Analiza składu olejku eterycznego oraz ekstraktów otrzymanych z ziela krwiściągu mniejszego (Sanguisorba minor Scop.) metodą GC/MS

ALICJA WIETESKA

Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

ANETA WESOŁOWSKA

Instytut Chemii i Podstaw Ochrony Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

DOROTA JADCZAK

Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin



Abstrakt

Celem badań prowadzonych w 2010 r. na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie (północno-zachodnia Polska) było określenie składu olejku eterycznego, ekstraktu heksanowego i etanolowego otrzymanych z ziela krwiściągu mniejszego (Sanguisorba minor Scop.) metodą GC/MS. Materiał badawczy stanowiło ziele zebrane z roślin dwuletnich. Głównymi związkami, jakie zidentyfikowano, były: nerol, geraniol i fitol (w olejku eterycznym), 13-metylohentriakontan, kwas palmitynowy, fitol, ester metylowy kwasu linolenowego i witamina E (w ekstrakcie etanolowym) oraz 11-metylohentriakontan, 11-decyloheneikozan, tritriakontan, 3-metylotritriakontan i γ-sitosterol (w ekstrakcie heksanowym).

Słowa kluczowe:

krwiściąg mniejszy (Sanguisorba minor Scop.), analiza GC/MS, olejek eteryczny, ekstrakt heksanowy i etanolowy

Adams R.P., 2007. Identification of essential oil components by gas chromatography/mass spectrometry. Wyd. 4, Allured Publishing Corporation, USA.

Ayoub N.A., 2003. Unique phenolic carboxylic acids from Sanguisorba minor. Phytochemistry 63, 433–436.

Bremness L., 1998. Wielka księga ziół. Wiedza i śycie, Warszawa, 116.

Calabrese V., Scapagnini G., Colombrita C., Ravagna A., Pennisi G., Stella G., Galli F., Butterfield D.A., 2003. Redox regulation of heat shock protein expression in aging and neurodegenerative disorders associated with oxidative stress: a nutritional approach. Amino Acids 25, 437–444.

Dreyer E.M., 2008. Zioła oraz ich trujące sobowtóry. KDC, Warszawa, 54.

Esmaeili A., Masoudi S., Masnabadi N., Rustaiyan A., 2010. Chemical Constituents of the Essential oil of Sanguisorba minor Scop. Leaves, from Iran. J. Med. Plant 9 (35), 67–70.

Ferreira A., Proença C., Serralheiro M.L.M., Araújo M.E.M., 2006. The in vitro screening for acetylcholinesterase inhibition and antioxidant activity of medicinal plants from Portugal. J. Ethnopharmacol. 108, 31–37.

Gibson G.E., Huang H.-M., 2005. Oxidative stress in Alzheimer’s disease. Neurobiol. Aging 26, 575–578.

Grau J., Jung R., Münker B., 1996. Zioła i owoce leśne. GeoCenter, Warszawa, 94–95.

Heinrich, M., Teoh H.L., 2004. Galanthamine from snowdrop-the development of a modern drug against Alzheimer’s disease from local Caucasian knowledge. J. Ethnopharmacol. 92, 147–162.

Ingkaninan K., Temkitthawon P., Chuenchon K., Yuyaem T., Thongnoi W., 2003. Screening for acetylcholinesterase inhibitory activity in plants used in Thai traditional rejuvenating and neurotonic remedies. J. Ethnopharmacol. 89, 261–264.

Jadczak D., Grzeszczuk M., 2008. Krwiściąg. Panacea 4, 11–13.

Karpowiczowa L. (red.), 1973. Słownik nazw roślin obcego pochodzenia łacińsko-polski i polsko- łaciński. Wydaw. Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.

Knapp M.J., Knopman D.S., Solomon P.R., Pendlebury W.W., Davis C.S., Gracon S.I., 1994. A 30-week randomized controlled trial of high-dose tacrine in patients with Alzheimer’s disease. The Tacrine study group. J. Amer. Med. Assoc. 271, 985–991.

McVicar J., 2006. Księga ziół. Solis, Warszawa, 84, 90, 237.

Mirgos M., Przybyszewska E., Capecka E., Angielczyk M., Przybył J., Bączek K., Węglarz Z., 2012. Intraspecific variability of great burnet (Sanguisorba officinalis L.) in respect of sterols content. Herba Pol. 58 (3), 16–23.

Nowiński M., 1983. Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa, 93–94.

Perry N.S.L., Houghton P.J., Theobald A., Jenner P., Perry E.K., 2000. In-vitro inhibition of human erythrocyte acetylcholinesterase by Salvia lavandulae folia essential oil and constituent terpenes. J. Pharm. Pharmacol. 52, 895–902.

Podgórska B., Podgórski A., 2004. Polski zielnik kulinarny. Kurpisz, Poznań, 109–110.

Senderski M.E., 2007. Prawie wszystko o ziołach. M.E. Sanderski, Podkowa Leśna, 371–372.

Strzelecka H., Kowalski J., 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Wydaw. Nauk. PWN, Warszawa, 259–260.

Śledź M., Witrowa-Rajchert D., 2012. Składniki biologicznie czynne w suszonych ziołach – czy ciągle aktywne? Kosmos 61 (2), 319–329.

Tildesley N.T.J., Kennedy D.O., Perry E.K., Ballard C.G., Savelev S., Wesnes K.A., Scholey A.B., 2003. Salvia lavandulae folia (Spanish sage) enhances memory in healthy young volunteers. Pharmacol. Biochem. Behav. 75, 669–674.

Zheng W., Wang S.Y., 2001. Antioxidant Activity and Phenolic Compounds in Selected Herbs. J. Agric. Food Chem. 49 (11), 5165–5170.
Pobierz

Opublikowane
2013-06-17



ALICJA WIETESKA 
Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
ANETA WESOŁOWSKA 
Instytut Chemii i Podstaw Ochrony Środowiska, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
DOROTA JADCZAK 
Katedra Ogrodnictwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie ul. J. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin



Licencja

Przesyłając artykuł do publikacji, autor oświadcza, że posiada pełnię autorskich praw majątkowych oraz osobistych do utworu, a jego opublikowanie nie naruszy praw osób trzecich. Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób. 

Przesłanie przez autora artykułu do publikacji w czasopiśmie „Annales Horticulturae” traktowane będzie jako udzielenie licencji do eksploatacji praw autorskich do artykułu na zasadach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) 


Inne teksty tego samego autora