CHARAKTERYSTYKI RELAKSACJI NAPRĘŻEŃ ZIARNA PSZENICY O ZRÓŻNICOWANEJ WILGOTNOŚCI

Grzegorz Łysiak

Katedra Eksploatacji Maszyn Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Jawad AL Aridhee





Abstrakt

Celem pracy była ocena wpływu wilgotności ziarna pszenicy na charakter krzywych relaksacji uzyskanych w teście osiowego ściskania. Do badań użyto ziarna polskiej pszenicy zwyczajnej odmiany ‘Emika’ o wilgotności od 8 do 22%. Pomiary zrealizowano na maszynie wytrzymałościowej Zwick Z020. Pojedyncze ziarna pszenicy obciążano pomiędzy dwiema płaskimi płytami do stałej wartości siły 50 N. Czas relaksacji wynosił 300 s. Wyznaczono wartości parametru Y(t) w przyjętym czasie relaksacji. Określono również parametry k1 i k2 dla modelu przedstawionego przez Pelega i Normanda. Wraz ze wzrostem wilgotności ziarna zwiększały się praca zgniatania (od ok. 5 do 25 mJ) i wartość odkształceń ziarna (od 0,2 do 1.0 mm). Przyrost udziału wody w ziarnie powodował spadek zarówno średniej wartości siły po pięciominutowym czasie relaksacji, jak i wartości parametru relaksacji Y(t).Wartości te dla wilgotności 22% były ponad dwukrotnie niższe niż ustalone na poziomie 8%. Stałe k1 i k2 spadały od 3,5 do 1,5 i od 53 do 13, odpowiednio. Wpływ wilgotności ziarna na analizowane parametry opisano w postaci równań regresji

Słowa kluczowe:

pszenica, wilgotność, relaksacja, charakterystyki reologiczne

Bargale, P.C., Irudayaraj, J., Marquis, B. (1995). Studies on rheological behaviour of canola and wheat. J. Agric. Eng. Res., 61, 267–274.

Bhattacharya, S., Narasimha, H.V., Bhattacharya, S. (2006). Rheology of corn dough with gum arabic: Stress relaxation and two-cycle compression testing and their relationship with sensory attributes. J. Food Eng., 74(1), 89–95.

Brujić, J., Johnson, D., Makse, H.A., Sindt, O. (2005). Granular dynamics in compaction and stress relaxation. Phys. Rev. Lett., 95, 128001.

Cespi, M., Bonacucina, G., Misici-Falzi, M., Golzi, R., Boltri, L., Palmieri, G.F. (2007). Stress relaxation test for the characterization of the viscoelasticity of pellets. Eur. J. Pharm. Biopharm., 67(2), 476–484.

Figueroa, J.D.C., Manuel, C.I., Hernández-Estrada, Z.J., Ramírez-Wong, B. (2012). Stress relaxa-tion of wheat kernels and their relationship with milling, rheological, and bread making quality of wheat. Cer. Chem., 89(4), 211–216.

Hernández, Z.J.E., Figueroa, J.D.C., Rayas-Duarte, P., Martínez-Flores, H.E., Arámbula, G.V., Luna, G.B., Peña, R.J. (2012). Influence of high and low molecular weight glutenins on stress relaxation of wheat kernels and the relation to sedimentation and rheological properties. J. Cereal Sci., 55(3), 344–350.

Karim, A.A., Norziah, M.H., Seow, C.C. (2000). Methods for the study of starch retrogradation. Food Chem., 71, 9–36.

Khazaei, J., Mann, D. (2004). Effects of temperature and loading characterictics on mechanical and stress-relaxation behavior of sea buckthorn berries. Part 3. Relaxation behavior. Agricult. Engin. Internat.: the CIGR J. Sci. Res. Develop., VI.

Lewicki, P. (2004). Water as the determinant of food engineering properties. A review. J. Food Eng., 61(4), 483–495.

Lewicki, P., Jakubczyk, E. (2004). Effect of hot air temperature on mechanical properties of dried apples. J. Food Eng., 64(3), 307–314.

Lewicki, P., Spiess, W.E.L. (1995). Rheological properties of raisins: Part I. Compression test. J. Food Eng., 24(3), 321–338.

Lewicki, P., Wolf, W. (1995). Rheological properties of raisins: Part II. Effect of water activity. J. Food Eng., 26(1), 29–43.

Lewicki, P., Łukaszuk, A. (2000). Effect of osmotic dewatering on rheological properties of apple subjectedto convective drying. J. Food Eng., 45(3), 119–126.

Steffe, J.F. (1996). Rheological methods in food process engineering, 2nded. Freeman Press, East Lansing, MI, USA.

Telis-Romero, J., Gabas, A.L., Sobral, P.J.A. (2004). Osmo-convective drying of mango cubes in fluidizedbed and tray dryer. Drying 2004, Proceedings of the 14th International Drying Sympo-sium São Paulo, Brazil, C, 1868–1875.


Opublikowane
2020-06-22



Grzegorz Łysiak 
Katedra Eksploatacji Maszyn Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Jawad AL Aridhee 



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora