Application of active iodine-based preparation for pig production premises disinfection
Bożena Nowakowicz-Dębek
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 LublinHenryk Krukowski
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 LublinMiroslav Ondrasovic
Department of Environmental Protection, UVM, Komenského 73, 041 81 Košice, SlovakiaBeata Trawińska
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 LublinJustyna Martyna
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 LublinJakub Cygan
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 LublinJacek Petkowicz
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 LublinAbstrakt
The studies assessed a disinfectant with an active iodine component. The disinfectant fogging in the pigsty was performed at the end of the production cycle. The air in the pigsty
showed a high bacteria and fungi concentration exceeding the sanitary norms and the disinfectant application markedly improved the air microbiological quality. The highest reduction factor RF-2,15 was determined for the total microbial count, which accounts for 99% total effectiveness.
Słowa kluczowe:
disinfection, microbiological contamination, piggeryBibliografia
Dutkiewicz J., Górny R.L., 2002. Biologiczne czynniki szkodliwe dla zdrowia – Klasyfikacja i kryteria oceny narażenia. Med. Pracy 53, 1, 29–39.
Fèvre E.M., Bronsvoort B.M., Hamilton K.A., Cleaveland S., 2006. Animal movements and the spread of infectious diseases. Trends Microbiol. 14 (3), 125–31.
Heederik D., Brouwer R., Biersteker K., Boleij J.S., 1991. Relationship of airborne endotoxin and bacteria levels in pig farms with the lung function and respiratory symptoms of farmers. Int.
Arch. Occup. Environ. Health 62 (8), 595–601.
Kaniewski R., 2008. Dezynfekcja. Mag. Hod. 2, 16–17.
Krug P.W., Larson C.R., Eslami A.C., Rodriguez L.L., 2012. Disinfection of foot-and-mouth disease and African swine fever viruses with citric acid and sodium hypochlorite on birch
wood carriers. Vet. Microbiol. 156 (1–2), 96–101.
Krug P.W., Lee L.J., Eslami A.C., Larson C.R., Rodriguez L., 2011. Chemical disinfection of high-consequence transboundary animal disease viruses on nonporous surfaces. Biologicals
39 (4), 231–5.
Krzysztofik B., 1992. Mikrobiologia powietrza. Wyd. PW, Warszawa.
Nowakowicz-Dębek B., Wlazło Ł., Klimek K., Krukowski H., Martyna J., 2001a. Narażenie pracowników fermy zwierząt futerkowych na aerozol biologiczny. Medycyna Ogólna i Nauki
o Zdrowiu 17 (1), 12–16.
Nowakowicz-Dębek B., Wlazło Ł., Sobolewska S., Krukowski H., 2011b. Hygiene and sanitation evaluation of dairy cows barn with regard to environmental protection. Annales UMCS, sec.
EE, Zootechnica 1, 29–35.
Ondrašovič, M., Hromada, R., Ondrašovičová, O., Wnuk, W., Sasáková, N., 2008. Využitie aerosólovej dezinfekcie pri asanácii prostredia vo veterinárnej praxi, VIII. Konference DDD
2008, Přívorovy dny, Podĕbrady.
Pietruszka A., 2011. Funkcjonowanie ferm świń w aspekcie ochrony środowiska. InfoPOLSUS 11, 10–15.
Skoracki A., 2010. Stała kontrola zdrowia zwierząt w stadzie dla zapewnienia jak najlepszych wyników produkcyjnych. InfoPOLSUS 10, 10–27.
Skórska Cz., 2008. Zagrożenia wywołane przez czynniki biologiczne – pył organiczny i nieorganiczny. Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w Rolnictwie – Przegląd dorobku i rekomendacje dla polityki w tym zakresie. Materiał opracowany w Instytucie Medycyny Wsi w Lublinie na zlecenie Departamentu Doradztwa, Oświaty Rolniczej i Nauki MRiRW, 22–52.
Soroka P.M., Cyprowski M., Szadkowska-Stańczyk I., 2008. Narażenie zawodowe na mykotoksyny w różnych gałęziach przemysłu. Med. Pracy 59 (4), 333–345.
Szadkowska-Stańczyk I., Bródka K., Buczyńska A., Ceprowski M., Kozajda A., Sowiak M., 2010.
Ocena narażenia na bioaerozole pracowników zatrudnionych przy intensywnej hodowli trzody chlewnej. Med. Pracy 61 (3), 257–269.
Tymczyna L., Bartecki P. 2007. Bioaerozole i endotoksyny bakteryjne jako czynnik zagrożeń w rolnictwie. Rocz. Nauk. Zoot. 34 (1), 3–12.
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Environmental Protection, UVM, Komenského 73, 041 81 Košice, Slovakia
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
Department of Animal and Environmental Hygiene, University of Life Sciences in Lublin Akademicka 13, 20-950 Lublin
Licencja
Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa (CC BY-NC-ND 4.0).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.