Dynamics of acidity changes and meat quality deviations of PSE and DFD types in the different pork carcass classes

Mariusz Rudy

Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów

Agata Znamirowska

Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów



Abstrakt

The objective of the research presented in this paper was to analyze changes in acidity and determine quality deviations of pork in the E, U, R and O carcass quality classes obtained from baconers in the south-eastern region of Poland. Animals were fed full-portion fodder supplied ad libitum in dry condition from automatic devices. It was found that raw product of carcass classes with lower meatiness will require relatively lower processing outlay, connected with bringing of pork with quality deviations to normal level, compared to raw product with higher pork content in carcass.

Słowa kluczowe:

meat quality, acidity changes, pork carcasses

Bertram H.C., Engelsen S.B., Busk H., Karlsson A.H., Andersen H.J. 2004. Water properties during cooking of pork studied by low – field NMR relaxation, effects of curing and the RNgene.
Meat Sci. 66, 437–446.
Blicharski T., Mróz K., Ostrowski A. 1996. Wpływ stosowania świń rasy pietrain w niektórych układach krzyżowań na jakość mięsa produkowanych tuczników. Przegl. Hod. 8, 20–22.
Borzuta K. 1998. Zalety i mankamenty surowca wieprzowego pochodzącego od tuczników o wysokiej mięsności. Trzod. Chlew. 11, 81–84.
Borzuta K. 1999. Osiągnięcia i porażki wdrażania systemu klasyfikacji tusz wieprzowych EUROP w Polsce. Trzod. Chlew. 6, 66–70.
Borzuta K., Pospiech E. 1999. Analiza korzyści związanych ze wzrostem mięsności tuczników oraz strat spowodowanych pogorszeniem jakści mięsa. Gosp. Mięs. 9, 36–40.
Buczyński J.T., Krupiak S., Dudziak P. 1996. Wyniki krzyżowania loch rasy wbp z knurami rasy pietrain, pietrain ´ pbz i pietrain ´ złotnicka pstra. Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 26, 161–167, Warszawa.
Domański J., Czyżak G. 1991. Związek stanu zdrowotnego tuczników z procesem niektórych przemian endogennych mięsa. Gosp. Mięs. 2, 23–26.
Eckert R., Żak G. 1997. Porównanie użytkowości rzeźnej oraz pH45 i pH24 mięsa tuczników pochodzących po lochach rasy wbp i knurach rasy pbz, pietrain oraz mieszańcach linii 990
i pietrain. [In] Aktualne problemy jakości mięsa wieprzowego. Międzynarodowa Konferencja, Jastrzębiec październik 1997, Inst. Genet. i Hod. Zwierz. PAN, Jastrzębiec.
Koćwin–Podsiadła M. 1997. Wykorzystanie genu HALn w programach krzyżowania towarowego świń. Trzod. Chlew. 1, 17–19.
Koćwin-Podsiadła M., Antosik K. 2001. Rynek mięsa wieprzowego w Polsce i wyzwania w procesie integracji z Unią Europejską. Trzod. Chlew. 5, 46–53.
Koćwin-Podsiadła M., Kurył J. 1990. Jakość mięsa wieprzowego w Polsce. Przegl. Hod. 4/5/6.
Koćwin-Podsiadła M., Kurył J., Krzęcio E., Zybert A., Przybylski W. 2003. The interaction between calpastatin and RYR1 genes for some pork quality traits. Meat Sci. 65, 731–735.
Kortz J., Gardzielewska J., Jakubowska M., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., Wójcik A. 1996. Wpływ płci, masy i stopnia otłuszczenia tusz na jakość mięsa tuczników z ferm wielkostadnych, Zesz. Nauk. Przegl. Hod. 26, 187–197.
Kortz J., Różycka J., Gajewska S. 1968. Methodical aspects of objective colour determination in fresh pork meat. Rocz. Nauk Rol. 90, B-3, 333–334.
Krzęcio E., Kurył J., Koćwin-Podsiadła M., Monin G. 2005. Association of calpastatin (CAST/MspI) polymorphism with meat quality parameters of fatteners and its interaction with RYR1 genotypes. J. Anim. Breed. Genet. 122 (4), 251–258.
Nowak B., Kłosowska D., Blicharski T., Ostrowski A., Komender P. 1995. Zależność między mięsnością tuszy, jakością mięsa oraz budową mikrostrukturalną tkanki mięśniowej śwń.
IGiHZ PAN Jastrzębiec, Mat. Konf. 25–26 maja, sek. B.
Ostrowski A., Blicharski T. 1999. Problemy poprawy jakości tusz wieprzowych. Mięso i Wędliny 3, 46–50.
Pospiech E. 1997. Analiza możliwości przetwarzania mięsa o obniżonej jakości. Gosp. Mięs. 6, 34.
Sobina I., Kondratowicz J. (1999). Różnice w budowie ultrastrukturalnej normalnych mięśni świń oraz z wadami PSE i DFD. Medycyna Wet. 55 (8), 542–545.

Opublikowane
2007-06-30



Mariusz Rudy 
Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów
Agata Znamirowska 
Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora