Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 79 No. 4 (2024)

Articles

Profitability of growing field beans Vicia faba var. minor L. for seeds depending on the application of symbiotic bacteria

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2024.5443
Submitted: October 16, 2024
Published: 18.03.2025

Abstract

The profitability of faba bean cultivation in Poland depends on many factors. The aim of the conducted research was to determine the effect of applying two preparations containing bacteria that fix atmospheric nitrogen on the profitability of faba bean seed production. The profitability analysis was carried out based on the results of research from the experiment conducted in 2022–2023 in the fields of the Scientific and Didactic Station in Swojczyce belonging to the University of Environmental and Life Sciences in Wrocław. The size of the obtained seed yield from 1 ha, the selling price of seeds and the level of financial support for the cultivation of legumes for seeds were considered the main determinants conditioning the profitability of faba bean production in Poland. The application of symbiotic bacteria in faba bean cultivation technology can contribute to a significant increase in seed yields, which, however, does not guarantee satisfactory financial results for its producers. Currently, in order to obtain income from faba bean cultivation together with subsidies for the production of legumes for seeds, it is necessary to obtain seed yields at
a level exceeding 3.5 tons per hectare.

References

  1. Adamczewski K., Matysiak K., 2011. Klucz do określania faz rozwojowych roślin jedno- i dwuli-ściennych w skali BBCH. Instytut Ochrony Roślin – PIB, Poznań, 56–58.
  2. Augustyńska I., Bębenista A., 2020. Opłacalność uprawy łubinu słodkiego i grochu pastewnego na tle wybranych zbóż ozimych. Zag. Ekon. Rol./ Probl. Agric. Econ. 2(363), 109–129. https://doi.org/10.30858/zer/121484
  3. Bartkowiak A., 1978. Analiza wariancji dla układów ortogonalnych. Program AWA. W: Opis mery-toryczny programów statystycznych opracowanych w Instytucie Informatyki Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 43–60.
  4. Bojarszczuk J., Księżak J., 2018. Stan obecny i perspektywy uprawy roślin strączkowych w Polsce. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz. 20(5), 15–20. https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.6674
  5. CGFP, 2024. Dostępne na: http://www.cgfp.pl/uslugi-rolnicze/ [dostęp: 15.10.2024]
  6. Chmielewski A., 2008. Rachunkowość w rolnictwie – wybrane zagadnienia wymogów ewidencyj-nych. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej. Warsz., Ekon. Organ. Gospod. Żywn. 66, 203–212. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2008.66.60
  7. Czerwińska-Kayzer D., 2015. Wpływ dopłat na dochodowość uprawy roślin strączkowych. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz. 17(3), 72–78.
  8. Czerwińska-Kayzer, D., Florek J., 2012a. Dochodowość uprawy wybranych roślin strączkowych
  9. a ryzyko dochodowe i produkcyjne. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej., Probl. Rol. Świat. 12(4), 25–36. https://doi.org/10.22630/PRS.2012.12.4.53
  10. Czerwińska-Kayzer D., Florek J., 2012b. Opłacalność wybranych upraw roślin strączkowych. Fragm. Agron. 29(4), 36–44.
  11. Elandt R., 1964. Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego. PWN, Warszawa.
  12. Eurostat, 2023. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/APRO_CPSH1__custom_13295106/default/table?lang=en [dostęp: 15.10.2024]
  13. Florek J., 2017. Możliwości wykorzystania roślin strączkowych do produkcji pasz w Polsce. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz. 19(4), 40–45. https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.5162
  14. Florek J., Czerwińska-Kayzer D., 2018. Korzyści biologiczne z uprawy roślin strączkowych
  15. w planowaniu rolniczej produkcji roślinnej. Optimum Econ. Stud. 4(94), 62–71. https://doi.org/
  16. 10.15290/oes.2018.04.94.06
  17. Florek J., Czerwińska-Kayzer D., Jerzak M.A., 2012. Aktualny stan i wykorzystanie produkcji upraw roślin strączkowych. Fragm. Agron. 29(4), 45–55.
  18. https://podr.pl/wp-content/uploads/2022/08/Kalkulacje-rolnicze_2022.pdf
  19. https://podr.pl/wp-content/uploads/2023/05/Bobik.pdf
  20. Jarecki W., Bobrecka-Jamro D., 2015. Reakcja roślin bobiku na dawkę startową azotu oraz dokar-mianie dolistne. Fragm. Agron. 32(3), 44–53.
  21. Jerzak M.A., Czerwińska-Kayzer D., Florek J., Śmiglak-Krajewska M., 2012. Determinanty pro-dukcji roślin strączkowych jako alternatywnego źródła białka – w ramach nowego obszaru poli-tyki rolnej w Polsce. Rocz. Nauk Rol., ser. G 99(1), 113–120.
  22. Jerzak M.A., Mikulski W., 2017. Znaczenie dopłat do produkcji roślin strączkowych w odbudowie rynku rodzimych surowców białkowych pochodzenia roślinnego w Polsce. Zag. Ekon. Rol. 2(351), 152–163. https://doi.org/10.30858/zer/83026
  23. Kezeya Sepngang B., Muel F., Smadja T., Stauss W., Stute I., Simmen M., Mergenthaler M., 2020. Report on legume markets in the EU. Deliverable D3.1 of the EU project LegValue.
  24. Kopeć B., 1983. Metodyka badań ekonomicznych w gospodarstwach rolnych. Wybrane zagadnie-nia. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław.
  25. Kopiński J., Matyka M., 2012. Regionalne zróżnicowanie produkcji i opłacalności upraw roślin strączkowych pastewnych na nasiona w Polsce. Pol. J. Agron. 10, 9–15.
  26. Majchrzycki D., Pepliński B., Baum R., 2002. Opłacalność uprawy roślin strączkowych jako alter-natywnego źródła białka paszowego. Rocz. AR Pozn. 343, Ekon. 1, 129–136.
  27. Martyniuk S., 2019. Biologiczne wiązanie N2, bakterie symbiotyczne roślin bobowatych w glebach Polski i oszacowywanie ich liczebności. Pol. J. Agron. 38, 52−65. https://doi.org/10.26114/pja.iung.390.2019.38.07
  28. Rawal V., Navarro D.K., 2019. The global economy of Pulses. FAO, Rome, ss. 190.
  29. Oleksiak T., Bronisz D., 2021. Stan i perspektywy produkcji nasiennej roślin bobowatych grubona-siennych w Polsce. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 296, 43–52. https://doi.org/10.37317/biul-2021-0012
  30. Skarżyńska A., 2017. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2015 roku – wyniki badań w systemie Agrokoszty. Zag. Ekon. Rol. 2(351), 178–203. https://doi.org/10.5604/00441600.1240801
  31. Strażyński P., Mrówczyński M., (red.), 2016. Metodyka integrowanej ochrony i produkcji bobiku. Instytut Ochrony Roślin – PIB, Poznań.
  32. Śmiglak-Krajewska M., Łąkowski H.S., 2013. Czynniki wpływające na rozwój produkcji roślin strączkowych w wielkoobszarowych przedsiębiorstwach rolnych. Zagad. Doradztwa Rol. 2, 90–97.
  33. Torres Vera R., Bernabé G., Antonio J., Carmona Á., Francisco J., Martínez Ruiz J., Fernández M.F., 2024. Application and effectiveness of Methylobacterium symbioticum as a biological in-oculant in maize and strawberry crops. Folia Microbiol. 69, 121–131. https://doi.org/10.1007/s12223-023-01078-4

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.