Wpływ promieniowania mikrofalowego na ciemnienie miąższu bulw ziemniaka

Tomasz Jakubowski

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Paulina Wrona

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie


Abstrakt

Celem pracy było określenie wpływu mikrofal na ciemnienie surowego miąższu bulw ziemniaka. Badaniami objęto 6 bardzo wczesnych odmian ziemniaka (Arielle, Denar, Felka Bona, Lord, Rosara i Velox), które przechowywano przez okres 7 miesięcy. Do napromieniania bulw ziemniaka wykorzystano generator wytwarzający mikrofale o częstotliwości 2,45 GHz. Ocenę stopnia ciemnienia miąższu wykonano według 9-stopniowej skali duńskiej. Uzyskane wyniki badań nie potwierdzają tego, że mikrofale istotnie wpływały na proces ciemnienia surowego miąższu bulw ziemniaka.

Słowa kluczowe:

ziemniak, bulwa, ciemnienie, mikrofale

Amrein T., Bachmann S., Noti A., Bidermann M., Barbosa M., Biedermann-Brems S., 2003. Potential of acrylamide formation, sugars, free asparagine in potatoes. J. Agric. Food Chem., 51, 5556–5560.

Avila I., Silva C., 1999. Modelling kinetics of thermal degradation of colour in peach puree. J. Food Eng. 39, 161–166.

Dvurechenskaya N., Zieliński R., Kubal S., 2010. Application of free-space transmission technique for shielding effectiveness measurement of special materials at 2,5–5 GHz, 5th International Conference on Broadband and Biomedical Communications, 15–17.

Feng H., Tang J., 1998. Microwave finish drying of diced apples in a spouted bed. J. Food Sci., 63, 679–683.

Gabriel W., 1974. Ziemniak. PWRiL, Warszawa, 264–265.

Ibarz A., Pagan J., Garza S., 1999 Kinetic models for colour changes in pear puree during heating at relatively high temperatures. J. Food Eng. 39, 415–422.

Jakubowski T., 2008. Wpływ napromieniowania mikrofalowego na wybrane wskaźniki oceny przechowalniczej bulw ziemniaka. Acta Agrophysica 162 (12(2)), 357–366.

Jakubowski T., 2009. Wpływ napromieniowania mikrofalami bulw ziemniaka na zawartość niektórych związków biochemicznych i suchej masy. Inżynieria Roln. 1(110), 123–129.

Kidmose U., Hansen M., 1999. The influence of postharvest storage, temperature and duration on quality of cooked broccoli florets. J. Food Quality 22, 135–146.

Knowles N., Diskill J., Knowles L., 2009. Sweetening response of potato tubers of different maturity to conventional and nonconventional storage temperature regime. Postharvest Biol. Technol., 52, 49–61.

Lisińska G., 2006. Wartość technologiczna i konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 511, 81–94.

Lombardo S., Pandino G., Mauromicale G., 2012. Nutritional and sensory characteristics of early potato cultivars under organic and conventional cultivation systems. Food Chemistry 133(4), 1249–1254.

Marks N., 2005a. Wpływ impulsowego pola elektrycznego na straty przechowalnicze bulw ziemniaka. Inżynieria Roln. 10 (70), 303–309.

Marks N., 2005b. Wpływ zmiennego pola magnetycznego na straty przechowalnicze bulw ziemniaka. Inżynieria Roln. 10(70), 295–302.

Maskan M., 2000. Microwave/air and microwave finish drying of banana. J. Food Eng. 44, 71–78.

Maskan M., 2001. Kinetics of colour change of kiwifruits during hot air and microwave drying. J. Food Eng. 48, 169–175.

Mastrocola D., Lerici C., 1991. Colorimetric measurements of enzymatic and non-enzymatic browning in apple purees. Int. J. Food Sci.(3), 219–229.

Mesquita V., Queiroz C., 2013. Enzymatic Browning. Biochemistry of Foods, 387–418.

Murnice I., Karklina D., Galoburda R., Santare D., Skrabule I., Costa H., 2011. Nutritional composition of freshly harvested and stored Latvian potato varieties depending on traditional cooking methods. J. Food Compos. Analysis, 24, 699–710.

Nouriana F., Ramaswamya H., Kushalappab A., 2003. Kinetics of quality change associated with potatoes stored at different temperatures. Food Sci. Technol. 36(1), 49–65.

Nowacki W., 2009. Charakterystyka krajowego rejestru odmian ziemniaka. Wyd. IHAR Jadwisin, 29.

Pająk P., Fortuna T., 2010. Ocena właściwości fizykochemicznych i jakości sensorycznej wybranych żeli z owocami. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2(69), 85–94.

PN-ISO 4121:1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.

Partington J., Bolwell G., 1996. Purification of polyphenol oxidase free of the storage protein patatin from potato tuber. Phytochemistry 42(6), 1499–1502.

Roztropowicz S., 1999. Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Wyd. IHAR Jadwisin, 5–50.

Sawicka B., 2002. Syntetyczne regulatory wzrostu Mival i Moddus 250 ME w uprawie ziemniaka – wpływ regulatorów wzrostu na ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych. Biul. IHAR 223/224, 301–313.

Sawicka B., Diallo A.S., 1997. Ciemnienie miąższu bulw surowych ziemniaka w warunkach stosowania herbicydu Sencor 70 WP. Biul. IHAR 203, 187–197.

Styszko L., Ohanowicz T., 1998. Relacje pomiędzy ciemnieniem miąższu bulw surowych i gotowanych a odpornością odmian ziemniaka na niektóre patogeny. Prog. Plant Protect./Post. Ochr. Roślin 38(2), 515–517.

Tajner-Czopek K., Kita A., Lisińska G., 2008. Zawartość akrylamidu we frytkach w zależności od temperatury i czasu smażenia. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 530, 371–379.

Thompson A., Love S., Sowokinos J., Thornton M., Shock C., 2008. Review of the sugar end disorder in potato (Solanum tuberosum L.). Am. J. Pot. Res., 85, 375–386.

Tomaszewska M., Neryng A., 2007. Wpływ środowiska obróbki cieplnej oraz warunków przechowywania na barwę gotowych produktów ziemniaczanych przygotowanych według technologii gwałtownego schładzania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3(52), 173–183.

Urbanowicz J., 2010. Fitotoksyczna reakcja pięciu odmian ziemniaka na powschodowe stosowanie metrybuzyny – wpływ na wybrane cechy jakości bulw. Biuletyn IHAR 257/258, 197–205.

Wachowicz E., 2007. Problemy modelowania procesów w przechowalni ziemniaków. Inżynieria Roln. 9(97), 261–268.

Wszelaczyńska E., 2004. Wpływ nawożenia magnezem na zawartość kwasów organicznych i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka odmiany Mila. Acta Sci. Pol., Agricultura 3(1), 2004, 175–186.

Zapotoczny P., Zielińska M., 2005. Rozważania nad metodyką instrumentalnego pomiaru barwy marchwi. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1(42), 121–132.

Zgórska K., Grudzińska M., 2010. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego. Ziemniak Polski 3, 1–3.

Zgórska K., Grudzińska M., 2012. Zmiany wybranych cech jakości bulw ziemniaka w czasie przechowywania. Acta Agrophysica, 19(1), 203–214.

Zgórska K., Czerko Z., Grudzińska M., 2006. Wpływ warunków przechowywania na niektóre cechy kulinarne i technologiczne bulw wybranych odmian ziemniaka. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 511, 567–578.

Zgórska K., Sowa-Niedziałkowska G., 2005. Wpływ czynnika termicznego i odmianowego na zmiany jakościowe zachodzące w bulwach ziemniaka w czasie ich długotrwałego przechowywania. Pamiętnik Puławski, 139, 327–336.

Pobierz

Opublikowane
2022-04-29



Tomasz Jakubowski 
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Paulina Wrona 
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora