable number of sown seeds per area unit.

Keywords:

soybean, Glycine max, row spacing, sowing amount, cost, gross margin

Adamska H., Gniadzik M., Gołąb I., Kozak M., 2016. Opłacalność uprawy wybranych roślin bo-bowatych. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz. 18(4), 9–13.

Boczar P., 2016. Znaczenie gospodarcze soi oraz możliwości rozwoju jej produkcji w Polsce. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej. Warsz., Probl. Rol. Światowego 16(3), 35–48. DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2016.16.3.60

Borowiecki J., Księżak J., Lenartowicz W., 1997. Wpływ gęstości siewu na plon wybranych odmian bobiku uprawianego na południu kraju. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 446, 181–185.

Cox W.J., Orlowski J., Ditommaso A., Knoblauch W., 2012. Planting soybean with a grain drill inconsistently increases yield and profit. Agron. J. 104, 1065–1073. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2012.0109

Chmielewski A., 2008. Rachunkowość w rolnictwie – wybrane zagadnienia wymogów ewidencyj-nych. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej. Warsz., Ekon. Organ. Gospod. Żywn. 66, 203–213. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2008.66.60 DOI: https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2008.66.60

Czerwińska-Kayzer D., Florek J., 2012. Opłacalność wybranych upraw roślin strączkowych. Fragm. Agron. 29(4), 36–44.

Dzwonkowski W., Bodył M., 2014. Zmiany zapotrzebowania na białko paszowe w kontekście rozwoju produkcji zwierzęcej i sytuacji na światowym rynku surowców wysokobiałkowych. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej. Warsz., Probl. Rol. Światowego 14(1), 5–15. https://doi.org/10.22630/PRS.2014.14.1.1 DOI: https://doi.org/10.22630/PRS.2014.14.1.1

Gniadzik-Zasańska M., Kozak M., Wondołowska-Grabowska A., 2024. Wpływ zróżnicowanej rozstawy rzędów i ilości wysiewu na rozwój i plonowanie soi (Glycine max (L.) Merrill). Cz. II. Plony nasion, resztek pozbiorowych i ich skład chemiczny. Agron. Sci. 79(1), 61–73. https://doi.org/10.24326/as.2024.5260 DOI: https://doi.org/10.24326/as.2024.5260

http://www.cgfp.pl/uslugi-rolnicze/ [dostęp: 20.12.2021].

https://www.dodr.pl/ekonomika-rolnictwa [dostęp: 10.08.2023].

Kania J., Zając T., Śliwa J., 2016. Efektywność ekonomiczna uprawy soi i rzepaku w zachodniej części polski. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Agrobiz. 18(3), 133–138.

Kopeć B., 1983. Metodyka badań ekonomicznych w gospodarstwach rolnych. Wybrane zagadnienia. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław.

Musiałowicz R., Walczak D., 2014. Rolnik indywidualny – (mikro)przedsiębiorca czy rolnik? Analiza ekonomiczno-prawna. Ekonom. Probl. Usług 111, 154–164.

Skarżyńska A., 2017. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2015 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY. Zag. Ekon. Rol. 2(351), 178–203. https://doi.org/10.5604/00441600.1240801 DOI: https://doi.org/10.30858/zer/83028

Spurtacz S., Pudełko J., Majchrzak L., 2008. Opłacalność uprawy kukurydzy na ziarno w warun-kach produkcyjnych w latach 2005–2007. Acta Sci. Pol., Agric. 7(4), 117–124.

Śliwa J,, Kania J., Dacko M., Zając T., 2015. Rolniczo-ekonomiczne uwarunkowania uprawy soi w Polsce w aspekcie wszechstronności zastosowań i zrównoważonego rozwoju. Zag. Doradz. Rol. 3, 71–82.


Published
2024-08-07



Małgorzata Gniadzik-Zasańska 
Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu pl. Grunwaldzki 24A, 50-365 Wrocław, Polska https://orcid.org/0009-0002-3248-7936
Prof. dr hab. Marcin Kozak 
Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, pl. Grunwaldzki 24 A, 50-363 Wrocław https://orcid.org/0000-0003-0715-6844
Anna Wondołowska-Grabowska 
Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu pl. Grunwaldzki 24A, 50-365 Wrocław, Polska https://orcid.org/0000-0002-6180-4593



License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)