Wpływ różnych sposobów przygotowania ziarna pszenicy do przemiału na wilgotność mąki
Mariusz Kania
Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieDariusz Andrejko
Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieAbstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań zmiany wilgotności mąki uzyskanej z ziarna pszenicy poddanego różnym sposobom obróbki przed przemiałem. Przebadano 3 odmiany pszenicy jarej. Ziarno o różnej wilgotności początkowej nawilżano w różnych warunkach ciśnienia, a następnie poddawano działaniu promieni podczerwonych przez 90 i 150 s. Przygotowane w ten sposób ziarno poddano przemiałowi, a następnie oznaczono wilgotność uzyskanej mąki. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że z ziarna poddanego nawilżaniu w ciśnieniu niższym od atmosferycznego uzyskano mąkę o wyższej wilgotności, przy takim samym czasie ogrzewania promieniami podczerwonymi.
Słowa kluczowe:
przemiał, pszenica, wilgotnośćBibliografia
Andrejko D., 2004. Zmiany właściwości fizycznych nasion soi pod wpływem promieniowania podczerwonego. Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 288.
Jurga R., 1997. Przetwórstwo zbóż, część 1. WSIP.
Polska Norma PN-86/A-74011. Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i przetwory zbożowe. Oznaczenie wilgotności.
Rydzak L., 2005. Zmiany wybranych właściwości fizycznych nasion grochu i fasoli po procesie nawilżania w warunkach podciśnienia. Inż. Roln., 11 (71), 431–440.
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.