Quality traits and physicochemical characteristics of pork from crossbreds depending on age

Mariusz Rudy

Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów

Jacek Zin

Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów



Abstract

The objective of this paper is to show differences in pork quality and in quality characteristics of carcasses obtained from crossbred pigs slaughtered at the same body mass but differing
in their age at slaughter date. Crossbreds from group II exhibited the best quality of carcasses (the highest values of such characteristics as meat share in ham and in loin as well as the meat content in carcass), whereas the fatteners belonging to group I were the worst in that respect.

Keywords:

pork, physicochemical characteristics, age

Bertram H.C., Engelsen S.B., Busk H., Karlsson A.H., Andersen H.J. 2004. Water properties during cooking of pork studied by low – field NMR relaxation: effects of curing and the RNgene.
Meat Sci. 66, 437-446.
Grau R., Hamm R. 1953. Eine einfache Methode zur Bestimmung des Wasserbindung in Muskel. Naturwissenschaften, 40, 1, 29.
Greaser M. L. 1997. Postmortem changes in muscle extracellular matrix proteins – Rec. Meat Conf. Proc. 50, 53.
Koćwin-Podsiadła M., Kurył J., Krzęcio E., Zybert A., Przybylski W. 2003. The interaction between calpastatin and RYR1 genes for some pork quality traits. Meat Sci. 65, 731–735.
Kortz J., Różycka J., Gajewska S. (1968). Methodical aspects of objective colour determination in fresh pork meat, Rocz. Nauk Rol., 90-B-3, 333.
Krzęcio E., Kurył J., Koćwin-Podsiadła M., Monin G. 2005. Association of calpastatin (CAST/MspI) polymorphism with meat quality parameters of fatteners and its interaction with RYR1 genotypes. J. Anim. Breed. Genet. 122 (4), 251–258.
Łyczyński A., Pospiech E., Grześ B., Czyżak-Runowska G., Rzosińska E., Pietrzak M. 2004. Masa tuszy a wybrane cechy rzeźne i jakość mięsa wieprzowego. Prace i Mat. Zoot., 15, 248–249.
Michalska G., Nowachowicz J., Bucek T. 2004. Cechy tuczne, rzeźne i jakość mięsa świń o zróżnicowanej grubości słoniny. Prace i Mat. Zoot., 15, 229–230.
Pohja M. S., Ninivaara F. P. 1957. Die Bestimung der Wasserbindung des Fleisches mittle der Konstantdruckmethode. Fleischwirtschaft 9, 193.
Pospiech K., Borzuta K. 1998. Cechy surowcowe a jakość mięsa. Rocz. Inst. Przem. Mięsnego i Tłuszczowego. 35/1, 7–33.
Przyłucka J. 2006. Konferencja naukowa dotycząca wartości rzeźnej i jakości mięsa zwierząt. Przegl. Hod. 11, 24–29.
Tyszkiewicz S. 1969. Badania fizycznych właściwości mięsa, WNT, Warszawa.
Walczak Z. 1959. Laboratoryjna metoda oznaczania zawartości galarety w konserwach mięsnych, Rocz. Nauk Rol., 74–B–4, 619.
Zin M. 1995. Mięsoznawstwo. Wyd. AR Kraków.
Download

Published
2007-06-30



Mariusz Rudy 
Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów
Jacek Zin 
Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)