Ocena jakości technologicznej i konsumpcyjnej mięsa świniodzików
Andrzej Stasiak
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w LublinieMałgorzata Sałyga
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w LublinieMarek Babicz
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w LubliniePiotr Kamyk
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w LublinieJacek Burdzanowski
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w LublinieAbstract
The objective of the conducted tests was to evaluate meat quality of crossing Hampshire and PLW with Wild-Boar and pure breed pigs. The slaughter body mass of fatteners ranged between
99.50 to 101.00 kg. The carcass underwent a culinary carcass partition. To mark quality indicators normalized pork and ham samples were taken from the right half carcasses. Evaluation of meat and
fat quality was carried out based on selected traits characterizing physical properties, that is: pH, wateriness of white meat and the amounts of basic chemical components. The meat quality evaluation
showed the highest pH1 (6.50 – sirloin, 6.70 – ham), lowest wateriness (22.40%, 18.40% respectively) and remission (18.60, 13.50) in Hampshire/boar cross mix. Physical and chemical properties analysis showed, that meat obtained from all experimental fattener groups was characterized by good consumption quality and technological usability.
References
K o ć w i n - P o d s i a d ł a M.: Genetyczne czynniki modyfikujące jakość wieprzowiny. Trz. Chl., 10, 1998.
K o r z e n i o w s k i W., Ż m i j e w s k i T.: Charakterystyka chemiczna mięsa dzików. Gosp. Mięs., 3, 2001.
O l s z e w s k i A.: Pomiar pH jako miernik jakości mięsa i jego przetworów. Gosp. Mięs., 9, 1999.
P o h j a M. S., i N i n i v a a r a F. P.: Die Estimmung der Wasserbindung des Fleisches mittels der Konstandruckmethods. Fleischwirtschaft, 4, 1957.
R ó ż y c z k a J.: Przydatność leukometru do oceny jakości mięsa. Rocz. Inst. Przem. Mięsn., XI, 53, 1974.
W a l k i e w i c z A.: Dziki, świniodziki, dzikoświnie – czy taki agrobiznes w Polsce się rozwinie? Trz. Chl., 8–9, 1996a.
W a l k i e w i c z A.: Mówiąc o mięsności tucznika pamiętajmy, z czego ona wynika. Trz. Chl., 5, 1996b.
W i e l b o E., W a l k i e w i c z A., M a t y k a S.: Wartość dietetyczna tłuszczu „świniodzików” zależnie od anatomicznych miejsc odłożenia. Mat. Z sympozjum „ Aktualne problemy jakości mięsa wieprzowego”, Jastrzębiec 1997.
V i l l e g a s F. J., H e d r i c k H. B., V e u m T. L., M c F a t e K. L., Bailey M. E.: Effect of diet and breed on fatty acid composition of porcine adipose tissue. J. Anim. Sci., 36, 663–668, 1993.
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w Lublinie
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w Lublinie
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w Lublinie
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w Lublinie
Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w Lublinie
License
From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works 4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.