Wpływ promieniowania mikrofalowego na proces kiełkowania przechowywanych bulw ziemniaka

Tomasz Jakubowski

University of Agriculture in Krakow


Abstrakt

Celem pracy było zbadanie wpływu promieniowania mikrofalowego na liczbę i masę pędów pojawiających się na bulwach ziemniaka w czasie przechowywania. Badania obejmowały trzy wczesne odmiany ziemniaka (Felka Bona, Velox i Rosara), których bulwy poddano emisji mikrofal o częstotliwości 2,45 GHz w czasie 10, 20 i 60 s. Wyniki eksperymentu wskazują, że promieniowanie mikrofalowe znacząco modyfikuje proces kiełkowania przechowywanych bulw ziemniaka.

Słowa kluczowe:

ziemniak, mikrofale, przechowywanie, kiełkowanie

Belajew I.Y., Kravchenko V.G., 1994. Resonance effect of low-intensity millimeter waves on the chromation conformational state of rat thymocytes. Z. Naturforsch, 49, 352–358.

Carbonell M., Martinez E., Amaya J., 2000. Stimulation of germination in rice (Oryza Sativa L.) by a static magnetic field. Electro- and Magnetobiol. 19 (1), 121–128.

Czarczyński W., 2003. Podstawy techniki mikrofalowej. OWPW. Wrocław, 22–23.

Czerko Z., 2010. Sposoby zapobiegania kiełkowaniu ziemniaków przechowywanych w wyższych temperaturach (7–9°C). Ziemniak Polski 4, 46–49.

Daniels-Lake B., Prange R., Nowak J., Asiedu S., Walsh J., 2005. Sprout development and processing quality changes in potato tubers stored under ethylene. Efects of ethylene concentration. Am. J. Potato Res. 82, 389–397.

Dewiatkow N.D., 1987. Ispolzowanie niekogierentnych i kogierentnych elektromagmitnych kolebanij w medycynie i biologii. Elektronnaja technika. Elektronika SWCZ 9.

Jakubowski T., 2008a. Wpływ napromieniowania mikrofalowego na dynamikę wzrostu kiełków bulwy ziemniaka. Inż. Roln. 5(103), 7–13.

Jakubowski T., 2008b. Wpływ promieniowania mikrofalowego na wybrane wskaźniki oceny przechowalniczej bulw ziemniaka. Acta Agrophysica 12(2), 357–366.

Jakubowski T., 2009a. Efekt cieplny mikrofalowego ogrzewania bulwy ziemniaka. Acta Agrophysica 171, 14(2), 345–354.

Jakubowski T., 2009b. Modelowanie przyrostu temperatury bulwy ziemniaka w trakcie jej mikrofalowego ogrzewania. Inż. Roln. 9(118), 79–85.

Karimova S., 1984. Elektroekspozycja bulw. Kartofel i ovošci, 15.

Kornarzyński K., Pietruszewski S., 2005. Wpływ dużych dawek zmiennego pola magnetycznego na kiełkowanie nasion pszenicy twardej. Acta Sci. Pol. Technica Agraria 4 (2), 11–20.

Kubicki K., 1973. Zasady przechowywania ziemniaków. PWRiL. Warszawa, 16–21.

Marks N., Jakubowski T., 2006. Wpływ promieniowania mikrofalowego na trwałość przechowalniczą bulw ziemniaka. Inż. Roln. 6, 57–64.

Marks N., Lipiec J., Jakubowski T., 2005. Ocena przydatności metod fizycznych do zwalczania przechowalniczych chorób bulw ziemniaka. Inż. Roln. 7, 169–175.

Marks N., Szecowka P., 2010. Impact of variable magnetic field stimulation on growth of aboveground parts of potato plants. Int. Agrophysics, 24, 2, 165–170.

Namba K., Sasao A. Shibusawa S., 1995. Effect of magnetic field on germination and plant growth. Acta Hort. 399, 143–147.

Nowotny F., 1972. Technologia przetwórstwa ziemniaczanego. WN-T. Warszawa, 58.

Pietruszewski S., 2002a. Wpływ pól magnetycznych i elektrycznych na kiełkowanie nasion wybranych roślin uprawnych. Acta Sci. Pol. Technica Agraria 1(1), 75–81.

Pietruszewski S., Kornarzyński K., 2002b. Technika wspomagania kiełkowania nasion pomidorów przy użyciu pola elektrycznego oraz modelowanie tego procesu z wykorzystaniem krzywej logistycznej. Acta Sci. Pol. Technica Agraria 1(1), 83–88.

Rochalska M., 1997. Wpływ zmiennego pola magnetycznego na kiełkowanie nasion w niskiej temperaturze. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 439, 31–35.

Rochalska M., 2001. Poprawa jakości materiału siewnego za pomocą zmiennego pola magnetycznego – badania laboratoryjne. Biul. IHAR 217, 61–75.

Sasao A., Shibusawa S., Sakai K., Miyamoto D., 1998. Root response to magnetic field. IFAC. Artificial Intiligence in Agriculture, 25–30.

Shmigel N., Odegova S., Grigorev V., 1984. Elektrostymulacja bulw . Uralskie Nivy 5, 52–53.

Stanisz A., 2005. Biostatystyka. WUJ. Kraków, 403–409.

Weeb S.J., 1983. Nutrition coherent oscillations and solitary waves. The control of in vivo events in time and space and relation ship to disease. IRCS Med. Sci., 11, 483–488.


Opublikowane
2010-06-30



Tomasz Jakubowski 
University of Agriculture in Krakow



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora