CONCENTRATIONS OF SOME BIONUTRIENTS IN PARTHENOCARPIC CUCUMBER FRUITS IN FORCED CULTIVATION
Brygida Wierzbicka
University of Warmia and Mazury in OlsztynJoanna Majkowska-Gadomska
University of Warmia and Mazury in OlsztynMaciej Nowak
University of Warmia and Mazury in OlsztynAbstract
Cumbers of a parthenocarpic variety Marinda F1 were grown in the field under protective shields, i.e. a perforated PE sheet and PP needled cloth (17 g·m-2), during the years 2001–2003. Unshielded plots served as the control treatment. It was found that the concentrations of nitrogen, calcium and iron increased significantly in cucumber plants grown under PP needled cloth. The edible parts of cucumbers were characterized by widened K : Ca, K : (Mg+Ca) and K : Mg ratios, as well as by favorable Ca : Mg ratios.
Keywords:
cucumber, parthenocarpic variety, dry matter, bionutrientsReferences
Kaniszewski S., 2006. Stan obecny i perspektywy rozwoju produkcji warzyw w Polsce. Folia Hort., Supl., 1, 7–20.
Kirby E.J.M., 1995. Factors affecting rate of leaf emergence in barley and wheat: A question ot temperature. Field Crop Res. 41, 35–41.
Kotowska J., Wybieralski J., 1999. Kształtowanie się stosunków ilościowych między K, Ca i Mg w glebie oraz roślinach. Biul. Magnezol. 4(1), 104–110.
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., 2006. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa.
Muchow R.C., Sinclair T.R., Bennet J.M., 1990. Temperature and solarradiation effects on potential maize yields across locations. Agron. J. 82, 338–343.
Radkowski A., Grygierzec B., Sołek-Podwika K., 1999. Zawartość składników mineralnych w wybranych gatunkach i odmianach traw. J. Elementol. 10(1), 121–128.
Siwek P., Libik A., Capecka E., Kunicki E., 1998. Plonowanie i jakość owoców ogórka partenokarpicznego w uprawie przyspieszonej. Zesz. Nauk. ATR Bydgoszcz, Rolnictwo 42 (215), 221–225.
Suchorska-Orłowska J., 1998. Przydatność miału węgla brunatnego do produkcji nawozów organiczno-mineralnych stosowanych w uprawie warzyw. Rozprawy AR Szczecin, 184.
Wierzbicka B., Kuskowska M., Majkowska J., 2003. Effect of growing method on yield and quality of Polan F1 cucumber fruits. Scientific Works of the Lithuanian Institute of Horticulture and Lithuanian University of Agriculture, Babtai (Litwa). Horticulture and Vegetable Growing, 22(4), 112–119.
Wierzbicka B., Majkowska-Gadomska J., 2005. Plonowanie i zawartość wybranych składników chemicznych w owocach ogórka partenokarpicznego w uprawie przyspieszonej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 507, 569–574.
University of Warmia and Mazury in Olsztyn
University of Warmia and Mazury in Olsztyn
University of Warmia and Mazury in Olsztyn
License
Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.
The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.