Fattening and slaughter value of crossbred pigs depending on their age

Mariusz Rudy

Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. M. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów

Agata Znamirowska

Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. M. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów



Abstrakt

The objective of this paper was to determine the fattening and slaughter values in three age groups of crossbred pigs fattened to similar body mass of 103 kg. The experiment was performed on 131 crossbred baconers of polish landrace, duroc, hampshire and pietrain breeds with the division into 3 age groups. The crossbreds of group III (fattening period lasted on average 199 days) exhibited the lowest fattening value, and those of group I (157 days of fattening) exhibited the highest fattening values – the animals recorded the highest increase of body mass and the lowest consumption of nutrients per (1) kg of body mass gain).

Słowa kluczowe:

pigs, fattening and slaughter value

Grześkowiak E. 1995. Wyniki analizy zmian jakościowych mięsa tuczników ze skupu rynkowego, Zesz. Nauk. Przegl. Hod., Warszawa, 20, 79–88.
Jasek S. 1997. Organizacja produkcji i regionalne programy hybrydyzacji trzody chlewnej [w:] Nowoczesne technologie produkcji trzody chlewnej z uwzględnieniem doskonalenia genetycznego. Mat. Sem., Wrocław, październik, AR Wrocław, 15–25.
Koćwin-Podsiadła M., Przybylski W., Tarczyńska B. 1997. Wady mięsa w grupie świń z predyspozycjami genetycznymi do wytwarzania mięsa o obniżonej jakości [w:] Aktualne problemy
jakości mięsa wieprzowego. Mat. konf., Jastrzębiec, październik 1997, Inst. Gen. i Hod. Zwierz., Jastrzębiec.
Koćwin-Podsiadła M., Przybylski W., Tarczyńska B. 1998. Charakterystyka mięsa PSE i RSE świń obciążonych genem Haln. Prace i Mat. Zoot. (zesz. spec.), 8, 39–44.
Krzywicki K. 1972. Badania nad wodnistością i środkami ograniczającymi jej występowanie w mięsie świń, Rocz. IPMs, 2, 5–41.
Nowachowicz J. 1993. Efektywność tuczu świń w zależności od systemu utrzymania i masy ubojowej. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 9, 132–135.
Łyczyński A., Pospiech E., Grześ B., Czyżak-Runowska G., Rzosińska E., Pietrzak M. 2004. Masa tuszy a wybrane cechy rzeźne i jakość mięsa wieprzowego. Prace i Mat. Zoot., 15, 248–249.
Michalska G., Nowachowicz J., Bucek T. 2004. Cechy tuczne, rzeźne i jakość mięsa świń o zróżnicowanej grubości słoniny. Prace i Mat. Zoot., 15, 229–230.
Poznański W. 1997a. Nowe technologie w utrzymaniu trzody chlewnej [w:] Nowoczesne technologie produkcji trzody chlewnej z uwzględnieniem doskonalenia genetycznego. Mat. Sem.,
Wrocław, październik 1997, AR Wrocław, 39–55.
Poznański W. 1997b. Żywienie różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej [w:] Nowoczesne technologie produkcji trzody chlewnej. Mat. Sem., Wrocław, październik 1997, AR Wrocław, 45–55.
Rekiel A. 1997. Chów świń w małym gospodarstwie. Multico Ofic. Wyd., Warszawa.
Różycki M. 1995. Prace hodowlane nad doskonaleniem cech użytkowych krajowego pogłowia świń, Przegl. Hod., 2, 1–7.
Różycki M. 1999. Znaczenie linii 990 w programach hybrydyzacji świń w Polsce [w:] Stan i perspektywy produkcji syntetycznej linii świń oraz ich wykorzystanie w krzyżowaniu. Mat. Konf. Nauk., Pawłowice, 2–3 września 1999, Inst. Zoot., Pawłowice, 11–23.
Wyniki oceny trzody chlewnej w 1997 r., 1998. Wyd. CSHZ, Warszawa.
Znaniecki P. 1983. Zarys obrotu, oceny i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego, PWRiL, Warszawa.

Opublikowane
2007-06-30



Mariusz Rudy 
Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. M. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów
Agata Znamirowska 
Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. M. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.