WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWGRZYBOWE WYBRANYCH ROŚLIN ZIELONYCH I ICH CZĘŚCI

Ewa Czerwińska

Katedra Agrobiotechnologii, Politechnika Koszalińska



Abstrakt

W doświadczeniach laboratoryjnych oceniono aktywność przeciwdrobnoustrojową wodnych wyciągów roślinnych (wywar, napar, macerat) na zahamowanie wzrostu chorobotwórczych kolonii bakterii i grzybów. Aktywność badanych wyciągów zależała od gatunku rośliny, sposobu przygotowania ekstraktów oraz wrażliwości bakterii oraz grzybów wybranych do badań. Inhibujące działanie w stosunku do bakterii wykazały wyciągi z Artemisia absinthium L., najaktywniejsze okazały się maceraty, a spośród wybranych patogenów najsilniej zareagowała bakteria Listeria monocytogenes. Wzrost patogenów grzybowych hamował wyciąg z Allium sativum L. Najsłabszym spośród zastosowanych wyciągów okazał się macerat, napar i wywar z Lavandula vera L. Wzrost grzybów najsilniej ograniczały maceraty. Spośród badanych grzybów najbardziej wrażliwymi na zastosowane wyciągi okazały się Sclerotinia sclerotiorum oraz Cladosporium zielearum.

Słowa kluczowe:

: aktywność przeciwdrobnoustrojowa, wyciągi roślinne, metoda dyfuzyjna

Adaszyńska, M., Swarcewicz, M., Markowska-Szczupak, A. (2013). Comparison of chemical composition and antimicrobial activity of lavender varieties from Poland. Post. Fitoter., 2, 90–96.

Boligłowa, E., Znój, K. (2003). Wpływ preparatów roślinnych na wzrost wybranych grzybów chorobotwórczych roślin. J. Res. Appl. Agric. Engng., 48 (3), 24–27.

Burt, S. (2004). Essential oils: their antimicrobial properties and potential application in foods – a review. Int. J. Food Microbiol., 94, 223–253.

Burgieł, Z.J. (1995). Fungistatyczna aktywność wodnych wyciągów z ziela pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) i korzeni żywokostu lekarskiego (Symphytum officinale L.). Pestycydy, 4, 21–25.

Burgieł, Z.J., Maliszewska, E.B. (1999). Fungistatyczna aktywność wybranych wyciągów roślinnych. Chem. Inż. Ekol., 6(2, 3), 157–163.

Burgieł, Z.J., Tomaszkiewicz-Potępa, A., Vogt, O., Burgieł, M.M. (2006). Fungistatyczne własności ekstraktów z nasion wybranych roślin należących do rodziny APIACEAE. Prog. Plant Prot., 48 (2), 701–705.

Czerwińska, E. Piotrowski, W. (2010). Mikrobiologia ogólna teoria i ćwiczenia. Wyd. Uczeln. Politechniki Koszalińskiej.

Czerwinska, E, Szparaga, A. (2015). Antibacterial and antifungal activity of plant extracts. Roczn. Ochr. Środ., 17, 209– 229.

Hussain, A.I., Anwar, F., Sherazi, S.T.H., Przybylski, R. (2008). Chemical composition. Antioxi-dant and antimicrobial activities of basil (Ocimumbasilicum) essential oils depends on seasonal variations. Food Chem., 108, 986–995.

Horváth, G., Jámbor, N., Végh, A., Böszörményi, A., Lemberkovics, E., Héthelyi, E., Kovács, K., Kocsis, B. (2010). Antimicrobial activity of essential oils: the possibilities of TLC-bioauto- graphy. Flav. Fragr. 25, 178–82.

Hussain, A.I., Anwar, F., Rao, J.R., Mazumdar, A. (2011). Antibacterial activity of some Lamiaceae essential oils using resazurin as an indicator of cell growth. LWT – Food Sci. Tech., 44( 4), 1199–1206.

Hyldgaard, M., Mygind, T., Meyer, R.L. (2012). Essential oils in food preservation: mode of action, synergies, and interactions with food matrix components. Front. Microbiol., 3(12)., doi: 10.3389/fmicb.2012.00012.

Inouye, S., Takizawa, T., Yamaguchi, H. (2001). Antibacterial activity of essential oils ajor con-stituents against respiratory tract pathogen by gaseous contact. J. Antimicrob. Chemoth., 47, 565–573.

Jie, H., Tao, S., Jun, H., Shuangyang, C., Xiaoqiang, C., Guolin, Z. (2008). Chemical composition, cytotoxic and antioxidant activity of the leaf essential oil of Photiniaserrulata. Food Chem., 103, 355–358.

Karapandzova, M., Stefkov, G., Trajkovska-Dokic, E,. Kaftandzieva, A., Kulevanova, S. (2011). Antimicrobial activity of needle essential oil of Pinus peuce Griseb. (Pinaceae) from Mace-donian flora. Maced. Pharm. Bull, 57 (1, 2) 25–36 .

Mahesh, B., Satish, S. (2008). Antimicrobial activity of some important medicinal plant against plant and human pathogens. WJAS, 4(S), 839–843.

Nurzyńska-Wierdak, R. (2013). Lemon balm (Melissa officinalis L.) – chemical composition and biological activity. Annales UMCS, Horticultura, 23(1), 25–35.

Rostami, H., Kazemi, M., Shafiei, S. (2012). Antibacterial activity of Lavandula officinalis and Melissa officinalis against some human pathogenic bacteria. Asian J. Biochem., 7(3), 133–142.

Piotrowski, W., Sas-Piotrowska, B., Wyrostkiewicz, K., Czajkowski, P. (1995). Wpływ wyciągów roślinnych na kiełkowanie zarodników niektórych gatunków grzybów patogenicznych dla roślin. Zesz. Nauk. ATR, Rolnictwo, 190(36), 139–145.

Sas-Piotrowska, B, Piotrowski, W. (2008). Vitality and healthiness of seeds of cereal plants treated with plant extracts. Roczn. Ochr. Środ., 10, 103–121.

Shaaban, H.A.E., El-Ghorab, A. H., Shibamoto, T. (2012). Bioactivity of essential oils and their volatile aroma components. Rev. J. Essent. Oil. Res., 24(2), 203–212.

Shabbir, M.K., Nadeem, R., Mukhtar, H., Anwar, F., Mumtaz, M.W. (2009). Physico-chemical analysis and determination of various chemical constituents of essential oil in Rosa centifolia. Pakistan J. Bot., 41(2), 615–620.

Pobierz


Opublikowane
2020-06-29



Ewa Czerwińska 
Katedra Agrobiotechnologii, Politechnika Koszalińska



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora