Zmiana zawartości białka surowego i tłuszczu w okrywie nasiennej bobu podczas kiełkowania

Bożena Gładyszewska

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań zmienności zawartości białka i tłuszczu w okrywach nasion bobu odmiany Hangdown Biały SNF, w trakcie procesu kiełkowania przebiegającego w temperaturze 20ºC ± 1ºC. Pierwsze próbki do analizy pobrano następnego dnia od chwili rozpoczęcia eksperymentu, następne pobierano co 24 h przez 5 kolejnych dni. Badania wykazały zwiększenie zawartości tłuszczu (0,94 g/100 g s.m.–1,35 g/100 g s.m.) wraz ze wzrostem intensywności kiełkowania w okrywach w całym przedziale czasowym i obniżenie zawartości białka w okrywach (4,37 g/100 g s.m. – 3,88 g/100 g s.m.) wraz z pojawianiem się coraz większej liczby kiełków. Badania zakończono po 144 h, gdy większość nasion zakończyła już kiełkowanie. W tym czasie zauważono największy spadek zawartości białka (4,39 g/100 g s.m. – 3,88 g/100 g s.m.).

Słowa kluczowe:

okrywa, nasiona bobu, kiełkowanie, białko, tłuszcz

Bewley J.D., 1997. Seed germination and dormancy. Plant Cell. 9, 1055–1066.

Bewley J.D., Black M., 1982. Physiology and biochemistry of seed in relation to germination. Vol. 1, 2. Springer Verlag, Berlin, Heidelberg – New York.

Cone W.J., 1982. The Escape From Photocontrol of Seed Germination of Arabidopsis Thaliana. Arabid. Inf. Serv., (19), 35.

Gładyszewska B., 2007. Metoda badania wybranych mechanicznych właściwości cienkowarstwowych materiałów biologicznych. Rozpr. Nauk. Akademii Rolniczej w Lublinie, 325, 87.

Gunn C.R., Singh H., Johri B.M., Bhatnagar S.P., Fahn A., Werker E., Berlyn G.P., Pollock B.M., Roos E.E., ed. Kozłowski, 1972. Seed biology. Vol. I. Importance, development, and germination. London.

Grzesiuk S., Kulka K., 1981. Fizjologia i biochemia nasion. Wyd. PWRiL, Warszawa.

Harper Ch.R., Jacobson T.A., 2002. Tłuszcze życia. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca. JAMA-PL, 4, 149–156.

Kopcewicz J., Lewak S., Gabryś H., 2002. Fizjologia roślin. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.

Pieper G., Eggebrecht H., 1952. Das Saatgut, Wyd. II, Berlin.

Polska Norma PN-96/R-65950. Materiał siewny. Metody badania nasion.

Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., 1991.Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.

Pobierz

Opublikowane
2022-04-15



Bożena Gładyszewska 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora