Zastosowanie metody "brokatowej" w badaniu właściwości mechanicznych okryw nasiennych mrożonego bobu (Vicia faba)

Bożena Gładyszewska

Akademia Rolnicza w Lublinie


Abstrakt

W pracy zaprezentowano metodą „brokatową” badania właciwości mechanicznych materiałów roślinnych. Określono moduł Younga oraz współczynnik Poissona dla okryw nasiennych bobu mroonego. Mikroskopowy obraz losowo osadzonych na powierzchni próbki znaczników przekazywany był do pamięci komputera, co umożliwiało przeprowadzenie analizy zmian nastpujących podczas rozciągania próbki. Metoda ta charakteryzuje się dużą dokładnością pomiaru i może być stosowana także do badania materiałów o dużej wilgotności. Bardzo istotną zaletą proponowanej metody jest jej nieczułość na efekty brzegowe, występujące w pobliu zacisków próbki. Porównano wyniki uzyskane dla bobu mrożonego, świeżego i suszonego. Stwierdzono, że wartości modułu Younga oraz współczynnika Poissona bobu mrożonego są bardzo zbliżone do wartości tych parametrów określonych dla bobu świeżego.

Słowa kluczowe:

bób, moduł Younga, współczynnik Poissona

Arnold P.C., Moshenin N.N., 1971. Proposed techniques for axial compression tests on intact agricultural products of convex shape. Transaction of the ASAE 14, 78–84.

Boruszak A., Sygulski R., Wrzesniowski K., 1984. Wytrzymałość materiałów, doświadczalne metody badań. PWN, Warszawa-Poznań.

Gładyszewska B., Chocyk D., 2004. Application of numerical Fourier transform for determining a deformation tensor of studied seed covers. Optica Applicata 34, 1, 133–143.

Chen P., Frifley R.B., 1972. An analitical metod of determining viscoelastic constans of agricultural materials. Transaction of the ASAE 15, 1103–1106.

Dobrzański B. jr., 1998. Mechanizmy powstawania uszkodzeń nasion roślin strączkowych. Acta Agrophysica 13, Instytut Agrofizyki PAN w Lublinie.

Sherif S.M., Segerlind I.J., Frame J.S., 1994. An equation for the modulus elasticity of the radially compressed cylinder. Transaction of the ASAE, 782–785.

Stanley D.W., Wu X., Plhak L.C., 1989. Seed coat effects in cooked reconstituted bean texture. J. Texture Stud. 20, 419–429.

Pobierz

Opublikowane
2006-06-30



Bożena Gładyszewska 
Akademia Rolnicza w Lublinie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora