Quality traits and physicochemical characteristics of pork from crossbreds depending on age

Mariusz Rudy

Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów

Jacek Zin

Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów



Abstrakt

The objective of this paper is to show differences in pork quality and in quality characteristics of carcasses obtained from crossbred pigs slaughtered at the same body mass but differing
in their age at slaughter date. Crossbreds from group II exhibited the best quality of carcasses (the highest values of such characteristics as meat share in ham and in loin as well as the meat content in carcass), whereas the fatteners belonging to group I were the worst in that respect.

Słowa kluczowe:

pork, physicochemical characteristics, age

Bertram H.C., Engelsen S.B., Busk H., Karlsson A.H., Andersen H.J. 2004. Water properties during cooking of pork studied by low – field NMR relaxation: effects of curing and the RNgene.
Meat Sci. 66, 437-446.
Grau R., Hamm R. 1953. Eine einfache Methode zur Bestimmung des Wasserbindung in Muskel. Naturwissenschaften, 40, 1, 29.
Greaser M. L. 1997. Postmortem changes in muscle extracellular matrix proteins – Rec. Meat Conf. Proc. 50, 53.
Koćwin-Podsiadła M., Kurył J., Krzęcio E., Zybert A., Przybylski W. 2003. The interaction between calpastatin and RYR1 genes for some pork quality traits. Meat Sci. 65, 731–735.
Kortz J., Różycka J., Gajewska S. (1968). Methodical aspects of objective colour determination in fresh pork meat, Rocz. Nauk Rol., 90-B-3, 333.
Krzęcio E., Kurył J., Koćwin-Podsiadła M., Monin G. 2005. Association of calpastatin (CAST/MspI) polymorphism with meat quality parameters of fatteners and its interaction with RYR1 genotypes. J. Anim. Breed. Genet. 122 (4), 251–258.
Łyczyński A., Pospiech E., Grześ B., Czyżak-Runowska G., Rzosińska E., Pietrzak M. 2004. Masa tuszy a wybrane cechy rzeźne i jakość mięsa wieprzowego. Prace i Mat. Zoot., 15, 248–249.
Michalska G., Nowachowicz J., Bucek T. 2004. Cechy tuczne, rzeźne i jakość mięsa świń o zróżnicowanej grubości słoniny. Prace i Mat. Zoot., 15, 229–230.
Pohja M. S., Ninivaara F. P. 1957. Die Bestimung der Wasserbindung des Fleisches mittle der Konstantdruckmethode. Fleischwirtschaft 9, 193.
Pospiech K., Borzuta K. 1998. Cechy surowcowe a jakość mięsa. Rocz. Inst. Przem. Mięsnego i Tłuszczowego. 35/1, 7–33.
Przyłucka J. 2006. Konferencja naukowa dotycząca wartości rzeźnej i jakości mięsa zwierząt. Przegl. Hod. 11, 24–29.
Tyszkiewicz S. 1969. Badania fizycznych właściwości mięsa, WNT, Warszawa.
Walczak Z. 1959. Laboratoryjna metoda oznaczania zawartości galarety w konserwach mięsnych, Rocz. Nauk Rol., 74–B–4, 619.
Zin M. 1995. Mięsoznawstwo. Wyd. AR Kraków.

Opublikowane
2007-06-30



Mariusz Rudy 
Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów
Jacek Zin 
Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego, ul. Ćwiklińskiej 2, 35-959 Rzeszów



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora