The occurrence of salmonellosis as zoonotic diseases in the area of activities of the State Sanitary-Epidemiological Station in Zamosc

AGNIESZKA KOZAK

Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

MARIA TIETZE

Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

ALEKSANDRA PROĆ

Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13


Abstract

The aim of the study was to characterize the occurrence of salmonellosis in the operation area of the State Sanitary-Epidemiological Station in Zamosc (PSSE) in 2013 and 2014.

The scope of the research included the Zamosc city and county residents. The data came from the archives of the PSSE. All cases were documented. The main etiological agent of the disease was Salmonella enteritidis, which accounted for 88.8% of the total number of cases in 2013 and 87.5% in 2014, respectively. Most cases were reported in the youngest age group of cases (30.8%) in that time interval. It is important to note that in 2013 and 2014 the number of salmonellosis cases showed a downward trend from 18 to 8.

Keywords:

Salmonella, epidemiology, serotype, Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, infection, zakażenie

Boyd E.F., Wang F.S., Whittam T.S., Selander R.K., 1996. Molecular genetic relationships of the salmonellae. Appl. Environ. Microbiol. 62, 804–808.

Brenner F.W., Villar R.G., Angulo F.J., Tauxe R., Swaminathan B., 2000. Salmonella nomenclature. J. Clin. Microbiol. 38, 2465–2467.

Czerwiński E., Białoszewski D., Borowy P., Kumorek A., Białoszewski A. 2008. Epidemiologia, znaczenie kliniczne oraz koszty i profilaktyka upadków u osób starszych. Ortop. Taraumatol. Rehabil. 10 (5), 419–427.

Dziubek Z., 2005. Choroby zakaźnie i pasożytnicze. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.

GIS, 2011, 2012, 2013. Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce w 2010 roku. GIS, NIZP–PZH, Warszawa.

GIS, 2014. Zachorowania na wybrane choroby zakaźne w Polsce od 1 stycznia do 31 grudnia 2013 roku oraz w porównywalnym okresie. GIS, NIZP–PZH, Warszawa.

GIS, 2014–2015. Stan sanitarny kraju w 2014–2015 roku. Główny Inspektorat Sanitarny, www.gis.gov.pl [access 10.02.2016].

Gómez-Duarte O.G., Bai J., Newell E., 2009. Detection of Escherichia coli, Salmonella spp., Shigella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio cholerae, and Campylobacter spp. enteropathogens by 3-reaction multiplex polymerase chain reaction. Diagn. Microbiol. Infect. Dis. 63, 1–9.

Hoszowski A., Wasyl D., 2000. Taksonomia i nomenklatura rodzaju Salmonella. Med. Weter. 56 (2), 75–78.

Kępińska M., 2006. Analiza epidemiologiczna zatruć pokarmowych w Polsce w porównaniu z danymi Unii Europejskiej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 2 (47), Supl., 382–388.

Kłapeć T., Stroczyńska-Sikorska M., 2011. Salmonellozy jako wciąż aktualne zagrożenie środowiskowe dla ludzi i zwierząt. Environ. Med. 14 (1). 79–84.

Mąka Ł., Ścieżyńska H., Grochowska A., Pawłowska K., Windyga B., Karłowski K., 2010. Wrażliwość pałeczek Salmonella wyizolowanych z żywności z terenu Polski na wybrane chemioterapeutyki. Bromat. Chem. Toksykol. 43 (3), 260–265.

Osek J., Wieczorek K., 2010. Choroby odzwierzęce i ich czynniki etiologiczne w raporcie Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności za 2008 rok. Życie Wet. 85 (4), 315–324.

Paul M., 2013. Dur brzuszny niedocenianym zagrożeniem zdrowotnym dla Polaków podróżujących do krajów strefy tropikalnej. Probl. Hig. Epidemiol. 94 (4), 701–709.

Sadkowska-Todys M., Czarkowski M.P., 2011. Salmonellozy w Polsce w 2009 roku. Prz. Epidemiol. 65, 243–250.

Sadkowska-Todys M., Czarkowski M.P., 2015. Salmonellozy w Polsce w 2013 roku. Prz. Epidemiol. 69, 889–891.

Sanchez-Vargas F.M., Abu-El-Haija M.A., Gomez-Durate O.G., 2011. Salmonella infections: An update on epidemiology, management and prevention. Trav. Med. Infect. 63, 229–235.

Staszewska-Kwak A., Kozłowicz M., Kusz E., Woś H., 2004. Zakażenia pałeczkami Salmonella u dzieci w wieku do 36 miesięcy. Aspekty kliniczne i epidemiologiczne. Wiad. Lek. 57, 3–4.

Ścieżyńska H., Maćkiw E., Mąka Ł., Pawłowska K., 2012. Nowe zagrożenia mikrobiologiczne w żywności. Rocz. PZH 63 (4), 397–402.

Tietze M., Trawińska B., Gągoł M., 2007. Występowanie pałeczek Salmonella u ludzi na terenie Lublina. Med. Weter. 63 (7), 819–822.

Toporowska-Kowalska E., Kostrzewska M., Biernacka E., Plocek A., Wąsowska-Królikowska K., 2007. Zakażenie pałeczkami Salmonella u dzieci– doświadczenia własne. Prz. Gastroenterol. 2 (1), 17–21.

Published
2017-06-24



AGNIESZKA KOZAK 
Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
MARIA TIETZE 
Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
ALEKSANDRA PROĆ 
Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2